Läänemaa võib saada Rapla- ja Harjumaaga üheks valimisringkonnaks

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Valimised noarootsi

Riigikogu valimised Pürksis. URMAS LAURI

Postimees kirjutas laupäeval, et valitsusliit arutab valimisringkondade piiride ümberjoonistamist.

Ühe ettepaneku järgi lahutatakse Lääne-, Hiiu- ja Saaremaa valimisringkonnast Saaremaa. Lääne- ja Hiiumaa läheks ühte valimisringkonda Lääne-Harjumaaga ja Raplamaaga. Harjumaa poolitatakse Tartu-Tallinna maanteed mööda. Eesti suurim saar liidetakse Pärnumaaga. Harjumaa idaosa liituks Lääne-Virumaa ringkonnaga. Selle tulemusena moodustuks võrdsema mandaatide arvuga valimisringkonnad.

Riigikogu valimisringkondade muutmist kaalutakse seepärast, et valijate ja mandaatide arv on ringkonniti väga erinev. Nii saab Läänemaa, Hiiumaa ja Saaremaa ühisest ringkonnast kuus mandaati, aga Harjumaa ja Raplmaad ühendavast ringkonnast 14.

Läänemaa lõunapoolse osa liitumisel Pärnumaaga võib mandaatide arv veelgi väheneda.

Postimehe teatel on valitsus moodustanud mitteametliku töögrupi,mis võib teha ettepaneku valimisringkondade muutmiseks. Kas see ka nii läheb pole teada. Valimiskorra ekspert alo Heinsalu ütles Postimehele, et ringkonna piiride muutmine on vähetõenäoline.

„Riigikogu on ääretult konservatiivne – parema meelega säilitatakse olemasolev olukord ja kardetakse muutmist,” märkis Heinsalu.

Andrus Karnau

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments