Roosid autasustasid Tallinna raekojas paremaid muinasjutukirjutajaid

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 53

Peeter Langovitši fotod

Täna keskpäeval andsid Ann ja Ants Roos 25. korda Tallinna raekojas üle Sveni muinasjutuvõistluse auhinnad.

Kohale oli kutsutud 44 kirjutajat üle kogu Eesti ja president Kersti Kaljulaid.

Esikohale tuli sel aastal Rhea Rosette Tüür Tallinna Nõmme gümnaasiumi seitsmendast klassist. Muinasjutt "Looduse kroon" räägib sellest, kuidas loomad otsivad endale juhti. Ann Roosi sõnul on see lugu väga sarnane sellega, mis juhtus Eesti presidendi valimistel, aga Tüüri jutt oli valmis enne valimisi. Rhea Rosette Tüürile oli võit ootamatu, muinasjutuvõistlusel osales ta kolmandat korda.

"Kolm on kohtu seadus," ütles Tüür.

Talle meeldib ulme ja sügavalt mõtestatud lood.

"Kolm on kohtu seadus," ütles ka teisele kohale tulnud Lihula gümnaasiumi 10. klassi tüdruk Liisa Raavel, kes on neli korda osalenud ja kolm korda autasustatud.

"A ja O" autor Raavel armastab oma sõnul pigem kirjutada kui lugeda. "Mul on mõned kindlad raamatud, mis meeldivad, näiteks seiklusraamatud, aga pigem mitte," vastas ta küsimusele, kas talle lugeda meeldib.

Kolmandale kohale tuli  Mia-Mai Kalda Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumi viiendast klassist. Tema kirjutas muinasjutu "Eide nutt".

"Eit oli päev läbi arvutis mänginud, mängis maha nii raha kui ka talu ja taadi rahagi. Lõpuks visati arvuti ära," kirjeldas Ann Roos lugu.

Kolmele esimeseks tulnud noorele muinasjutukirjutajale pani medali kaela president ise. Oma kõnes avaldas ta lugupidamist Ann ja Ants Roosile, kes juba veerandsada aastat suunavad oma armastuse kaotatud poja vastu muinasjuttudesse.

"Muinasjutuvõistlus toob palju lapsi kirjutamise juurde," ütles Kaljulaid. Ta rõhutas kui oluline  on, et lapsed loovad lugusid jan neid jagavad.

"Loo kirjapanemine on mõtete korrastamine," märkis ta ja tänas Roose, kes annavad lastele võimaluse luua oma lugusid.

"25 muinasjutu võistlust on selja taga," ütles Ann Roos, kes koos abikaasaga korraldab muinasjutuvõistlust oma poja Steni mälestuseks.

Tänavu tunnustas president neid aumärgiga, nemad autasustasid 44 last klaasist kuuli ja "Väikese printsiga".

""Väike prints" on sobilik nii täiskasvanule kui ka lapsele," ütles Ann Roos.

Ta ütles, et kui lapsed suureks kasvavad, mäletavad nad seda, et said "Väikese printsi" auhinnaks, ja seda, et neid autasustati Tallinna raekojas.

"Kõik, kes tulevad maalt, on Tallinnas käinud, aga kas nad on ka Raekojas käinud," ütles Ann Roos.

Roose on kritiseeritud, miks nad auhindamist Haapsalus ei tee, kõik jutud tulevad aga Haapsallu, ja seda posti teel, sest arvutipostkasti läheks muidu umbe. Mullu saadeti üle 400 muinasjutu, sel aastal 256.

"Kui üks laps kirjutab, võivad ka teised, seda olen ma alati öelnud," ütles Ann Roos.

Muinasjuttude saatmise aeg on 6. septembrist 22. detsembrini.

25 aastaga pole lapsed muutunud, ainult olud. Palju kirjutatakse nutiseadmetest ja internetist, arvutitest.

Reena Roos Oru kooli 9. klassist saab aga inspiratsiooni oma lugude jaoks rahvatarkustest ja vanasõnadest. Tema muinaslugu "Kulda testitakse tules" jutustab sellest, et nõnda nagu kuld puhastub ja muutub tules täiuslikkumaks, täiustavad ja puhastavad ka ebaõnnestumised.

"Mulle meeldib kirjutada esseesid ja kui on konkursid, siis osalen," ütles Reena Roos.

Tulevikus loodab ta avaldada raamatu ja luulekogu.
 

Muinasjutuvoistlus-Langovits (54) Muinasjutuvoistlus-Langovits (53) Muinasjutuvoistlus-Langovits (52) Muinasjutuvoistlus-Langovits (51) Muinasjutuvoistlus-Langovits (50) Muinasjutuvoistlus-Langovits (44) Muinasjutuvoistlus-Langovits (45) Muinasjutuvoistlus-Langovits (46) Muinasjutuvoistlus-Langovits (47) Muinasjutuvoistlus-Langovits (48) Muinasjutuvoistlus-Langovits (49) Muinasjutuvoistlus-Langovits (43) Muinasjutuvoistlus-Langovits (42) Muinasjutuvoistlus-Langovits (41) Muinasjutuvoistlus-Langovits (40) Muinasjutuvoistlus-Langovits (39) Muinasjutuvoistlus-Langovits (38) Muinasjutuvoistlus-Langovits (32) Muinasjutuvoistlus-Langovits (33) Muinasjutuvoistlus-Langovits (34) Muinasjutuvoistlus-Langovits (35) Muinasjutuvoistlus-Langovits (36) Muinasjutuvoistlus-Langovits (37) Muinasjutuvoistlus-Langovits (31) Muinasjutuvoistlus-Langovits (30) Muinasjutuvoistlus-Langovits (29) Muinasjutuvoistlus-Langovits (28) Muinasjutuvoistlus-Langovits (27) Muinasjutuvoistlus-Langovits (26) Muinasjutuvoistlus-Langovits (20) Muinasjutuvoistlus-Langovits (21) Muinasjutuvoistlus-Langovits (22) Muinasjutuvoistlus-Langovits (23) Muinasjutuvoistlus-Langovits (24) Muinasjutuvoistlus-Langovits (25) Muinasjutuvoistlus-Langovits (19) Muinasjutuvoistlus-Langovits (18) Muinasjutuvoistlus-Langovits (17) Muinasjutuvoistlus-Langovits (16) Muinasjutuvoistlus-Langovits (15) Muinasjutuvoistlus-Langovits (14) Muinasjutuvoistlus-Langovits (8) Muinasjutuvoistlus-Langovits (9) Muinasjutuvoistlus-Langovits (10) Muinasjutuvoistlus-Langovits (11) Muinasjutuvoistlus-Langovits (12) Muinasjutuvoistlus-Langovits (13) Muinasjutuvoistlus-Langovits (7) Muinasjutuvoistlus-Langovits (6) Muinasjutuvoistlus-Langovits (5) Muinasjutuvoistlus-Langovits (4) Muinasjutuvoistlus-Langovits (3)

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments