Muuseumiööl avab uksed 11 Läänemaa muuseumi

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Muuseumiöö. Tarmula0119

Muuseumiöö toob alati muuseumitesse rohkelt rahvast. Foto Arvo Tarmula

Eile avalikustati 20. mail toimuva muuseumiöö "Öös on mänge" eriprogrammid, Läänemaal pakub muuseumiööl tegevust üksteist muuseumi. 

Sel aastal üheksandat korda toimuvüle-eestiline muuseumiöö kannab pealkirja "Öös on mänge". Muuseumiöö ühe koordinaatori Külli Lupkini sõnul on aasta suurima Eesti muuseume ühendava ettevõtmise teema sel korral inspireeritud laste ja noorte kultuuriaastast, ent muuseumid vaatavad öö programmi planeerides teemat palju laiemalt ja eri vaatenurkadest. Muuseumides toimub kümneid eriekskursioone, mänguteemalisi töötubasid, kontserte, etendusi, mälumänge ja muud.

Kokku võtab praeguse seisuga tänavu muuseumiööst osa üle 190 muuseumi, lisaks muuseumidele teevad oma uksed viieks tunniks tasuta lahti mitmed näitusepaigad, arhiivid, kirikud, mõisad ning isegi tuletornid ja looduskeskused – üht või teistpidi kultuuri, teadmiste, ajaloo ning mäluga tegelevad paigad ja organisatsioonid.

Läänemaalt on muuseumiööst osavõtust teada andnud Haapsalu ja Läänemaa muuseumite sihtasutuse muuseumid: Iloni Imedemaa, Haapsalu raekoda, Haapsalu piiskopilinnus, Raudtee- ja sidemuuseum ning Ants Laikmaa majamuuseum. Lisaks avavad uksed Rannarootsi muuseum Haapsalus, Vormsi talumuuseum, Rõude muuseum, Lihula muuseum, August Tambärgi nimeline Hanila muuseum ja Virtsu Harrastusmuuseum. 

Eelmisel aastal tehti muuseumiööl üle terve Eesti rohkem kui 106 000 muuseumikülatust.

Programmis osalevad muuseumid ja teised organisatsioonid avavad muuseumiööl oma uksed kell 18-23 ning sel ajal on sissepääs tasuta. Kõige parema ülevaate muuseumites toimuvast leiab muuseumiöö kodulehelt http://programm.muuseumioo.ee.

Muuseumiööd korraldavad igal aastal koos Eesti muuseumid ja Eesti Muuseumiühing ning ICOM Eesti. Esimesel korral oli muuseumiöö juhtlauseks "Öös on asju", 2010. aastal "Öös on lugusid", 2011. aastal "Öös on aardeid", 2012. aastal "Öös on kino", 2013. aastal "Öös on inimesi", 2014. aastal "Öös on tähti" ja 2015. aastal "Öös on muusikat" ning 2016. aastal “Öös on laineid”. Täpsemat infot muuseumiöö kohta saab veebilehelt www.muuseumioo.ee ja Facebookist. 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Sassile
7 aastat tagasi

Muuseumid on arenguks. Silmaringi avardamiseks ja elukestvaks õppeks. Seega, muuseumisse! Ise ja pere või sõbrad ka kaasa.

Sass1.
7 aastat tagasi

Mida on teha muuseumides? Makske peale, ka ei lähe.
18-23 on öö? Ei ole.Öö on 00.00 – 5.00.