Haapsalus puhkes turu kolimise kampaania

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Haapsalu turg Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu turule otsitakse uut asukohta. Foto: Arvo Tarmula

Pisut vähem kui poole aasta pärast toimuvate kohalike valimiste avapauguks kujunes reedel Haapsalu turu asupaik.

Esmalt teatas endine linnavolikogu esimees, praegu riigikogu liige Jaanus Karilaid (Keskerakond), et soovitab turu kolida raudteejaama juurde. Paar tundi hiljem arvas reformierakondlasest linnapea Urmas Sukles, et turu uus asupaik võiks olla vanalinnas kunagise raekoja ees pargis.

Haapsalu Linnahoolduse nõukokku kuuluv Jaanus Karilaid ütles, et ka varem on arutatud, et turu võiks kolida raudteejaama juurde, kuid eile võttis mõte konkreetse ettepaneku vormi. „Linnaturu kolimise ettepaneku tegi nõukogu liige Riho Lepp, mina toetan seda,” märkis Karilaid. „Uus valitsus Ratase juhtimisel on raudteeliikluse taastamise muutnud tõenäolisemaks ning raudteejaama piirkonna arendus muutub lähiaastatel aina aktuaalsemaks.”

Karilaid arvas, et linnaturu krundi müügist võiks teenida 100 000 eurot. Kui sellele liita 35 000 eurot, mis tuleb riigikogu katuserahast ja linnavalitsuse osalusest, saaks Karilaiu hinnangul teha korraliku turu.

Haapsalu linn plaanib praegust turgu uuendada. Aasta tagasi kuulutati välja ideekonkurss turule uue lahenduse leidmiseks. Ideekonkursi võitnud Trilog Studio arhitekt Kristjan Tõlk ütles, et suur osa eskiisprojektist on juba valmis ning turu asukoha muutmisel tuleb projekteerijail taas nullist alustada. „Uue lehega uues kohas,” nentis Tõlk. Trilog Studio eskiisi järgi tuleks turule ehitada ka lastemänguväljak ja jalutuspingid ning purskkaev. „Minu arvates tuleks nii suur investeering teha nähtavamasse ja käidavamasse kohta, et saada terviklik ja atraktiivne lahendus,” märkis Karilaid.

Karilaiu arvates sobiks uus turg raudteejaama ette Osmussaare garnisoni mälestusmärgi kõrvale haljasalale. Karilaiu sõnul oleks see mõistlik koht, kus oleks lahendatud ka parkimisprobleem.

Sukles rääkis eilsel linnavolikogu istungil, et EAS toetab Haapsalu lipuväljaku rajamist 30 000 euroga. Suklese sõnul tuleb see vabadussõjas langenute ausamba ümber, haarates ka poole kunagise raekoja, praeguse muuseumi esisest pargist. Sukles ütles, et osa pargist saab kivisillutise ja see sobib väga hästi linnaturu uueks asupaigaks.

Suklese sõnul otsivad nii tema kui ka Karilaid turu tarbeks lahendusi. „Turu teema on meil Keskerakonnaga koalitsioonilepingus kaheksandat aastat,” nentis Sukles. Turu võimalikke asukohti on praegu vaagimisel kolm. „Üks on kindlasti turu praegune asukoht, teine mõte on raudtee-esine plats. Seda platsi tuleks laiendada, et sinna mahuks ka laste mänguplats ära. Kolmas variant on Lossiplats,” ütles Sukles.

Millal turu asukoht lõplikult otsustatakse, seda linnapea eile ei öelnud. „Ma ei oska tähtaegu anda, sest me mõtleme. Turg on üks linnavalitsuse prioriteete,” lausus Sukles.

Haapsalu turu praegune väljanägemine on 1986. aastast. „Inga Raua kujundatud turg oli omal ajal Eesti üks ilusamaid, mida käidi igalt poolt vaatamas,” on Haapsalu linnaarhitekt Anu Joost varem rääkinud. Nüüd on olud ja ootused turule muutunud. „Turg peaks olema mobiilsem – kinnise hoone tsoon ja lettide tsoon, kus saab asju ümber korraldada.”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
.........
7 aastat tagasi

See on muidugi aprillinali, kuid ega meil enam õiget turgu polegi. Paar naist müüvad oma hilbukesi, paar putkataolist on ka ja siseturg, kalaleti ja muu kaubaga. Kõik hääbub, kurb!

Juhhaidii
7 aastat tagasi

See turu probleem püsib üleval senikaua, kui linna juhib seesugune linnavalitsus . Ei ole neil sellest turust, ei sooja, ega külma.Kurat võtaks seda linnapead, tahab korraldada siin igasuguseid rockipidusid ja alkoholi propageerimise üritusi (Shoti viski- ja Itaalia veinipäevad) aga oma linnaelanike igapäevastest muredest välja teha ei taha. Kes seesuguste pidude ajal vahu endale korjavad? Selge, et need ei ole kohalikud. Linna kohuseks on pidudejärgne koristus, mille maksavad kinni jällegi linna maksumaksjad ja me peame sellest rõõmsad olema….

Ohoo
7 aastat tagasi

Olen turu vana asukoha poolt. Ja ka selle poolt, et hilpudele oleks oma ala, kohalikule käsitööle oma ala ning aia- ning põllusaadustele oma ala. Lisaks korralik liha- ja kalalett, kust saab osta kohalikku kraami – see peakski olema turu põhiidee. Lisaks välialale oleks vaja korralikku turuhoonet ning ka istumisvõimalusi vanematele inimestele ja lastele.

Läänlane!
7 aastat tagasi

Uue turu võiks luua just Läänemaa Tervise raja kõrvale just see kuhu on viimastel aastatel ala täidetud mullaga ja säärasega.. Raudtee muuseumi kõrvale aka üle tee.. :/ suur plats!

Toivo
7 aastat tagasi
Reply to  Läänlane!

See plats on riigi oma

kurb
7 aastat tagasi

Praegune turu haljastus on ka allapoole arvestust,lihtsalt keegi sellega ei tegele,seega pole turul õiget peremeest või panna praegune vajalikul tasemel tööle

Jama
7 aastat tagasi

Turu kolimine on täielik jama, loodan et rahvas teab kelle poolt valimistel hääletab. Eelmisel aastal oli juba probleem müügiperioodil müügilaudade ja istepinkidega. Lubati, et istepingid kohe kohe on saabuvad, mis tänaseni on tulemata, turistid istusid trepiastmete peal. WC vajab põhjalikku remonti ja turul võiks olla infopunkt kus turistid saaksid infot linna kohta, kuna sellise info järgi on suur puudus.

Kurb
7 aastat tagasi

Tõesti parim nali ja vahetult enne valimisi. Parkimiskohtasid on turu juures piisavalt, jaama juures seisavad 2 suurt kasutamata parklat, seevastu alates kaubamajas juurest taha linna välja on juba praegu ka argipäevadel võimatu parkida, parem on arendada seda piirkonda, mis puutub turu asukohta, siis praegune on kõige sobivam, kas selle peale ka mõtleb, et kui turg viia üle turuesisesse parklasse, hakata seal müüma suveperioodil marju, mida paljud kohapeal tarvitavad, siis saab see toimuma autode vingugaasi ja tolmu sees, sest Jaama tänaval on tihe liiklus.

Kurb
7 aastat tagasi
Reply to  Kurb

Turg on kevadest sügiseni kauplejaid täis,,, on keskne punkt kus linnarahvas saab kokku, puhub juttu, lihtsalt puhkab jne.ning seda võimalust tahetakse rahva käest ära võtta. Turgu külastab väga palju turiste, mis toimub seal praegu, kui hooaeg on kohe algamas, kõik on ära lammutatud, ka enne olnud tugevad korralikud lauad ja asemele pole midagi märkimisväärset ilmunud, seal valitseb täielik korralagedus, väga hea reklaam linnale. Parem võiks arendada turgu edasi, teha korralik kalamüügi koht ,mis on Haapsalule omane, tuua turule meened ning kõrgel tasemel käsitöö, üks korralik söögikoht, kus saaks nii hommikuse kohvi kui lõunasöögi, rajada puhketsoone, et saaksid ohutult liikuda nii… Loe rohkem »

juss
7 aastat tagasi
Reply to  Kurb

No sellist hilbuturgu küll vaja pole!

Emigrant
7 aastat tagasi

See on vist esimene aprillinali, mille lugemisel inimesed naljast aru ei saa.

pea lahti
7 aastat tagasi

raudteejaamas; bussijaamas koos ???? mõtle peaga ; turg ikka seal , kus inimesed. vanalinnas yritusi kyll. muu hääbub

silmad lahti
7 aastat tagasi

Kui vaadata mis toimub mujal maalimas siis turuplatsid on just vanalinna keskväljakutel. Hea mõte 🙂