Haapsalu vanalinnas tuli päevavalgele lõiguke linnamüüri

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 10

Veetorustike uuendamise kaevetöödel Haapsalu vanalinnas paljastus Rüütli tänaval ka lõiguke Haapsalu keskaegsest linnamüürist.

Umbes meetripikkune lõik tuli päevavalgele Rüütli tänaval, Linda ja Rüütli tänava ristmiku lähedal.

Trassikaevamistel järelevalvet teinud arheoloog Anton Pärna sõnul on linnamüüri paljastumine selles kohas ootuspärane, sest ka varasemad kaevamised on näidanud, et keskaegne Haapsalu linnamüür kulges praeguse Rüütli tänava merepoolsel küljel. Paarkümmend aastat tagasi satuti trassitööde käigus ka Lina ja Rüütli tänava ristmikul oleva kunagise Saksa värava müüridele.

Siiski on Pärn seda meelt, et iga kord, kui linnamüür taas paljastub, annab see lisainfot müüri seisundist ja kas või sügavusest. „Haapsalu vanalinna arheoloogiline uurimine on nagu läbi lukuaugu vaatamine või pusle kokkupanek. Me teame, mida otsime ja ükskord peab see pilt ka kokku saama, aga me ei tea, kas pusle on 300 või 5000 tükiga. Teinekord võib pildi kokkusaamiseks minna mitu aastakümmet,” rääkis arheoloog.

Pärna sõnul on Haapsalu keskaegne linnamüür olnud 1,8–2 meetrit lai. „Kindlasti mitte üle 2,4 meetri,” kinnitas ta. Paljastunud lõigus on müür väga korralikult laotud. 

Arheoloog lisas, et õnneks on senised Haapsalu vanalinna kaevamistööd linnamüüri säästnud ja trassid on paigaldatud ühele või teisele poole müüri, kuid kultuurikiht selle ümber on rohkete kaevamistega segi pööratud.

Lisaks linnamüürile satuti Jaani ja Suur-Mere tänavatel trassitööde käigus hoone müüridele. Pärna sõnul kinnitab see, et keskajaga võrreldes on tänavajoon muutunud.   

Haapsalu linnamüüri ehitusajaks on ajaloolased pakkunud 1385.–1414. aastat. Linnamüür hävis Liivi sõjas 16. ja 17. sajandi vahetusel ning selle maapealseid riismeid on ilmselt kasutatud ehitusmaterjalina mitmete Haapsalu vanalinna majade ehitusel. Maa-alune säilinud müüri osa on maapinnast keskmiselt 30–40 cm sügavusel.   

„Ma ei välistaks, et tulevikus saaks linnamüüri mingis lõigus eksponeerida või tänavasillutises müüri kulgemist markeerida,” ütles Pärn.

Fotod: Arvo Tarmula

Linnamüür Rüütli tänaval. Tarmula01 Linnamüür Rüütli tänaval. Tarmula02 Linnamüür Rüütli tänaval. Tarmula03 Linnamüür Rüütli tänaval. Tarmula04 Linnamüür Rüütli tänaval. Tarmula05 Linnamüür Rüütli tänaval. Tarmula06 Linnamüür Rüütli tänaval. Tarmula07 Linnamüür Rüütli tänaval. Tarmula08 Linnamüür Rüütli tänaval. Tarmula09 Linnamüür Rüütli tänaval. Tarmula10

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
oh õudust
6 aastat tagasi

nüüd hakkab seal kummitama ja sinist suitsu välja ajama

Hopsti
6 aastat tagasi

Kust selline uudis? Juba aastaid tagasi samuti seal kaevamistööde käigus mõned meetrid eemal juba tuli sama müürijupp välja ja hr Sipelgas kaardistas ka selle ära. Aga see on küll sigadus mismoodi käivad kaevamistööd ja hilisem tagasitäide- ei mingit järelvalvet.

Nimi+(kohustuslik)
6 aastat tagasi

Aa kes seal ehitusjärelevalvet teeb? Varasematel aegadale tihendati tagasitäidet paarikümne cm paksuste kihtide kaupa, aga siin pandi 1,5m korraga auku ja siis patsutaja peale.

Kübe
6 aastat tagasi

Mina teen ja kõik on kokku lepitud, ära muretse. Tuleb tavaline linnatänav. Üks auk ees või taga, mis seal vahet?