Portaal: Haapsalu võidutses ja Pärnu hävis turismimessil Peterburis täielikult

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Haapsalu ja Läänemaa turismiseminar Peterburis 2017. Foto: Tõnu Parbus

Haapsalu ja Läänemaa turismiseminar Peterburis 2017, Foto: Tõnu Parbus

Haapsalu linnapea Urmas Sukles Peterburis toimunud turismimessil. Foto: Tõnu Parbus

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) ja Haapsalu linna eestvedamisel Peterburis toimunud turismimessilt veebruaris jäi Pärnule täieliku autsaideri tiitel, Haapsalu linnapea Urmas Sukles aga „müüs Haapsalut ja nende suveüritusi nii, mis kolises“, kirjutab Pärnumaa portaal Just See.

Pärnumaa portaalis Just See kirjutab vabakutseline ajakirjanik Anti Dühring, et Pärnu peab suviseid turiste paksu ja täissöönud kassina loomulikuks sissetulekuallikaks, märkamata samas, et külje all askeldab usinalt Haapsalu, kes kõhnema ja aktiivsema tegelasena võib paksu eneseimetleja varsti vaat-et nälgagi jätta. Just sellist sõnumit vahendasid üksteisest sõltumatult Eesti Kontserdi müügijuht Indrek Poolak ning Pärnu linnavolinik ja volikogu haridus- ja kultuurikomisjoni esimees Jüri Lebedev (Reformierakond).

Mehed tõid oma väidete kinnituseks näite tänavu veebruaris Venemaal Sankt-Peterburis toimunud ürituselt „Lääne-Eesti linnade kultuuriprogrammide tutvustamine,” kus Haapsalu ja Kuressaare kõrval oleks pidanud Venemaa turismifirmadele ennast tutvustama ka Pärnu ning Pärnu turismiettevõtted.

Pärnu linnavolinik läks augutäiteks

„Pärnu oli küll minu ja Tervis ravispaahotelli Venemaa turgude müügijuhi Valeria Mjassojedova näol esindatud, kuid vähemalt Pärnu-poolne esindatus oli kaugel sellest, mis see tegelikult oleks pidanud olema,” rääkis oma sõnade järgi Peterburi messile juhuslikuks augutäiteks saadetud Lebedev nördinult.

Linnavolinik kirjeldaski Peterburis toimunud ettevõtmist suure hansaturuna, kus põhiliseks tegijaks oli Haapsalu linn, mis oli esindatud linnapea Urmas Suklese isikus.

„Peterburi südames asuvas hotellis Ambassador olid väljapanekutega esindatud Haapsalu turismiettevõtted, Kuressaare turismiettevõtted, Go Bus ja Eesti Kontsert. Kõik müüsid oma suveüritusi. /…/ Sukles sai seal kohapeal seitse lepingut veebiväljaannetega, andis Peterburi telekanalile intervjuu. Ta müüs Haapsalut ja nende suveüritusi nii, mis kolises. Pärnu loomulikult ei müünud,” rääkis Lebedev.

Haapsalu ja Kuressaare müüsid kolinal

Lebedevi räägitut kinnitas Poolak, kes Eesti Kontserdi esindajana viibis suures osas Haapsalu linnapea Urmas Suklese eestvedamisel toimunud üritusel teistkordselt. Poolak rääkis, et Sukles tegeles Peterburis aktiivselt Haapsalu ja Haapsalu turismiettevõtete ning suveürituste müügiga Venemaalt pärit turistidele.

„Minu teadmisel koostasid kolm Peterburi turismibürood veebruaris aset leidnud tutvustuskampaania tulemusena turismipaketid Haapsalus sellel suvel toimuvatele üritustele. Aga see on vaid ühe aasta tulemus,” viitas Poolak tulevikule.

Loe pikemalt siit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
19 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ei saa
6 aastat tagasi

küll kuidagi leppida mustuse ja kasimatusega teatud kruntide ja avalike ausammaste juures, kuid kindlasti tuleb kiita linna püüdu kutsuda turiste ja puhkuseveetjaid siia, sest see on ju paljudele ettevõtjatele ellujäämiseks vajalik.
Aga jah, linnaametnikud, palun palgake hooajaline aednik linna, et maikuu alguseks oleks kevad ka lillemajanduses meie tänavatel ja parkides, austame ilusa ja hoolitsetud linnaga omaenda elanikke ja külalisi.

...
6 aastat tagasi

Mis linnaviletsus see ikka on, kui ei saa linna välisilmega hakkama? Minu teada on linnal volikogu kehtestanud korra, kui omanik on ükskõikne ja ei korista oma koristuspinda, on linnavalitsuse kohus see plats korda teha ja esitab seejärel arve platsi omanikule. Nii lihtne kõik ongi, kui saamatust ei oleks.

eelmistele
6 aastat tagasi

Olen eelmistega täiesti nõus. Peale selle, kui linna heakord läks Linnahoolduse kätte on linna puhtus ja ilu oluliselt kehvemaks läinud. Ei saa aru kuhu on kadunud linnapildis kevad- suvisel ajal lilled. Kunagi oli isegi linnavalitsuse ees lillepeenar, rääkimata veetorni esisest ja veel paljudes kohtadest. Oli ka see aeg, kui peatänavat kaunistasid rippuvad lilleamplid, aga mis nüüd. Kas tõesti pole linnas ühtegi ametnikku, kel veidigi ilumaitset? Linnaametnikud muudkui sõidavad ringi mööda Eestit ja paljusid välisriike, aga paistab, et kõik toimub nendes kohtades kinnisilmi vastuvõtu laudade taga istudes. Käisin ka Tchaikovski pingi juures. Kurb, kuidas selle ümbrus välja näeb. Linnavalitsus tahab korraldada… Loe rohkem »

eelmisele
6 aastat tagasi

täpselt nii ongi.Pädevad linnajuhid võiksid leida raha,et linn puhtaks teha.Vanalinas mahajäetud eramajade ümbrus on paksult prahti,lehti ja suitsukonisid täis.Võiks kord aru saada,et omanikele kirjade saatmisest tänavad puhtaks ei saa.Linn on ikka väga räämas.

