Sotsiaalministeerium tõrjus Pagula riigihankelt

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Pagulased Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu sõjapõgenike suurim soov on saada oma endised tugiisikud tagasi. Seda käidi linnavalitsuses ütlemas kaks korda. Arvo Tarmula

Sotsiaalministeeriumi mullu korraldatud riigihanke tingimused välistasid Haapsalus pagulasi aidanud MTÜ osalemise, mistõttu oli lihtne nendega tänavu leping lõpetada.

Mullu märtsis korraldas sotsiaalministeerium riigihanke, leidmaks Eestisse saabuvaile sõjapõgenikele tugiteenuste osutajaid. Hanke tingimuste seas oli nõue, et tegutsetud peab olema vähemalt kolm aastat. See välistas kõik uued ühingud, sh MTÜ Pagula. Hanke võitsid MTÜ Johannes Mihkelsoni Keskus ja MTÜ Eesti Pagulasabi.

„Pagulale kui uuele tulijale ei antud juba hanketingimustega võimalustki, kuigi suutsime täiesti tühjalt kohalt ja mitte eriti sõbralikus õhkkonnas üles ehitada pagulaste vastuvõtmiseks vajaliku pädevuse,” ütles Pagula asutaja Koit Uus.

„Johannes Mihkelsoni keskusega võistelda oli raske. Nad on Euroopa rahaga üles ehitatud ministeeriumi käepikendus,” märkis Uus.

Mihkelsoni keskuse asutasid 1993. aastal Eesti Sotsiaaldemokraatlik Partei, sotside noorteliit ja partei välismaakoondis. Keskust juhib sotside nimetatud nõukogu ja juhatus.

„Hinnatakse ikkagi pakkumuse sisu, mitte pakkuja erakondlikku kuuluvust,” ütles ministeeriumi sotsiaalvaldkonna nõunik Kaisa Üprus-Tali. „Rahvusvahelise kaitse saajatega tegelemine kuulub peaministri korraldusega sotsiaalkaitseministri (selles ja eelmises valitsuses IRL) portfelli. Ministritel puudub seos riigihanke protsessiga.”

Üprus-Tali sõnul pandi riigihankesse kolme aasta tingimus, et veenduda, et teenuse pakkuja ka tõepoolest oma tööga hakkama saab. „Mihkelsoni keskuse kui kõige vanema ja kogenuma tugiteenuseosutaja järelevalve all lubati tugiisikuteenust osutada ka Pagulal,” ütles Üprus-Tali.

„Oleme pagulastega tegelnud 2008. aastast. Sel ajal ei olnud meie erakond isegi valitsuses. Erakonnaga ei ole meil rohkem seotust kui asutamine. Riigihankes osalemisel ei ole erakonnaga mingit seost,” Johannes Mihkelsoni keskuse juhataja Tõnu Ints.

Ints on Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liige ning on kandideerinud partei eest ka valimistel.

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski ütles Lääne Elule, et Pagulaga ei ole hästi käitutud. „See tuli mulle üllatusena, et Pagulal ei ole otselepingut ministeeriumiga,” märkis Ossinovski.

Ossinovski ütles, et tema erakond ei ole suunanud Johannes Mihkelsoni keskuse tööd. „Meie erakonnal puudub poliitiline seos selle organisatsiooniga,” märkis Ossinovski.

Ossinovski toonitas, et sotsiaalministeeriumi juhib kaks ministrit, pagulaste temaatika ei ole kunagi olnud sotsiaaldemokraadist ministri vastutusalas.

Loe lähemalt Lääne Elu tänasest paberlehest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kuli
7 aastat tagasi

Sotsjuudid panid uusi äriplaani pihta. Tennissist on ka vales parteis….

Huvitav
7 aastat tagasi

Kas nad aasta möödudes juba ise ei peaks hakkama saama? Võiks ju.

okas
7 aastat tagasi

Mina olen kohe nörritatud ministeeriumi sellisest käitumisest.

Ats
7 aastat tagasi

Tundub, et Pagula äriplaan on äpardunud.

noh
7 aastat tagasi

See kui Haapsallu enam pagulasi juurde ei tule on ju täiesti tervitatav.Siis jääb meie süda puhtaks sest me ei osale rohkem inimkaubanduses.