Kuursaal teeb Haapsalu suve kirjuks

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kai Tarmula kuursaalis. Tarmula

Haapsalu kuursaali perenaine on sel suvel Kai Tarmula. Foto Arvo Tarmula

Haapsalu ühe suvise visiitkaardi kuursaali hooaja märksõnadeks on tantsuõhtud ja head kontserdid.

Hooaja tuleproov oli reedel, kui õudus- ja fantaasiafilmide festivali öödisko andis promenaadiäärseile elanikele teada: suvi on kohe käes. Täna ja järgnevail nädalavahetustel on maja reserveeritud, kuni 20. mail avatakse uksed kõigile.

Kuursaali uus perenaine Kai Tarmula loodab inimesed kohale meelitada mitmekesise programmiga: klassikast ja džässist popi ja rokini. „See teeb suve hästi kirjuks, ja peabki tegema,” ütles Tarmula, kelle hinnangul on 150 kohaga ja suure terrassiga hoone olnud alakasutatud. 

„Ta sobiks vaiksena küll nukrasse romantilisse suvituslinna, kuid ma kujutan teda ette ikka sündmuste ja kokkusaamiste kohana,” ütles ta.

Kord või kaks kuus tulevad korraliku orkestriga tantsuõhtud. „On näha, et inimesed, ka kohalikud, soovivad tantsida,” ütles Tarmula, „ja tahavad päris kohta ning päris muusikat healt tantsuansamblit.”

Paar korda suve jooksul mängib rahvale tantsuks Haapsalu inimestest koosnev majabänd: Jaan Lehepuu, Mattias Mutso, Karel Rahu ja augustist ka Antti Kammiste. Läänemaa inimestest toob Tarmula kuursaali veel muusikatudengid Hanna-Liis Lao, Kelli Kibari ja Rene Allkivi. 

20. mai avapeol mängivad tantsuks Kaire Vilgats ja ja 12-liikmeline Glamband.

Menüüs on kõike

Menüü on kuursaalis uus, kuid tagasi on mõned üle-eelmise hooaja hitid. „Näiteks peedi-kitsejuusturisoto, mis eelmisel aastal oli kadunud,” ütles Tarmula, kelle sõnul peaks tänavune menüü rahuldama kõiki, nii lapsi kui ka suuri.

Köögimeeskonna tuumik on sama kes eelmisel ja üle-eelmisel hooajal, laudu teenindav personal on uus. Uus on joogimenüü, kokteile segavad baarmenid. „Minu meelest käib kuursaali juurde kerge suvekokteil,” ütles Tarmula. „Nagu ka kook ja hea kohv.”

Jooke hakatakse ka kaasa valmistama. „Kuidas sa ilusaid kokteile kaasa pakid? Uus huvitav väljakutse,” sõnas Tarmula.

Siiski on kuursaal pigem perekeskne koht: lastel peab seal olema tore ja midagi head süüa. 

Valikut on kohalikelt tootjatelt, näiteks leiba tellitakse Vormsist.

Juulist on pühapäeviti plaanis pakkuda brantše ehk hiliseid hommikusööke ehk.

Melomaanid peaksid olema rahul

Kord kuus pakub kuursaal eksklusiivsemaid öökontserte: juunis esineb Vaiko Eplik ja Eliit, juulis Mick Pedaja koos visuaalse osaga, augustis Põhja Konn.

Tulemas on Kadri Voorandi kvartett, augustis tehakse kummardus Valter Ojakäärule.

Melomaanide jaoks tuleb kuursaali sari „Must mesi”, kus Heidy Purga valib kuuekümnendate-seitsmekümnendate soul’i.

Kontsertidest ja pidudest vabadel nädalavahetustel mängivad muusikainimesed vinüülplaatidelt valitud muusikat: toredat eesti estraadi ja maailmamuusika klassikat.

Pühapäeviti on plaanis pakkuda puhkpillimuusikat. „See maja väärib suurt muusikat,” ütles Tarmula.

Pärast avapidu on kuursaal lahti kolmapäevast pühapäevani. Kui juunis saabub ka suvi, siis võib-olla juba iga päev. 

„Oleme valmis kõigiks suurüritusteks,” ütles Tarmula. „Ülejäänu on suur mõistatus – kuidas inimesed liikuma hakkavad. Peame valmistuma igasugusteks üllatusteks.” 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hea ju
6 aastat tagasi

kui inimesed kirjutavad ja oma tähelepanekuid avaldavad, siis uuel juhil ka midagi kommentaaridest kõrva taha panna ja mida vältida või mida rahvas on eelmistel aastatel kogenud. Kõike paremat soovides ja kohtumegi ikka kuursaalis.

Piret
6 aastat tagasi

Laske nüüd inimene teeb ja tõestab ennast. Ette juba vinguma hakata, et oli okseloik, söök oli halb ja kujundus niru, kohalik pole oodatud jne.
Ühe oma värvikama elamuse olen just sellest samast Kuursaalist saanud, kui paar aastat tagasi täiesti juhuslikult sisse astudes Lembit Saarsalu kvartetti kuulama sattusin.Rahvast oli vähe, aga peaaegu kõik tantsisid, muusika oli suurepärane, küünlad põlesid, väga hubane oli.
Nüüd tulen kohe nimelt uue sellise elamuse otsingul suvel Haapsallu… 🙂

kuursaali
6 aastat tagasi

üritused niiöelda päästab asukoht s.t. merevaade ja rahulik laineloks.Sisekujundust pole ollagi ja kui on mõni eriti nõutud esineja pannakse esimesedlauad nii lava ligi,et esinejate ja külaliste vahele jääb hingamise ruum, ei enamat.
Olen seal korra ka mingi toidu mis põhines punasel peedil tellinud, hind oli5eur ja alla see mul ei läinud, Taldrik oli ülisuur ja toitu ehk 100grRohkem enam peale kohvi ja koogi ei võta kunagi.

velcome
6 aastat tagasi

on nooriku kõrval korvide kutse,mis iseenesest vihjab nagu ,et kohalik pole seal just esimese ringi oodatu. Kuidagi eemaletõukav.

Kirikuisa
6 aastat tagasi

Kuursaal on äge koht…
Proovin ka ise sel hooajal rohkem osa vōtta.
NB.Ma naljalt ei oxenda..

Pidu, Tants, Trall ja Möll
6 aastat tagasi

Haapsaluga sobib rohkem kokku ikka rahulik puhkusemeeleolu, mitte pidev triangel. Kult-äri-tegelased, veri ninast välja, soovivad muidugi viimast. Olen nõus, et mingi tegevus peab ikka toimuma, hulluks minna siiski ei tasu. See suvi tuleb HPS-s ürituste osas eriti tegus, vabu aegu enam ei ole. Kuursaalilt soovin vähem kogu maja reserveeringuid nädalavahetustel (mida oli tihti märgata eelmistel hooaegadel). Kaile aga kõike paremat, tore ja ilus naine!

Vanalinna elanik
6 aastat tagasi

Oli jah tunda, et avalöök on antud. Hommikul oli okseloik väravas ja joogitopse vedeles igal pool.

ok
6 aastat tagasi

Kai muidugi tegija, kuid niikaua, kui sisekujundus on nagu sadul sea seljas, ei kutsu osalema.

at
6 aastat tagasi

Tore,kui vahepeal tekkinud õlleka maine kaoks.