Jevgeni Ossinovski: kogu avalik sektor peaks oma palgavahemikud avalikustama

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

ossinovski

Jevgeni Ossinovski. Foto: arhiiv

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski kutsus esmaspäeval kõiki avaliku sektori organisatsioone avalikustama oma palgavahemikud.

"Võrdse palga põhimõtte juurdumiseks on oluline, et kogu avalikul sektoril oleks kohustus avalikustada töötajate palgavahemikud organisatsiooni sees. Täna on avaliku teenistuse seaduse alusel avalikud kõikide ametnike töötasud, kuid seda nõuet tuleb laiendada ka riigi- ja kohalike omavalitsusüksuste asutustes, sihtasutustes ja äriühingutes töölepinguga töötavatele inimestele," ütles Ossinovski esmaspäeval, kui tähistatakse soolisele palgalõhele tähelepanu juhtimise päeva.

"Palkade avalikustamine on soolise palgalõhe vähendamisel võtmetähtsusega, ühtlasi muudab see organisatsioonikultuuri läbipaistvamaks, palgapoliitika õiglasemaks ning säästab nii tööandja kui tööotsija aega värbamisel, kuna mõlemale poolele on teise poole võimalused ja huvid selgemalt teada. Tööturu efektiivseks toimimiseks on oluline, et kõigil tööturu osapooltel on informatsioonile võrdne ligipääs, kõik tunnevad end tööturul turvaliselt ega pea kartma diskrimineerimist," märkis minister pressiteate vahendusel.

Ossinovski tõi näiteks sotsiaalministeeriumi, mis avaldab palgavahemikud juba töökuulutustes. "Kutsume selle algatusega liituma ka erasektorit," lausus Ossinovski.

Rahandusministeeriumis on koostamisel avaliku teenistuse asutusepõhine soolise palgalõhe analüüs, mis valmib tänavu suveks. Seejärel asub sotsiaalministeerium selle põhjal välja töötama täiendavaid ettepanekuid palgalõhe vähendamise meetmete rakendamiseks. Uuringud on kinnitanud, et palkade avalikustamine ja parema palgastatistika kogumine on Euroopa Liidu riikides üks olulisemaid meetmeid soolise palgalõhe vähendamisel ning võrdväärse töö eest võrdse palga põhimõtte järgimisel. Senini on suur osa töötasusid Eestis kujunenud läbirääkimiste tulemusena, olgugi, et seadus näeb ette sama või võrdväärse töö eest võrdse palga maksmise naistele ja meestele.

Sotsiaalministeeriumi võrdse palga päeva puhul korraldatud palgalõhe debatt „Sõnadelt tegudeni“ toimus esmaspäeval Solarise keskuse aatriumis. Palgalõhe lahenduste üle arutlesid tervise- ja tööminister Ossinovski, soolise võrdõiguslikkuse nõukogu esimees professor Rainer Kattel, investeerija ja õpetaja Kristi Saare, Swedbank AS-i personalijuht Ülle Matt ning Skype'i personalijuht Merle Liisu Lindma. Debatti juhtis ajakirjanik Rain Kooli.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
avalikule
6 aastat tagasi

sektorile tuleb hakata palka maksma avalikult, läbi avaliku oksjoni keskkonna, siis on tulem õige ja vastab turule

igatahes
6 aastat tagasi

tee mõte teoks

Ahistatud+Imelik
6 aastat tagasi

Toetan seda mõtet.