Aasta eurooplane 2017 on Marju Lauristin

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

lauristin

Marju Lauristin. Foto: arhiiv

MTÜ Eesti Euroopa Liikumine nõukogu valis üksmeelselt tänavuseks aasta eurooplaseks endise sotsiaalministri, praeguse Tartu Ülikooli emeriitprofessori ning sotsiaaldemokraatide ja demokraatide fraktsiooni aseesimehe Euroopa Parlamendis Marju Lauristini.

Marju Lauristin on kogenud poliitik, kel on Brüsseli kogemusi mitme aasta jagu ning kes on tegutsenud järjekindlalt Eesti hüvanguks. „Tänu tema tööle on meie riigi kaalukus Euroopa Parlamendis oluliselt tõusnud,“ kommenteeris žürii valikut Eesti Euroopa Liikumise nõukogu liige Riivo Sinijärv.

Marju Lauristin on olnud Eesti Vabariigi riigikogu liige ja sotsiaalminister ning alates 2014. aastast Eesti esindaja Euroopa Parlamendis, kus ta osaleb ELi-Ukraina parlamentaarse assotsieerimiskomitee delegatsioonis ning rahapesu, maksustamise vältimist ja maksudest kõrvalehoidumist käsitleva liidu õiguse kohaldamisel ilmnenud väidetavate rikkumiste ja haldusomavoli uurimise komisjoni töös. Marju Lauristin pärjati 2006.aastal Riigivapi II klassi teenetemärgiga.

„Rõõmustan südamest tunnustuse üle. Mulle on Brüsseli aastatel kujunenud väga tähtsaks Euroopa mõtete toomine Eestisse ja vastupidi. Praeguses olukorras on eurooplastel teineteist tarvis üha rohkem ja ma tõesti loodan, et olen omalt poolt kaasa aidanud euroopaliku dialoogi tugevdamisele Eestis,“ lausus Marju Lauristin, kommenteerides aasta eurooplase tiitli saamist.

Eesti Euroopa Liikumise antava aasta eurooplase tiitliga soovitakse tunnustada neid eestlasi ja organisatsioone, kes on andnud väärika panuse Eesti ja Euroopa suhete kujundamisse, toetanud kodanikuühiskonna arengut ning aidanud kaasa Eesti ühiskonna teadlikkuse suurendamisele Euroopast.

Aasta eurooplase tiitli annab pidulikult üle Eesti Euroopa Liikumise nõukogu liige härra Riivo Sinijärv 6. mail kell 11.15 Tallinnas Vabaduse väljakul Euroopa päeva tähistamise raames.

Eesti Euroopa Liikumine valis aasta eurooplase juba kolmeteistkümnendat korda. Varem on aasta eurooplase tiitli pälvinud näiteks Jaan Kross, Arnold Rüütel, Mall Hellam, Aare Järvan, Allar Jõks, Julia Laffranque, Henrik Hololei ja Siim Kallas. 2016. aastal valis Eesti Euroopa Liikumine aasta eurooplaseks Matti Maasikase. Eesti Euroopa Liikumine on kõikidele avatud Euroopa-meelne kodanikuühendus. Ühendus kuulub rahvusvahelise Euroopa Liikumise võrgustikku.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Võimalik vaid eestis
6 aastat tagasi

Huvitav kas näit saksamaal saaksid ka ruulida goebbelsi ja göringi lapsed !

1940
6 aastat tagasi

ka siis olid lauristinid aasta tegijad

irwe
6 aastat tagasi
Reply to  1940

Järgmisel aastal valitakse viktor kingissepp ( postuumselt )

Kirikuisa
6 aastat tagasi

Mina 5 poisi isana olen aasta lilla 2017

väärt
6 aastat tagasi

Olemasolevast valikust parim.

irwe
6 aastat tagasi

Mis asi see eesti euroopa liikumise misiganes jama ta nüüd oligi on ? Et klopsime mingi mtü kokku ja valime kellegi ära ja teeme palju kisa !
Ok – teeme õllesõprade klubi ja valime euroopa õllesõbra – kas nüüd ka ajakirjandus pasundab !
Eurooplaseks padupunane – tänan : EI !

karvavahetus
6 aastat tagasi
Reply to  irwe

Miks sa arvad, et ta siiani punane on? Inimesed ikka muutuvad ja kui ei muutu, siis on “stagna”. Minule meeldib ka värvivahetus- eelmisel nädalal olin must, aga täna punapea.Kõik siin ilmas on pidevas muutumises, ainult surm ja maksud jäävad kindlalt.

karvasele
6 aastat tagasi
Reply to  karvavahetus

Vot kui sa oleksid olnud kunagi sunnitud olnud kuulama tema teaduslikku kommunismi – räägiksid teist juttu

karvavahetus
6 aastat tagasi
Reply to  karvasele

kes sind sundis, vaeseke.

Irwe
6 aastat tagasi
Reply to  karvavahetus

Näha et mõni ei tea nõukaaegset ülikooli -siis olid sellised ained nagu teaduslik kommunism , poliitökonoomia , sõjaline – neist puududa ei saanud , muidu arvestust ei saanud

karvavahetus
6 aastat tagasi
Reply to  karvavahetus

Sa ju siis ka “punane” kui kõik selle läbi tudeerisid. Saatpalul on üks hea laul, kus lõpurida ..kas see sitt kõik tasus ristil rippumist. Eks sa ise tead-kui oli vaja, siis oli vaja.

Kübe
6 aastat tagasi

Millal aasta rüüpemeest valima hakatakse? Meil juba nimekiri koos.

kübele
6 aastat tagasi
Reply to  Kübe

Pöördu oma mures avaliku grupi poole Virginia Woolf sind ei karda – nemad aitavad.