Haljastus
6 aastat tagasi

On, kuidas on, aga Haapsalu linn on igal kevad-suve-sügisesel hooaja täiesti haljastamata. Saab ju võrdluseks tuua sellesama Pärnu, või Põltsamaa või Paide. Linnad on suvel lilledest lookas, silm puhkab. Oma elanikel kaunis vaadata ja ka loodetaval turistil, mida mäletada, peale nende poolvigaseks pöetud puude meie tänavapildis. Mitte kuidagi ei raatsita Haapsalus ilule panustada. Ega hinge ei toida vaid suvekontserdid ja poolenisti magamata ööd, mis sellega kaasnevad. Varsti on tulekul Tšaikovski festival – milline on nimetatud suurmehe pingiümbruse territoorium. Ilmetu, tühi. Haapsalul on veel palju, kuhu areneda peale muude logisevate “pisiprobleemide”. Avagem silmad, väekad valitsejad!

Sukles=Haapsalu
6 aastat tagasi

No Haapsalu peabki rohkem rabama. Ja eks Pärnu puhkab vahel töesti loorberitel ka. Aga kui RailBaltic tagaöuest läbi vurab, kyll siis Pärnu jälle ärkab.

irwq
6 aastat tagasi

Minu teada loetakse tibusid sügisel – vaataks kas siis ka haapsalu “õitseb ” – või tõdeb et raha sai niisama kulutatud

Tont
6 aastat tagasi
Reply to  irwq

Aga sa, 18.47 àra loe tibusid,vaid kandideeri sùgisel ning tee paremini.Ùhe hààle saad kindlasti. Tànu Suklesele saavad tööd ka linna kauplused- kohvikud jm. teenuste osutajad. Aga virisejaid leidub ikka. ????

Tondile
6 aastat tagasi
Reply to  Tont

Kui sa nii laiad, siis ütle, mida on Sukles selleks teinud, et Haapsalusse tuleksid ka korralikud kauplused? Isegi Keilas annab Rõõmu kaubamaja rohkem kaupluse mõõtu välja, kui meil siin nime poolest kaubamaja. Rimigi on väike mõtteline osa suurest Rimist. Ja polegi rohkem, aga neidki pole Sukles siia toonud. Mitu aastat jamab selle turuga. Kaks aastat tagasi pandi Lõps linnahooldusesse paika lootuses, et kohe-kohe saab turg toimima. Ei midagi, ainult lõhutud seal ja mingid kökatsid paika pandud, mis ka müüjaid ei rahulda. Ei töödanud see tandem Karilaid – Sukles kuidagi, ainult tööpäeviti tennist oskasid mängimas käia.

Enne+mõõda,+siis+lõika
6 aastat tagasi
Reply to  Tondile

Rõõmu Kaubamaja hakkas, õigemini pidi arenema peale seda, kui enam ei õnnestunud detailplaneeringu kehtestamisega venitades takistada Selveri Keila tulekut ja sellal oli Keila volikogu esimees, hiljem liige Keila Tarbijate Ühistu esimees.

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  Tont

Kuule ülbik, vanasõna tead? Tee ja siis hüppa, mitte vastupidi.

tubli
6 aastat tagasi

Sukles on tegija.Edu!

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  tubli

“Niuke tegija”, et aasta jooksul saab kohe mitu korda ühe ja sama “asja” eest
kiidetud?
“Asja” eest, mida “nigu et olemaski ei ole”?

Hardi
6 aastat tagasi

Kodanik 2! Suklese “eraäri” asub juhuslikult Haapsalu linnas ja seega toetavad sinna saabuvad kliendid kõik Haapsalu linna—nii lihtne see ongi

Hardile
6 aastat tagasi
Reply to  Hardi

Mis mees sa selline oled, kui lihtsad asjad tekitavad sinus peavalu?

tuleb tõdeda
6 aastat tagasi

et meil on igati tegija linnapea, virisejaid on alati , kuid ausalt rääkides teab linnapea mis ja kuidas asju tuleb ajada, on hakkaja ja energiline ning rakendab oma energiat linna hüvanguks.Valimistel võiks me seda meeles pidada.

tõdejale
6 aastat tagasi
Reply to  tuleb tõdeda

Ära jama! Sukles teeb varjatult linna raha eest reklaami eelkõige oma firmale. Miks Sukles ei julge esineda äriettevõtete kokkkusaamistel ja ei otsi ettevõtjatega kontakte.

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  tuleb tõdeda

See mida mina valimistel meeles pean, ei ole küll sinu asi -“me”!

Lehar
6 aastat tagasi
Reply to  tuleb tõdeda

Go, Haapsalu, go!