Õiguskomisjoni esimees Karilaid: kriitika politseiriigi kohta on naeruväärne

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Jaanus Karilaid. Foto: Arvo Tarmula

Jaanus Karilaid (arvo tarmula) (12)Riigikogu õiguskomisjoni esimees Jaanus Karilaid (pildil) sõnas, et politseinikud, kes peatasid kihutava mootorratta väärivad tunnustust ning kriitika politseiriigist on täiesti arusaamatu.

Karilaid sõnas, et politseinikud võtsid tõepoolest ette riskantse sammu, kuid see oli kaalutletud ja vajalik, et elusid ohtu seadnud ja seadustele vilistav mootorrattur peatada. „Kihutav ja politsei eest põgenev lubadeta juht on ohuks mitte ainult endale ja kaassõitjale, vaid kõigile kaaslinlastele. Tema peatamine oli vajalik ja ma tunnustan mitte ainult poliitikuna, vaid ka isana politseiametnikke väga selle eest,“ ütles Karilaid.

Ta lisas, et politsei on hästi treenitud ja väljaõpetatud sellisteks olukordadeks ja kiitust väärib politseinike sellekohane õpe.

Karilaid tõdes, et tema jaoks oli üllatav ja kurb kuulda mootorrattajuhi ja tema toetajate õigustust ning juttu lausa politseiriigist. „Eesti mure ei ole mitte politseiriik, vaid austuse puudumine meie politseiametnike ja seaduste vastu. Kui see arusaamine jõudis mõnele kolju sisse, et politsei ei tee rikkujatele pai, on see oluline sõnum inimestele, kes püüavad sama üritada.  Politsei tegevus võis ja võib seeläbi tulevikuski päästa elusid,“ rõhutas Karilaid.

Riigikogulane selgitas ka, et mootorratturi käitumine, eirates korduvalt ja eriti ohtlikul viisil politsei märguannet, jättis mulje eriti ohtlikust kurjategijast.  „Politseil on keeruline märgata eemalt sõitja motiive – äkki põgeneti röövilt või hullemast, mitte pole puudu load ega soovita lihtlabaselt eputada sõprade või kaassõitja ees,“ sõnas Karilaid.

Ta lisas, et erilist tänu väärivad politseibussis olnud ametnikud, kes sekundi jooksul otsuse mootorratturi peatamiseks vastu võtsid. „See oli julge ja tegelikult ka ennastsalgav otsus. Hoopis lihtsam olnuks politseil jätta see manööver tegemata, lasta kurjategijal minna ning poleks olnud mingisuguseid uurimisi ega pahameelt. Ainult, et olnuks päevade küsimus, mil lubadeta juht oma õnne ja teiste inimeste eludega taas riskinuks,“ sõnas Karilaid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
mees metsast
6 aastat tagasi

olen 1000 prossa nõus marikakuga
karilaid on HÄBIPLEKK läänemaal

Kàgu
6 aastat tagasi

Seekord tegutses politsei vàga leebelt. Olen ise 45 aastat kutseline juht ja ka praegu sòidan mootorrattaga,aga kunagi pole tulnud mòtet eest àra sòita. Pàtikarjale sònadest ei piisa. ????

marikakk
6 aastat tagasi

ja veel lisan
ära tõmble poliitiline tuuus
keskhani

marikakk
6 aastat tagasi

MEES KARILAID on õiguskomisjoni esimees
ohhhhh trullla
ma maal ohjeldan sigu vä sihukest dibillli enam kuulda taha

Politsei 1, Tsikkel 0
6 aastat tagasi

Siin pole midagi arutada tegelikult. Ja see tsiklimees oma pruudiga on haledus kuubis – tulla fb-sse kaastunnet nuruma. Öige tsiklimees hoiaks targu madalat profiili praegu. Ja ei vinguks ega hüppaks, vaid öpiks juhtunust.

Teene
6 aastat tagasi

Ja kui oleks…siis siiski selle valiku tegi tsikli mees ise

Imelik
6 aastat tagasi

O-oh politsei on süüdi et idioot ratta seljas kihutas ja seadis teisi ümbritsevaid ohtu? Kui mul on relv ja sa mind närvi ajad siis anna andeks aga … juhtub?

vanem+pensionäär
6 aastat tagasi

Mitte alati pole olnud Jaanus Karilaiu arvamusega päri, kuid seekord on Jaanusel tuline õigus. Kurikaelte ja ülbikute vastu ei saa “siidkinnastes”. Olles igapäev roolis, siis olukord liikluses on täiesti käest läinud, mõttetu kihutamine on lausa igapäevane ja suvi tulemas. Tulirelva kasutamisel hukkub kordades vähem inimesi kui tänases liikluses. Tulirelva loa taotlemisel vajalik psüholoogiline kontroll või test. Täpselt sama psüholoogiline kontroll või test on vaja kehtestada liikluvahendi juhiloa taotlemisel. Kas juhiloa taoleja on valmis tegutsemiseks ohuolukorras ja nagu liikluspraktika näitab, siis esimene reaksioon on paanika ja tulemuseks on hukkunud.

vanem+pensionäär
6 aastat tagasi

Eilse arvamuse jätkuks lisan juurde. Eile Haapsalust töölt koju sõites keskmine kiirus 95 km/h, siis kaks motikat läksid Uuemõisa sirge alguses lauges kurvis mõõda nagu postist vaatama sellele, et auto oli vastu tulemas (motika kiirus selgelt enam kui 150 km/h).

aga
6 aastat tagasi

kui see keiss oleks surmaga lõppenud, meil ju surmanuhtlus puudub, aga tagajärg sellel ajul oleks võinud lõppeda fataalselt, kas sellised peatamised politsei poolt ükskõik millisel moel on sünnis või, mõeldud rammimist ja kummidesse tulistamist.

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  aga

Mis mõttes ükskõik millisel moel? Oleksid eelistan kuulipritsiga peatamist?
Politsei tegutses väga leebelt.

Volli͈,+saarlane
6 aastat tagasi

Karilaid seletab liiga pikalt, piisab kui ütelda: Efkal ja Beebilõustal on ühesugune mõttemaailm! Punt.”