Lihula õpetajad käisid Tenerifel tarkusi omandamas

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Õpetajad Hispaanias

Seminarist osavõtjate rahvusvaheline seltskond. Foto erakogu

Kaks Lihula gümnaasiumi õpetajat käisid märtsis Tenerifel õppimas, kuidas õpilasvahetuse raames projektitööd teha. 

Erasmus+ õpirände raames käisid märtsis Hispaanias Lihula gümnaasiumi inglise ja saksa keele õpetaja Tiina Gilden ning bioloogiaõpetaja Marje Loide. Koolituse korraldaja oli IFEL – Institut für europäische Lehrerfortbildung asukohaga Hamburgis. Seminari teema oli „Euroopasiseste õpirände projektide koostamine ja nende hindamine“. Koolitusest võtsid osa õpetajad ja koolijuhid neljast riigist: Ungarist ( 4), Poolast (4), Eestist (4) ja Saksamaa eri liidumaadest (36).

Seminari käigus anti hea ülevaade programmi Erasmus+ ülesehitusest, kusjuures eriti põhjalikult tutvustati projektitööd õpilasvahetuse raames. Räägiti olulistest kriteeriumitest, mida tuleb silmas pidada projekti kirjutamisel. Samas esitati näiteid probleemidest, mis on ette tulnud seoses eri kultuuritaustaga partnerite koostöös. Ka mitmed koolitusest osalejad tõid välja omapoolseid näiteid ja lahendusi nendest raskustest väljatulemiseks.

Rühmatöödes õpiti tundma kultuuridevahelisi kontakte, etiketi jms. Koostati juhis õpilastega reisimisel tekkivate ohtude ennetamiseks, õppiti uusi huvitavaid tegevusi ja mänge, mis aitavad integreerida erineva kultuuritaustaga inimesi ning parandavad ja kiirendavad suhtlemist partnerite vahel. 

Seminari teine oluline osa oli osalevate riikide ja liidumaade tutvustamine, kus iga kooli või riigi esindajad pidid andma ülevaate oma riigist/liidumaast ja koolist. Sinna juurde pakuti ka põnevad suupisteid, maiustusid ja jooke. Kokkutulnute vaba aja sisustamiseks korraldati külastus kohalikku veinikeldrisse ja ekskursioon San Cristobal de La Laguna linna, mida peetakse Kanaaride ajalooliste linnade seas tähtsaimaks. See linn on ka üks saare kultuurikeskusi, kuna sinna rajati saarestiku esimesed haridusasutused. Linnakeses on palju kauneid uhkete fassaadidega härrastemaju, mis pärinevad 16. ja 17. sajandist. Kuna linn on ka saare usuelu keskus, leidub seal rohkesti kõrge kunstilise väärtusega sakraalehitisi.

Kogu seminari iseloomustas äärmiselt meeldiv õhkkond. Tänu põnevatele meeskonnatöödele sulandus kollektiiv kiiresti ühtseks ja sõlmiti palju uusi tutvusi. Koolitus lõppes seminari kokkuvõtva küsitluslehe täitmise ja arutamisega ning uute kontaktide vahetamisega.

Kuigi koolitusest jäi vaba aega võhe, õnnestus siiski iga päev rannas käia ja ujuda, sest hotell paiknes rannast umbes viie minuti kaugusel. Ilm oli küllalt tuuline, seetõttu päevitamine eriti mõnus ei olnud. Ka ujumiseks paistis merevesi veidi jahe olevat, sest vees oli väga vähe inimesi. Kuid eestlastele oli selline veetemperatuur peaaegu ideaalne: +18° C.

Kokkuvõtteks võib öelda, et sellisel tasemel organiseeritud rahvusvahelised koolitused on õpetajatele hädavajalikud. Need aitavad laiendada silmaringi, tutvustavad hariduspoliitikat ja sellega seotud probleeme teistes riikides. Selgus, et sageli on probleemid samad, kuid lähenemine nendele võib olla erinev. Äärmiselt oluline on ka võõrkeele (seekord saksa keele) oskuse paranemine ja muidugi ka uute kontaktide loomine teiste Euroopa Liidu riikide koolidega.

Oleme tänulikud oma kooli juhtkonnale ja SA Archimedesele Erasmus+ õpirände projekti toetuse eest.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments