Haapsallu tuleb ratastel meestearstikabinet

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Keskerakonna liige Aivar Riisalu mullu kevadel riigikogus tervisekontrollis. Foto: Peeter Langovits/Postimees/Scanpix

 

 

Poliitik Aivar Riisalu mõõdab vererõhku. ARHIIV

Juuni keskel tuleb Haapsallu mehi ravima mobiilne androloogiakabinet, teatas Tartu ülikooli kliinikumi pressiesindaja Kristi Tael.

Tartu ülikooli meestekliiniku juhi Margus Punabi sõnul on Eesti meeste kroonilise haigestumise põhjusena eesnäärmehaigused laialt levinud. Üks meeste kehva tervise põhjuseid on see, et meestearst ei tööta igas maakonnas. Selleks, et erialaarst jõuaks maakondadesse, soetas vähiliit ETV heategevusprogrammi „Jõulutunnel” abil kaks mobiilset diagnoosikabinetti – naha- ning androloogiakabineti.

Mobiilne androloogia kabinet alustas eelmise aasta septembris Ida-Virumaal. Tänavu on kabinetti külastanud 1210 patsienti, kellest kaheksal on avastatud eesnäärme pahaloomuline kasvaja.

Androloogiakabinetis tegelevad meestearstid kõigi meestele eriomaste haigustega: eesnäärmehaigused, seksuaalhäired, meeste üleminekuiga, hüpogonadism, viljatus, sugutrakti ägedad ja kroonilised põletikud, kõik peenise, munandikoti haigused, rinnahaigused meestel.

Punabi puhul tehakse enamik uuringuist mobiilses kabinetis, patsient ei pea sõitma Tartusse uuringutele. Punab lisas, et eesnäärme pahaloomulise kasvaja nõuab väga kiiret sekkumist. „Munandivähk nõuab väga kiiret sekkumist, mitmed põletikulised haigused on vajanud kiiret sekkumist,” ütles Punab.

Mobiilse diagnoosikabineti koordinaator on meditsiiniõde Olga Raudik, arstidest töötavad kabinetis Stanislav Tjagur, Sven Tennisberg ja Margus Punab.

Vastuvõtule broneerimine toimub etteregistreerimiskeskuse telefonil 731 9100 või kliinikumi kodulehel. Internetis vastuvõtule broneerides tuleb täpsustada mobiilse kabineti asukoht, kuhu minna soovitakse. Aega on võimalik broneerida ka kliinikumi kõikides registratuurides.

Meestearsti vastuvõtule haigekassa tingimustel pöördumine eeldab saatekirja. Ravikindlustatud isikutele kehtib esimesel visiidil visiiditasu 5 eurot. Ravikindlustuseta ja saatekirjata mehed saavad vastuvõtule pöörduda tasulises korras.

Mobiilne androloogiakabinet on Haapsalus 12.-16. juunil (kabinet peatub haigla juures, so Vaba tn 6).

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments