Šaakal sööb kas või pilliroogu, aga Eestist enam ei lahku

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Loodusmatk Matsalus (urmas lauri) (32) Ajakirjanikele korraldatud loodusmatkal Matsallu lasi keskkonnaagentuuri kiskjaasjatundja Peep Männil megafoni kaudu šaakali ulgumist. Foto: Urmas Lauri

Eestis kanda kinnitanud šaakalite kohta tehtud uuringud näitavad, et võõrana sisse tulnu on lühikese ajaga omaks saanud ja võtab maid juurde, kirjutas Bianca Mikovitš Maalehes.

Neile, kes pole šaakalite käekäiku väga täpselt jälginud, tuleb ehk üllatusena, et tulnukas ei olegi meil enam võõrliik. Pärast seda, kui leidis kinnitust, et loomad on levinud siia looduslikult ning keegi pole neid kogemata või meelega siin vabadusse lasknud, sai šaakalist eelmisel aastal ametlikult jahiuluk.

Šaakaleid on nähtud Tartu­maal, Saaremaal, Viljandi­maal. Üks loom kütiti Vormsil, üks Ida-Virumaal Kiviõli lähedal, üks jäi Tallinna lähistel auto alla ja üks šaakal kütiti Piirissaarel, kus jahi ajal nähti kokku kolme looma. Saarel kütitud šaakali kõht oli täis pilliroojuurikaid.

DNA-analüüsiga on tuvastatud, et Eestis kütitud šaakalid pärinevad Kaukaasiast. Leedu šaakalid on tulnud aga Kagu-Euroopast Balkanilt ning Ukrainas on need juba segunenud. Miks loomad on liikuma asunud ja oma alasid jõudsalt laiendavad, sellele täpset vastust pole, kuid Baltimaad pole nende ainus sihtkoht, šaakaleid on praeguseks ka juba nii Saksamaal, Šveitsis kui Taanis.

Läänemaal nähti-kuuldi šaakalit esimest korda 2010. aastal, ametliku kinnituseni, et šaakalid meil elavad, jõuti 2013. aastal.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lihula+Linnapea
6 aastat tagasi

Hullemad kui Koit Uusi insenerid?

Ibra
6 aastat tagasi

Tegu on hundi sarnasega, aga väiksema isendiga, kõikesööja, levitab parasiite ja haigusi. Samas pidi olema kergelt kodustatav, kui kutsikana inimestega koos elab.

muig
6 aastat tagasi

ega need elajad pilliroogu küll sööma ei hakka, vaid panevad nahka kõik kes ette jäävad.
kümne aasta pärast kirute neid nii et vähe pole.

Kalju
6 aastat tagasi

Miks seda rämpsu siis ei hävitata??