Laupäeval näeb Haapsalus ratastoolikorvpalli

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

Laupäeval näeb Haapsalus esimest korda ratastoolikorvpalli kui Wiedemanni spordihoones lähevad vastamisi Eesti ja Läti klubi võistkonnad.

„Minu andmetel on see esimene kord kui Haapsalus ratastoolikorvpalli mängitakse,” ütles Haapsalu korvpallitreener Rudolf Lumiste.

Eesti Ratastoolikorvpalli Klubi eestvedaja ja treener Meelis Raiend nimetas sündmust ajalooliseks, sest esimest korda lähevad korvpalliväljakul vastamisi Eesti ja Läti ratastoolikorvpalli võistkonnad. Varem on eestlased ratastoolikorvpalli ühiselt välismaalastega harjutanud ja mänginud vaid 1989. aastal kui Joann Lõssovi eestvedamisel mängiti soomlastega.

Eesti ja Läti klubimeeskondade vahel peetakse kaks mängu: esimene algab kl 13 ja teine kl 17.

Rudolf Lumiste sõnul valiti Haapsalus võistluspaigaks just Wiedemanni spordihoone, sest Lihula maantee spordihoonesse on keerukas ratastoolidega sisse pääseda.

Meelis Raiend tunnistas, et pole Haapsalus toimuvat võistlust väga laialt reklaaminud, sest tegemist on omamoodi testmänguga. „Oleme üsna algajad, regulaarselt treeninud umbes 1,5 aastat ja see on meie esimene mäng välismaalastega,” rääkis ta.

Raiendi sõnul on ratastoolikorvpallis väljaku mõõtmed, korvi kõrgus ja pallgi sama, mis tavakorvpallis, kuid mängijad istuvad sportratastoolides. Ka ratastoolikorvpalli reeglid on üldjoontes samad kui tavakorvpallil. „Ainult ratastoolis liikumise iseärasusest tingituna on keh­testatud mõned erireeglid,” selgitas treener.

Kohtunikuna vilistab Haapsalus korvpallimängu Rudolf Lumiste, kellele see on esimene kord sedalaadi võistlusel kohtunikuks olla. Ta ütles, et enne võistlus läbivad kohtunikud väikese erireeglite koolituse.

Eesti ratastoolikorvpalli klubi asutati 2011. aastal, kuid mitmete rahaliste ja logistiliste raskuste tõttu jäi tegevus soiku. Uuesti tuldi kokku 2015 ja nüüd treenitakse regulaarselt Astangu Kutse­rehabilitatsiooni Kesku­ses.

Klubi egiidi all treenib 15 mängijat vanuses 20-35 aastat. Raiendi sõnul saavad ratastoolikorvpalli mängida kõik, kellel selleks soovi, kuid üks eeldus on, et huviline saab palli püüda, põrgatada ja visata. „Nii näiteks mängivad meie klubis korvpalli nii need, kes on püsivalt toolis kui ka spordisõbrad, kes on ajutiselt mõne vigastusega rivist väljas,” ütles Raiend.

Raiendi sõnul on ratastoolikorvpalli klubi missioon tagada liikumispuuetega inimestele võimalus mängida ratastoolikorvpalli kui füüsiliselt ja vaimselt arendavat spordiala, mille kaudu saab kvaliteetselt vaba aega veeta. Klubi soovib anda  liiku­mispuuetega inimestele väljundi eneseteostuseks, eesmärkide täitmi­seks ja arenguks läbi spordi ning omavahelise aktiivsema suhtlemise.

Fotod Eesti ratastoolikorvpalli klubi

ERK_logo_original ERK_PTOI_Stroomi_rannas ERK_treeningul ERK_treeningul_2

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Nuts
7 aastat tagasi

Lumiste Ruts , korvpallitreener ?
Ei tea keda ta treenib , pigem ikka teenib.