Valitsus kiitis heaks ajapõhise teemaksu kehtestamsie veoautodele

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Metsaveoauto
Metsaveoauto. Foto: erakogu

Valitsus kiitis heaks ja saadab parlamendile eelnõu, mis näeb ette ajapõhise teekasutustasu kehtestamise avalikel teedel üle 3,5 tonnise täismassiga veoautodele.

Eelnõu kohaselt sõltub teekasutustasu määr veoauto ja selle haagise täismassi ja telgede arvu summast ning veoauto heitgaasiklassist. Kuna teekasutustasu määr sõltub ka veoauto heitgaasiklassist on teekasutustasu rakendamise kaasnevaks mõjuks nihkumine vähem saastavate veoautode suunas, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Kuigi algselt plaanis majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) teekasutustasu kehtestamist veoautodele täismassiga üle 12 tonni, ei toetanud seda kava Euroopa Komisjon. Samuti pooldasid konkurentsimoonutuste vältimiseks tasu kehtestamist juba alates 3,5-tonnisest massist mitmed huvigrupid.

Teekasutustasu puhul on 3,5-12-tonnise veoauto teekasutustasu aastaseks määraks arvestatud keskmiselt 500 eurot ning üle 12 tonnise veoauto aastaseks määraks 1000 eurot. Teekasutustasu päevane määr jääb vahemikku 9-12 eurot. Tasumäärade suurus sõltub peale täismassi ka sõiduki telgede arvust ja heitgaasiklassist. Lisaks aastasele ja päevasele tasumäärale on võimalik teekasutustasu õigus osta nädalaks, kuuks ja kvartaliks.

Maksust jõuaks riigikassasse prognoosi kohaselt ligikaudu 17 miljonit eurot aastas. Samas võib reaalne laekumine sellest MKM-i hinnangul oluliselt erineda, sest on raske prognoosida teekasutustasu laekumise määra, välismaiste veoautode arvu, päeva ja aastapiletite ostjate osakaalu ja veoautode tegelikku heitgaasiklassi.

Veoautode teekasutustasu on plaanis rakendada alates 1. jaanuarist 2018. Teekasutustasust laekuvad tulud on plaanis eraldada transporditaristu hoiuks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
21 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
xerxes
6 aastat tagasi

On nii, et kui söidad 10000 km või 300000 km aastas teemaksu sama?
Küttehinna sees olev maksu hea, see maksab, kes sõidab.

toetan
6 aastat tagasi

hinnad tõusevad sõltumata teemaksust nagunii…astmelist tulumaksu rahvas ei taha,see nagu solvaks rikast inimest.See et enamus on meist ikkagi vaesemad,no see selleks.
EU rahadele ei saa üks üks edukas põhjamaa lõpmatuseni loota.Seega, väga õige otsus.Selle raha eest teed korda, see oleks juba suur asi.Vaadake Poolat,kus on teemaks.Viimase peal korras teed.

to irwq
6 aastat tagasi

las nüüd kesikud proovivad ka midagi ära teha.Ehk õnnestub paremine.Reffierakond suutis teha meie riigist kahekümne aastaga varaste riigi,kus võib karistamata miljoneid kantida,skeemitada ja midagi ei juhtu.Vaadage,mis toimub.Natukene sügavamale urgitseda ja pettus pettuse otsas.

Keskmine
6 aastat tagasi

Nüüd küll arusaamatu 1 aprill on alles kahe päeva pärast????????

irwq.
6 aastat tagasi

Kesikute toetajad – aplodeerige : hinnatõus järgneb sellele . Kitsek.ppijad ühe käega annavad ja kahega krabavad tagasi !

kt
6 aastat tagasi

Nõuad,et teed oleks korras!

JFK
6 aastat tagasi

Oled ise kõik riigi heaks teinud,et kogu aeg riigilt nõuda?

maksame, mitte ei nõua
6 aastat tagasi
Reply to  JFK

No praegune koht pole ju see, kus keegi nõuab riigilt! Jutt käib ju sellest, et riik nõuab. Võtab kõigi taskust, abitud maksavad.

ww
6 aastat tagasi

Kütuseaktsiis on ammu teederemondist lahti haagitud.

mitte teeauke vaid eelarveauke lapitakse
6 aastat tagasi
Reply to  ww

ja teemaksu saab ainult teedesse paigutada? Unistada ju võib.

Eesti+Vabaks
6 aastat tagasi

Tore! Saavad löpuks Haapsalu teed korda. Rahapuudust ju siis enam pole, maksame ju köik läbi leivapätsi ja piimapudeli kuhjaga kinni. Elagu Eesti!!!

õnneõpe
6 aastat tagasi
Reply to  Eesti+Vabaks

Ma märkan seltsimeeste nägudel tõsist entusiasmi. Edasi…

lust
6 aastat tagasi
Reply to  õnneõpe

…kui raskeks läheb, – toetame!!

õnneõpe
6 aastat tagasi
Reply to  lust

Aitäh, lust, nii hea on tunda sõbra toekat kätt.

teepuuõli
6 aastat tagasi

kas kõik tee sordid lähvad maksu alla, või ainult kindla sordi teest on jutt.