Galerii: USA suursaadik vaimustus Haapsalust

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 70

Reedel toimunud Ameerika päeva raames Haapsallu saabunud USA suursaadik James D. Melville Jr. tunnistas, et on siin mitu korda käinud ja on Haapsalust vaimustuses.

„Me käisime lastega Iloni imedemaal ja muidugi lossipargis – meil Ameerikas selliseid losse ju pole,“ ütles ta ja lisas, et on tegelikult juba neli korda Haapsalus käinud. Eilne ametlik külaskäik viis suursaadiku Fra Maresse, Haapsalu Neuroloogilisse Rehabilitatsioonikeskusesse, lisaks lubas Haapsalu linnapea Urmas Sukles talle Kiltsi vana lennuvälja näidata.

Ameerika päeva avaüritus toimus Wiedemanni spordihoones. „Ameerika suursaatkond on Ameerika päev Haapsalus ja Läänemaal väga suurelt ette võtnud. Lisaks kohe varsti toimuma hakkavale korvpallimatšile on osa USA delegatsioonist külastamas Ridala valda, kus ameerika muusikud tutvustavad kooliõpilastele dzässmuusikat,“ rääkis Sukles. Haapsalu kultuurikeskuses linastus dokumentaalfilm „City of Gold“ ja õhtul toimus kuulsa Mary McBride Trio kontsert. „Mul on väga hea meel, et saatkond on selle päeva ette võtnud,“ ütles linnapea.

Eesti keeles publikut tervitanud James D. Melville Jr. ütles, et tal on rõõm olla vastu võetud linnas, kus toimuvad Amercan Beauty Car Show ja Augustibluus. Melville rääkis, et Haapsalu meenutab talle väikest mereäärset linnakest Iirimaal, kust on pärit tema isa, kes naftatankeril sadamast sadamasse sõites rändas läbi pool maailma, kuni kohtas lõpuks oma tulevast abikaasat. „Ju ma sain selle ränduripisiku oma isalt, sest kui mul avanes võimalus astuda välisteenistusse ja näha maailma, teisi kultuure ja rahvaid, haarasin ma sellest kinni,“ rääkis ta.
Poliitika on teda enda sõnul aga huvitanud juba koolieast peale ja esimese tulise poliitvaidluse pidas ta maha koolipoisina oma isaga, teemaks valimised.

1990ndatel aastatel töötas Melville USA saatkonnas tolleaeses Leningradis.Ta rääkis, et võrreldes toonase Venemaaga tundis ta Eestis külastades, et siin valitses hoopis teistsugune õhkkond – lootusrikkam ja helgem. „See on väga muljetavaldav, mida Eesti aastatega saavutanud on,“ üles suursaadik, kes külastas Tallinna esimest korda aastal 1992 ja on Eestit külastanud ka hiljem.
Kui president Obama tegi talle pärast aastatepikkust diplomaatilist teenistust Saksamaal ettepaneku tulla suursaadikuks Eestisse, võttis ta selle väljakutse rõõmuga vastu.
Pärast Suklese ja Melville’i avasõnu oli Läänemaa ühisgümnaasiumi õpilastel võimalus suursaadikule küsimusi esitada.

Järgnes sõpruskohtumine korvpallis Haapsalu linna ja USA saatkonna võistkondade vahel. Kohe mängu alguses haarasid haapsallased initsiatiivi ja külalistel tuli oma skoori avamiseks tublisti pingutada. „Olukord ei ole meie poolt vaadatuna just kiita,“ naeris Melville pärast esimest poolaega, tunnustades linnapea sportlikku vormi ja mänguosavust.

Sõbralik korvpallilahing lõppes tulemusega 25:14 Haapsalu kasuks.

Fotod: Arvo Tarmula

USA suursaadik korvpall01 USA suursaadik korvpall02 USA suursaadik korvpall03 USA suursaadik korvpall04 USA suursaadik korvpall05 USA suursaadik korvpall06 USA suursaadik korvpall07 USA suursaadik korvpall08 USA suursaadik korvpall09 USA suursaadik korvpall10 USA suursaadik korvpall11 USA suursaadik korvpall12 USA suursaadik korvpall13 USA suursaadik korvpall14 USA suursaadik korvpall15 USA suursaadik korvpall16 USA suursaadik korvpall17 USA suursaadik korvpall18 USA suursaadik korvpall19 USA suursaadik korvpall20 USA suursaadik korvpall21 USA suursaadik korvpall22 USA suursaadik korvpall23 USA suursaadik korvpall24 USA suursaadik korvpall25 USA suursaadik korvpall26 USA suursaadik korvpall27 USA suursaadik korvpall28 USA suursaadik korvpall29 USA suursaadik korvpall30 USA suursaadik korvpall31 USA suursaadik korvpall32 USA suursaadik korvpall33 USA suursaadik korvpall34 USA suursaadik korvpall35 USA suursaadik korvpall36 USA suursaadik korvpall37 USA suursaadik korvpall38 USA suursaadik korvpall39 USA suursaadik korvpall40 USA suursaadik korvpall41 USA suursaadik korvpall42 USA suursaadik korvpall43 USA suursaadik korvpall44 USA suursaadik korvpall45 USA suursaadik korvpall46 USA suursaadik korvpall47 USA suursaadik korvpall48 USA suursaadik korvpall49 USA suursaadik korvpall50 USA suursaadik korvpall51 USA suursaadik korvpall52 USA suursaadik korvpall53 USA suursaadik korvpall54 USA suursaadik korvpall55 USA suursaadik korvpall56 USA suursaadik korvpall57 USA suursaadik korvpall58 USA suursaadik korvpall59 USA suursaadik korvpall60 USA suursaadik korvpall61 USA suursaadik korvpall62 USA suursaadik korvpall63 USA suursaadik korvpall64 USA suursaadik korvpall65 USA suursaadik korvpall66 USA suursaadik korvpall67 USA suursaadik korvpall68 USA suursaadik korvpall69 USA suursaadik korvpall70

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments