Ilmateenistus: nädalavahetusel sajab lund ja lörtsi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

ilmakaart 2017-04-07 11.24.34 Kaart: riigi ilmateenistus

Madalrõhkkond liigub Põhja-Skandinaaviast kagu suunas ning selle Läänemerele ulatuv lohk kannab täna üle Eesti läänest itta vihmahooge. Õhtul läheb merelt läheneva kõrgrõhuharja toel Lääne-Eestis selgemaks. Idas võib mõnel pool tulla vihma sekka ka lörtsi, sest loode poolt saabub Eesti kohale külmemat õhku.

Laupäeva (8. aprilli) öö hakul sajab vihma ja lörtsi. Pärast keskööd madalrõhulohk eemaldub, pilved hõrenevad ning hommik on juba selgema taevaga ja sajuta. Puhub võrdlemisi tugev loodetuul, hommikul nõrgeneb. Õhutemperatuur on -3..+2°C. Päeval liigub üle Eesti kõrgrõhuhari ja ilm on sajuta. Õhtul läheneb merelt soojem õhumass ja selle eel võivad Lääne-Eestisse tihedamad pilved jõuda. Puhub mõõdukas läänekaare tuul, põhjarannikul ulatuvad öösel ja uuesti õhtupoolikul puhangud 14 m/s. Õhutemperatuur on 4..8°C.

Pühapäeval (9. aprillil) liigub Skandinaavia põhjatipu suunas osatsüklon ja selle serva mööda jõuab soojem õhumass üle Läänemere. Õhumassi vahetusega kaasnev sadu tuleb öösel alla nii lume, lörtsi kui vihmana, sajuhulk on aga võrdlemisi väike. Päevaks muutub pilvekiht õhukeseks ja ilm on enamasti sajuta. Tuul puhub lõunakaarest ja on mõõduka tugevusega. Õhutemperatuur on öösel -1..+4, päeval 5°C-st meretuulega rannikul 7..10°C-ni sisemaal. Kui soojem õhumass kiiremini liigub, siis tõuseb kolm-neli kraadi kõrgemale.

Esmaspäeval (10. aprillil) koondub madalrõhkkond Skandinaavia kohale ja laieneb jõulisemalt üle Läänemere, kuid sajuvöönd veel ei jõua. Edelatuul on tugev. Edelavoolus lisandub soojust ja õhutemperatuur on öösel 1..6, päeval tõuseb 11..15°C-ni, meretuulega rannikul kuni 7°C-ni. Õhtul pilved tihenevad ja Lääne-Eestis hakkab vihma sadama.

Teisipäeval (11. aprillil) liigub madalrõhkkond üle Soome itta ja selle lõunaservas on meie ilm vihmahoogudega, õhtu poole võib sekka ka lörtsi tulla. Puhub tugev edela- ja läänetuul. Õhutemperatuur on öösel 2..7, päeval 5..10°C.

Kolmapäeval (12. aprillil) üks madalrõhkkond kaugeneb, teine alles läheneb Skandinaaviast. Mitme rõhuala piirimail on ilm muutlik ning lörtsi- ja vihmahoogudega. Tuul pöördub läänekaarest lõunakaarde ning on tugevam öö hakul ja uuesti õhtul. Õhutemperatuur on öösel -2..+2, päeval 4..9°C.

Neljapäeval (13. aprillil) jõuab madalrõhkkond Läänemere äärde ning selle lörtsi- ja vihmasajuala laieneb üle Eesti. Kagu- ja lõunatuul on öö hakul tugev, seejärel muutub ilm rahulikumaks. Õhutemperatuur on öösel 1..5, päeval 4..8°C.

Reedel (14. aprillil) liigub madalrõhkkond üle Eesti Karjala poole. Aeg-ajalt sajab lörtsi ja vihma. Tuul pöördub läänekaarde ja õhtu poole võib tugevneda. Õhutemperatuur on öösel 1..4, päeval 3..7°C.

Allikas: riigi ilmateenistus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments