Läänemaa noored kohtusid Yoko Alenderi ja Taavi Rõivasega

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

noortekogu roivas alender

Läänemaa noored said riigikogus juttu ajada Taavi Rõivase ja Yoko Alenderiga. Foto erakogu

Teisipäeval korraldas Läänemaa noortekogu oma liikmetele ja maakonna noortele väljasõidu Tallinna, kus külastati riigikogu ja presidendi kantseleid.

Presidendi kantseleis tutvuti presidendi tööruumide ja -korraldusega. Noored omandasid teadmisi riigi juhtimise ajaloost ja pidasid arutelusid Eesti vabariigi kujunemise juures olulist rolli mänginud sündmuste üle.

Riigikogus oli ekskursioon, osaleti istungil ja väisati Pika Hermanni torni. Olulisemana aga leidis aset kohtumine riigikogu liikmete Yoko Alenderi ja Taavi Rõivasega.

Läänemaa noorte ja riigikogulaste vaheline arutelu puudutas teemasid alates poliitikast lõpetades isiklike vaadetega.

Jutuks tuli ka keskkonnasõbralikkus. Noored tundsid huvi, mida peavad riigikogulased selles valdkonnas suurimaks murekohaks Eestis. ’”Kindlasti on Eestis probleem meie keskkonda ülemäära saastav suur auto- ja bussipark. Lisaks peame leidma moe, kuidas meie metsade majandamine muutuks maailmas jätkusuutlikkuse mõttes taas eeskujuks,’” vastas Yoko Alender.

Tema väitel on aga eestlaste jaoks loomuomaselt keskkond oluline ja tänu sellele saavad vajalikud muutused loodetavasti tulevikus toimuma.

Üle ega ümber ei saadud arutelus ka sügisestest valimistest, kus esmakordselt saavad oma hääle anda 16- ja 17-aastased noored. ’’Kindlasti on oluline jälgida erakondade sõnumit ning tahteid üldiselt,’’ pani noortele südamele riigikogu aseesimees Taavi Rõivas. ’’Samas tasub võtta aega süvenemiseks leidmaks kandidaat, kellesse tõesti usute.’’

Rõivase hinnangul on noored piisavalt targad tegemaks kaalutletud otsus ja seetõttu sai vastav seadus ka noorte kasuks vastu võetud.

’’Noorte seas on valdav kahjuks arusaam, et nende arvamus ei loe,’’ ütles Läänemaa noortekogu esimees Birgit Aljaste. ’’See on mõtlemapanev olukorras, kus just nemad saavad olema need, kes meie elu tulevikus juhivad.’’

Tema sõnul on noorte jaoks oluline leida erinevate tasandite otsustajatega kontakt mõistmaks, et nad on inimesed meie endi hulgast.

Läänemaa noortekogu korraldab sarnaseid kohtumisi tulevikus kindlasti veel. ’’Tagasiside põhjal saame öelda, et kohtumine täitis oma eesmärki ja noored said olulisel määral motivatsiooni tahtmaks senisest rohkem otsustes kaasa rääkida,’’ ütles Läänemaa noortekogu aseesimees Dan Taidla ning lisas, et ideed järgmise väljasõidu korraldamiseks on juba olemas.

Läänemaa noortekogu tegemistega on võimalik kursis olla Facebooki vahendusel: https://www.facebook.com/laanemaanoortekogu/.

Noorte osaluskogud on institutsioonid, mis võimaldavad noortel otsuste tegemises kaasa rääkida. Maakondlikud noorte osaluskogud ehk noortekogud võimaldavad noortel otsustusprotsessides osaleda ja kaitsta enda huvisid neid puudutavates valdkondades maakondlikul tasandil. Rohkem infot: www.enl.ee/et/osaluskogud ja http://noortekogud.ee/.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Ahistatud+Imelik
7 aastat tagasi

’’See on mõtlemapanev olukorras, kus just nemad saavad olema need, kes meie elu tulevikus juhivad.’’
Ja-jah… ning praegu lasteaias käivad lapsed hakkavad tulevikus neid juhtima
… üleüldine valimisõigus?
Äkki aitaks mõtlemine teemal- miks ühiskond jaguneb lasteks, täiskasvanuteks
ja vastutusvõimetuteks isikuteks?