Juhtkiri: ropp lugu, kodanikud!

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Inimene on üks ropp loom. Sellele tõdemusele jõuab igaüks, kes teeb tiiru Pullapääl, kus vürtsitavad rohelust võikad märgid inimtegevuse jääkidest – illegaalsed prügiladestused. Need on sinna vedanud looduse kroon, kes võib olla meist igaühe naaber, sõber, seltsimees või äripartner.

Esmaspäeval Lääne Elu veebis ilmunud esimese Pullapää prügiloo kommenteerijatest märkisid mõned, et prügist legaalne vabanemine on kallis. Paraku näitas kontrollkäik peamisse sündmuskohta, et loodusesse viiakse prügi, mida võetakse jäätmejaamas eraisikutelt vastu tasuta. Milline füüsikaline jõud sunnib inimlooma juhitud sõiduki nina just metsa, mitte jäätmejaama poole, jääb mõistetamatuks.

Tõsi, maksma peab olmejäätmete eest. Esiteks peab igal majapidamisel olema prügikonteiner ja teiseks läks prügivedu sel aastal eraisikuil tunduvalt odavamaks, olles peaaegu tasuta. Ka saab lasta konteinerit tühjendada sagedamini kui kord kuus, mis on ju mugavam, kui sõita kilomeetreid linnast välja, et prügi salamisi maha poetada.

Näpuga saab näidata ka teenusepakkujatele, keda tellitakse prahti ära vedama. Nagu läbilõige Pullapää prügilatest näitas, ei jõua kõik need koormad sugugi sinna, kuhu vaja. Samuti tuleb peeglisse vaadata ettevõtetel. Kuigi visiitkaarte prügil juures polnud, võib aimata, milliste firmade jäätmed regulaarselt metsa viiakse.

Aastaid illegaalse prügistamisega võitleval Ridala vallavalitsusel ja keskkonnainspektsioonil on küpsenud mõte, kuidas asja lahendada. Kogu Eestis. Selle nimi on prügimaks. Asja sisu oleks, et prügiteenuse ostmise asemel kogutaks inimestelt igakuist prügimaksu, mille eest saaks vastu õiguse tellida mis tahes prügi äravedu just siis, kui vaja.

Et sellest mõttest asja saaks, on vaja omavalitsusliitude koostööd. Teeme ära?

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Aga meil
6 aastat tagasi

…on ju droonid ?? Kuigi jah,trahvid on süüdlastele napakalt väikesed. Ja nimed tuleks avalikustada. Seni aga peaks nägijad pättide autonumbrid teada andma…

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  Aga meil

Muidugi võib trahvida ja karistada aga kas “kergem” ei oleks kõrvaldad võimalus ahvatluse tekkeks?

meil
6 aastat tagasi
Reply to  Aga meil

on ka satelliidid ja NSA ja LKA ning appi saab paluda ka Mossad

Imelik
6 aastat tagasi

Minu hinnangul (piltidelt vaadatuna) ei ole sugugi tegemist olmejäätmetega vaid pigem remondi- ja ehitustegevusega seotud jäätmetega.
Kuidas need metsa jõuavad? Selliste jäätmete üleandmise teenus on ebamõistlikult ning ebamugavalt korraldatud. Selle tulemusena antakse tõenäoliselt jääde üle kolmandatele isikutele, kes puhtalt kasuahnusest, selle loodusesse ladustavad. … arvan ma.

peedu tarkmees
6 aastat tagasi

lohhid mida te ulute siin panene teid sööma seda jama kes tegi ahh ?

Arvos
6 aastat tagasi

Hilinenud aprillinali ilmselt?

2. kodanik
6 aastat tagasi

Igaüks võiks oma tekitatud sodi eest ikka ise maksta. Täpselt niipalju, kui ta seda tekitab. Igasugused solidaarsed maksud tekitavad ainult vastutamatust ja soovi seda kogutud raha kuidagi erastada-ärastada.

enamuse
6 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

koduprügist moodustab kaupmehepoolt meile juba korra müüdud prügi, ehk igasugune kaubataara

2. kodanik
6 aastat tagasi
Reply to  enamuse

Paber-, plastik-, metall- ja klaastaara. Vanametalli ostetakse kokku ja ülejäänust on ka praegu võimalik legaalselt ja osaliselt ka tasuta vabaneda. Milleks veel mingi prügimaks?

prügimaffia ajuhiiglased
6 aastat tagasi

prügimaks küll, aga prügi ostjale, kui ei osta maksab niisama nagu praegu peab maksma prügi äraandja, kui prügi pole-ehk peab tasuma tyhisõidu eest. ja aitab rahva lüpsmisest.lugege prügiveo eeskirju- milline õudus, 10 senti väravast eemal, ei toimetata, kaan pole kinni , topelt tasu.