Haapsalu linn ja Lääne Malev kutsuvad annetama Haapsalu võidusamba heaks

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Haapsalu vabadussammas

Haapsalu Vabadussõjas langenute mälestusmärgi valmistas algselt skulptor Voldemar Melnik. Foto arhiiv

Haapsalu linnapea Urmas Sukles ja Kaitseliidu Lääne maleva pealik Rasmus Lippur on alla kirjutanud üleskutsele, millega kutsutakse inimesi üles annetama raha Haapsalu Vabadussõjas langenute mälestusmärgi remondi ja lipuväljaku heaks.

Urmas Suklese sõnul vajab mälestussammas remonti, sest paljud kivid on lahti ja vajavad asendamist. „Tööd on päris palju,” kinnitas ta.

Suklese lisas, et linn saaks ka oma rahakotist samba korda tehtud, kuid annetuste kogumine annab ka inimestele võimaluse oma panus anda. „Kuna Eesti Vabariik saab 100 aastaseks, ka varem on inimesed samba rajamisel kaasa löönud, siis anname nüüdki võimaluse panustada,” ütles linnapea. Ta lisas, et on ise juba samba heaks annetuse teinud.  

Haapsalu Lossiplatsile otsustati paigaldada mälestussammas Vabadussõjas langenud Läänemaa sõjameestele Haapsalu Kaunistamise Seltsi algatusel 1922. aastal. Vabadussamba hinnaks kujunes 746 000 marka, millest suur osa koguti vabatahtliku korjandusega.

Mälestussammas avati 9. novembril 1924, kuid 19. juuni ööl 1941 lasti see punaarmeelaste poolt õhku. Haapsalu Vabadussõja mälestussammas taasavati 27. novembril 1994. Taastamisele aitas kaasa ka läänemaalaste seas toimunud korjandus.

Kõikide annetajate nimed jäädvustatakse samba juurde tahvlile. Urmas Sukles ütles, et kui annetusi laekub rohkesti, kasutatakse ülejäänu raha ära samba kõrval oleva pargi korrastamiseks. Sellel suvel korrastatakse mälestussamba ümbrus lipuväljakuks Haapsalu linna ja EAS-i vahenditest.

Annetusi saab teha:

Saaja nimi: Haapsalu Linnavalitsus 

Saaja konto: EE241010602002431007

Tekst: Haapsalu Vabadussõja mälestussammas

 

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Sinilille heategevuskampaania ajal kogutakse raha ka Haapsalu Vabadussõja mälestussamba remondi toetuseks | Lääne Elu
7 aastat tagasi

[…] linnapea Urmas Sukles ja Kaitseliidu Lääne maleva pealik Rasmus Lippur kirjutasid märtsi lõpus alla üleskutsele, millega kutsutakse inimesi üles annetama raha Haapsalu Vabadussõjas langenute […]

Arnold
7 aastat tagasi

Loomulikult annetan. Minu esiisad on Vabadussõjas võidelnud ja mul on au teha kasvõi väike panus selle mälestamiseks. Häbi eelnev kommijatele ! Kahju, et the artiklit läbi ei viitsinud lugeda ja mõttest aru saada.

...
7 aastat tagasi

Lossiplats autovabaks! Paigaldada lipumastid ja linnapea oma meeskonnaga võiks seal valgel ajal auvalves sesista.

Madis
7 aastat tagasi

Mis lipuväljak see on, kus autod pargivad samba ees? Kindlasti tuleb vähendada Lossiplatsil olevate parkimiskohtade arvu, et ausammas mõjuks väärikalt.

Aju+Blond
7 aastat tagasi

Kivid on lahti..eks see ilma süü ole. Meil on vaatamata kõigele ikka hästi läinud.
Aga räägitakse, et Saaremaal külm pärast kesist lõikust ja enne uut külvi viis sülda kiviaeda ja kaks tündrit rukkiorast ära võttis…

Eesti+Vabaks
7 aastat tagasi

No eks valitsejate põhimure ole ikka see, et äkki jääb lihtrahval peale teekasutustasu, aktsiisitõuse, sõidukite registreerimistasu veel mingi sent tasku mida ükskõik mis põhjusel välja imeda.

Kübele
7 aastat tagasi

Küllap sul õigus, aga miks hakkab nüüd linnapea kerjama? Väga näotu värk, kui linnakodanikud annetasid raha, et võidusammas korda teha, aga linnavalitsus pole olnud suuteline seda korras hoidma. Kas tõesti pole linnavalitsus suuteline igal aastal üle vaatama kõik ausambad ja kui vaja, siis tegema ka pisiremondi, aga mitte ootama aega, et need täitsa lagunema hakkavad.

Vau
7 aastat tagasi

Igal aastal planeerib linn eelarves monumentide hoolduseks raha. Milleks Linnahooldus seda raha siis kulutanud on, et nüüd rahva käest hakatakse raha kerjama?

Kübe
7 aastat tagasi
Reply to  Vau

Linnahooldusel on kulud suured, igalepoole ei jätku.

...
7 aastat tagasi

“Kivid on lahti ja vajavad asendamist., tööd on päris palju,” kinnitas linnapea. Kas tõesti pole linnapea nende aastate jooksul, mis ta linna valitsenud, käinud võidusamba juures lahtiste silmadega. Suuresti linnarahva annetustega on nii esimene, kui ka nüüd taastatud ausammas püsti pandud ja kas tõesti pole linn olnud võimeline heaperemehelikult rahva varaga ümber käima ja mitte ootama seda aega, kui vara hakkab juba silmnähtavalt lagunema. Vitsa seesugusele linnapeale!