Taebla kooli raha ei sunni Kullamaa keskkooli kinni panema

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kullamaa keskkool foto kooli kodulehekylg

Kullamaa keskkool. Foto kooli kodulehekülg

Juttudel, et kui Lääne-Nigulaga liituv Kullamaa oma keskkooli kinni ei pane, siis Taebla koolile raha ei anta, pole tõepõhja all, kinnitas riigi koolivõrgu juht Kalle Küttis.

Haldusreformi tulemusel ühinevad praeguse Lääne-Nigula vallaga Nõva, Noarootsi, Martna ja Kullamaa vald. Tõemeeli on räägitud sellest, et juhul kui suures Lääne-Nigula vallas Kullamaa keskkooli kinni ei panda, jääb Taebla koolil raha saamata.

„Ma tean küll, millest kuulujutt alguse on saanud,” tõdes Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus. „Esialgses määruses oli kirjas, et uue kooli valmimisel ei tohi samas omavalitsuses olla teist gümnaasiumi. Sealt see jutt alguse saigi. Õnneks on valitsuse tasandil sellest probleemist aru saadud ja määrus on minu teada muutmisel. Mina olen rahulik.”

„Kinnitan, et rahastamisotsused, mis on tehtud enne ühinemisotsuseid, jäävad kehtima,” ütles haridus- ja teadusministeeriumi koolivõrgu juht Kalle Küttis. „Lääne-Nigula vallal ei ole mingit põhjust karta, et juba positiivse otsuse saanud Taebla kooli rahastamistaotlus muutmisele läheb.”

Märtsi algul otsustas valitsus, et Taebla kool saab riigilt kooli ehitamiseks 1,72 miljonit eurot. Lääne-Nigula vallavolikogu on andnud ka garantii toetada koolimaja ehitust ja võimla remonti 0,5 miljoni euroga.

Taebla uus koolimaja peaks valmima septembriks 2019. „Võtame sellise rahuliku ajagraafiku,” selgitas Lõhmus. „Kiirustada pole vaja, koolimaja ehitame ju pikaks ajaks.”

Vallavalitsuses pannakse praegu raha saamiseks põhitaotlust kokku. „Esitame selle aprillis ära ja siis hakkame projekteerimishanget korraldama,” selgitas vallavanem.

Ettevalmistustööd projekteerimiseks on Lõhmuse sõnul suures osas tehtud. Hindamiskomisjoni ettepanekul tuleb koolimaja esialgu kavandatust veidi väiksem, mistõttu on vaja ruumiprogrammi pisut muuta. Uue maja ehituse ajal jätkub õppetöö Taebla praeguses koolimajas. Uue koolimaja valmimisel vana lammutatakse.

Suures Lääne-Nigula vallas on kokku kaheksa munitsipaalkooli, peale selle ka riigile kuuluv Noarootsi gümnaasium. Mikk Lõhmuse sõnul soovib hiigelvald analüüsida praegust koolivõrku ning koostada ühine hariduse arengukava, mis peaks valmima järgmiseks sügiseks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Margus
7 aastat tagasi

Üks väike vasturääkivus on hr. vallajuhi jutus.Võtame rahulikult, ehitame paljudeks aastateks, samas teevad kohe alguses väikese…. Tundub et mõni ametnik teeb jälle omale monumenti