Haapsalus avab täna uksed Viieristi kultuuriklubi

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Viieristi uus elu (urmas lauri) (21) Gea Grigorjev ja Marion Undusk

Viieristi kultuuriklubi asutajad Gea Grigorjev ja Marion Undusk. Foto Urmas Lauri

Gea Grigorjev ja Marion Undusk avavad sel nädalal Haapsalu vanalinnas Viieristi kultuuriklubi.

Gea Grigorjev on hariduselt psühholoog, teinud noorsootööd ja praegu veab Haapsalus lastejoogat. Marion Undusk on teatrikunstnik, kes juhib praegu Haapsalus kaht näiteringi.

„Me toimetasime ka varem koos. Möödunud aastal seadsime oma mõtteid, kui tegime koos illustratsioonistuudio Pildiriiul. Õppisime teineteist paremini tundma ja mõtlesime, mida Haapsalus vaja oleks,” ütles Gea Grigorjev. „Siia jooksevad kokku kõik meie enda huvid. Proovime seda, mis meile rõõmu pakub, ka teistele pakkuda.”

„Kohanimi Viieristi andis ka väga hea lähtekoha – kõikvõimalike kultuuriga seotud tegevuste ristumispaik,” lisas Marion Undusk.

Marion Undusk ütles, et tundis tegelikult juba paar aastat tagasi Viieristi maja vastu huvi, kuid koha said rendile inimesed, kes tahtsid sinna teha vinoteeki. See plaan jäi katki. „Läks palju paremini, sest nüüd on remont tehtud ja maja on soe. See, et oleme Geaga kahekesi, annab väga suure boonuse – palju rohkem jõudu ja jõudlust. Me oleme piisavalt erinevad inimesed ja täidame asjaajamises eri aspekte.”

Pildiriiulit enam ei ole. „Riiulid on nüüd siin ja pildid tulevad ka, aga see Pildiriiuli vorm tõmbas liiga konkreetsed raamid meile ümber,” ütles Grigorjev.

Gea Grigorjevi õlul on lastejooga ringid ja kolmapäevane teetseremoonia. „Joome teed meditatiivsel viisil. Istume maas ringis. Kohapeal on teevalmistaja. Teed joome kaussidest, istume paar tundi, kuulame head muusikat või lihtsalt helisid. Hingetõmbepaus ja hetk iseendale keset nädalat,” kirjeldas ta.

Marion Unduski suund klubis on suuresti teatripõhine. „Enamiku ajast olen ma teatrikunstnik, aga kuna mul on Haapsalus kaks näiteringi, tahaksin nende tegevuse suures osas nähtavasti Viieristiga siduda,” ütles Undusk. „Sügisest võtsin üle muusikakooli näiteringi ja mulle on teravalt silma jäänud, et neil noortel ei ole väga palju kohti, kus olla. Baari nad ju ei lähe,” ütles Undusk. „Siin võiks selline ruum olla.”

„Kui võib mingit meie klubi põhisihtrühma välja tuua, siis on need noored ja pered, aga täiskasvanud on alati oodatud,” ütles Gea Grigorjev ja lisas, et seepärast on klubis eeskätt alkoholivabad üritused.

„Minu suur unistus on tuua siia külalisesinejaid, väiksemaid iseseisvaid teatrirühmitusi, ühe või kahe inimese lavastusi, mis on kultuurimaja kohta liiga väikesed, et teatriskeenet natuke avardada,” ütles Undusk. „Äkki õnnestub siia meelitada ka sellist publikut, kes muidu ei oska või ei tihka teatrisse tulla.”

Klubist leiab ka avatud tööruumi – maksad tunnis euro ja saad rahuliku koha, kus oma arvutiga tööd teha. Nood võimalikud ajavahemikud ilmuvad tulevikus Viieristi kalendrisse nii nagu teisedki üritused. Kolmapäeval oli klubis meeste vaimse tervise seminar. Möödunud nädalal pidas Haapsalu JCI klubi seal oma koosoleku. „Meil on ka praegu veel täitsa toores plaan, et rentida klubi suurte ürituste ajaks väljastpoolt tulevaile söögikohtadele pop-up-kohvikuks,” ütles Undusk. „Kellel on idee, võib vähemalt küsida. Just selleks, et ideed saaksid võimaluse,” lisas ta.

Täna on avatud uste päev

12–13 avamine, Gea Grigorjev ja Marion Undusk räägivad oma mõtetest kultuuriklubiga ja kuulavad külaliste ideid

13–14 lastejooga 6–10aastastele (Maarja Pikkmets)

14–15 meisterdamine lastele/peredele (Rael Ojasoo)

15.30–16.30 meisterdamine lastele/peredele (Marion Undusk)

17.30–18.30 vabas vormis teering, mis pakub võimaluse eesoleva kontserdi lainele häälestuda ning Viieristi kultuuriklubi ruumidega tutvuda, teejuttu ajada (Maret Allikas)

19 Argo Valsi kontsert

Allikas: Viieristi kultuuriklubi

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Galerii: laupäeval avati Viieristi kultuuriklubi | Lääne Elu
7 aastat tagasi

[…] Vt ka: "Haapsalus avab täna uksed Viieristi kultuuriklubi" […]