Jaanus Karilaid korraldas Krahviaia heakorra pilootprojekti ümber

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Lammaste niitmine Foto: Katrin Pärnpuu

Krahviaia muru hakkavad hooldama eesti tõugu lambad. Foto: arhiiv

Selle aasta veebruaris Tiit Moori asemel Haapsalu Linnahoolduse nõukogu liikmeks saanud Jaanus Karilaiu juhtimisel tehakse eelmisel aastal alustatud Krahviaia heakorra pilootprojekt ümber.

Tegemist on PRIA toetuse saanud ja eelmisel aastal alustatud projektiga, mille raames kasutatakse Krahviaia muru hooldamiseks lambaid. „Lambad saavad suvel hoolitseda selle eest, et muru linna olulisemas pargis oleks laitmatu," ütles Haapsalu Linnahoolduse tegevjuht Alo Lõps.

Aasta tagasi ütles Lõps, et kui projekt õnnestub ja andmed näitavad, et see uuendus end õigustab ega kujuta ohtu linnakeskkonnale, võetakse järgnevatel aastatel linna vastu 101 lammast.

Alguses oli Linnahooldusel plaanis kasutada gotlandi lambaid ja selleks oli juba sõlmitud eelkokkulepe Haapsalu ärimehe Rein Vatkuga, kes ise gotlandi lambaid kasvatab. Kuna PRIA aga ei kirjutanud ette, milliseid lambaid Linnahooldus kasutada võib, tegi Karilaid ettepaneku võtta gotlandi lammaste asemel seda tööd tegema hoopis teist tõugu lambad – eesti tumedapealine ja eesti heledapealine lammas.
"Ma leian, et Eestimaa patriootidena peaksime ikkagi kasutama eesti tõugu lambaid," põhjendas Karilaid.

„Kasutame musti lambaid neil haljasaladel, mida peame hooldama neli korda hooajal ja valgeid seal, kus on iganädalane niitmise kohustus,“ selgitas Lõps.
Kuna eksisteerib risk, et mustad ja valged lambad võivad tööde käigus omavahel seguneda, kavatseb Haapsalu Linnahooldus kuulutada välja konkursi lambaoperaatori leidmiseks.

Lõps lisas, et lambad lastakse Krahviaeda karjalaskepäeval.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kübe
7 aastat tagasi

Kes priast raha välja võtab? Taavi?

isa
7 aastat tagasi

Muru saab ökoväetisega rammusamaks tehtud!

lambakarjaste
7 aastat tagasi

konkurss veel korraldamata!

siin lehes
7 aastat tagasi

Oleks ka mingeid nalju, mis usutavalt kõlaksid ja tunduksid. Saaks rohkem nalja. Praegused on väga magedad.

postipoiss
7 aastat tagasi

essti tõugu vähemalt!