Loomus: 7 põhjust, miks haid ei kuulu vangistusse

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

CivoInfWUAATVtj.jpg-large1. Haid on tundlikud

Haid kasutavad kaheksat kuni 13 meelt, kuid väikesed akvaariumid ja kärarikkad rahvamassid võivad nende meelte kasutamist segada, loomi segadusse ajada ja ärritada.

2. Haid vajavad ruumi

Looduses rändavad haid kuni 70 km päevas. Mõned liigid peavad hingamiseks pidevalt ujuma, seisma jäädes nad lämbuvad. Akvaariumis on haid aga sunnitud ühe koha peal tiirlema. Ujudes pidevalt ringiratast tekitavad nad endale vigastusi ja stressi.

3. Haide akvaariumites pidamine ei ole loomaliikide säilitamine

Haide vangistuses pidamine võib loomaliikide säilimisele hoopis halvasti mõjuda. Loomade nägemine ebaloomulikes keskkondades, kus neid meelelahutuseks kasutatakse, õpetab avalikkusele, et me omame loomade üle võimu ja jätab üldsusele vale mulje, et nende liikide arvukus looduses kasvab ja nende loomade loomulikust keskkonnast ära toomine on aktsepteeritav. Meelelahutuslikud akvaariumid tekitavad nõudlust mitte ainult juba vangistuses kasvanud loomade järgi, vaid ka lisaväljapüügiks loodusest. Haide ja raide kaitsmine peab ennekõike toimuma nende looduslikes elupaikades.

3. Haidele ja raidele võib merepark saatuslikuks saada

Lihtsate tehniliste rikete tõttu on toimunud palju õnnetusi, mille tagajärjel on haid ja raid surma saanud. 16 haid suri Ameerika kuulsaimas akvaariumis SeaWorld, kui töötajad ootasid liiga kaua, enne kui sulgesid vee akvaariumitesse pumpamise. Chicago loomaaias hukkus 54 astelraid, sest akvaariumites langes hapnikutase. Ühes Texase akvaariumis suri sadu kalu, sh üks tiigerhari, kui töötajad lisasid akvaariumitesse parasiitidega võitlemiseks ravimeid.

4. Haid ei pea vangistuses vastu

1978. aastal püüdis SeaWorld eksponeerida paari vabadusest püütud makrellhaid. Loomad surid mõne päeva jooksul, sest ujusid akvaariumis vastu seina. See ei ole üksikjuhtum: haid ei ole akvaariumides jätkusuutlikud. Paljusid hailiike pole õnnestunud tehislikes tingimustes pidada kauem kui paar päeva.

5. Haid on tegelikud ohvrid

Merepargid reklaamivad tihti haide verejanulisust, et sellega uudishimulikku publikut ligi meelitada, kuid näiteks 2015. aastal suri haide tõttu vaid viis inimest. Samal ajal tapavad inimesed igal aastal umbes 100 miljonit haid üle maailma kalapüügi kõrvalsaagina, illegaalse kalastuse käigus ja haiuimede saamise eesmärgil.

6. Haid on loomult häbelikud

Paljud haid on loomupäraselt häbelikud, kuid atraktsioonid tõmbavad ligi lärmakaid lapsi ja võõraid helisid, mis teevad loomad rahutuks. Sundides haisid ja raisid turistidega lähedases kontaktis olema, võivad nad kergesti viga saada. Eriti astelraid, kes ei saa ennast kaitsta, sest nagu sellistel atraktsioonidel kombeks, on nende astlad lühemaks tehtud või täielikult eemaldatud.

7. Loomade ekspluateerimine meelelahutuse nimel ei ole eetiline

Loomade ekspluateerimine ehk nende vangistamine ja sundimine ebaloomulikesse tingimustesse inimese meelelahutuse nimel on oma olemuselt ebaeetiline ja ebavajalik.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
mõttetu+demagoogia
7 aastat tagasi

Minge võidelge rail baltikuga

haide armastaja
7 aastat tagasi

Millal me argumenteerima õpime? Milles on probleem üldse? Kui on keelatud välja öelda, et mulle see asi ei ole vastu võetav, siis äkki keelame juba teistmoodi mõtlemise ära – sealt need arvamised tulevad? Seda te ju tahate? Huvitav kas te mõnel avalikul arutelul ka nii moodi leili lähete ja ebaviisakusi loobite? Pakun et ei! Imidz ja muu väline värk. Arad ja rumalad inimesed on vallutanud kommentaariumid, on korduvalt välja öeldud ja leiab järjest kinnitust!

Imelik
7 aastat tagasi

Eks seda ähvardamist, ebaviisakusi ning argumentatsiooni adekvaatsuse puudumist võib ette heita mõlemale vastaspoolele? Üksikisikud ei keela ega luba meie riigis midagi, selleks on meil esinduskogu, kes loob õigusruumi.

kupi
7 aastat tagasi

Aga akvaariumikalad? Mis on nende häbelikkuseaste?

LÕPETAGE
7 aastat tagasi

see arutelu,sest kel raha sel võim ja teevad nagunii mida tahavad. Fakt on aga see, et kuidas te külluses olijad oma lastele seletate miks need suured loomad on vangi pandud ,,pesukaussi,,ja kuidas nad ei saa ega tohigi vabas vees ujuda sinna kuhu süda ihaldab.

Külamees
7 aastat tagasi

Kujutage ette, et saabub kusagilt arenenum tulnukliik ja arvab heaks inimesed mingitesse vaatluskastidesse endale atraktsiooniks sättida.Õigustades seda näiteks väidetega, et nad on ju hästi toidetud ja peetud, küllap siis rahul ja õnnelikud.
Põhimõtteliselt taandub küsimus antud aegruumis ja ajahetkel domineerivaks tõusnud liigi tegeliku intelligentsuse tasemele-kas naudib primitiivselt oma üleolekut või jääb väärikaks ja annab endale aru, et tal on ka vastutus korraldada asju võimalikult vähe kannatusi, liikide hävingut jne põhjustades.

mees maalt
7 aastat tagasi

ühinen KalleW`ga ning alustame Helsinki Sealife kinni panekuga.

KalleW
7 aastat tagasi

Toetan loomskallistajate haidele sóőtmist

7 põhjust
7 aastat tagasi

argumenteeri nüüd ka teemal “7 põhjust, miks haid kuuluvad vangistusse”

7 põhjust miks loomi ei tohi tappa
7 aastat tagasi

1. Tapmine on roim
2. Ostes nahast tooteid, toetad roima
3. Süües liha, toetad roima
4: Loomadele põhjustatakse tappes valu
5: Loomad jäävad ilma oma vanematest ( orvud)
6. Loomad on loomult häbelikud ja ei suuda ennast kaitsta
7. Loomade tapmine ei ole eetiline
8. Loomad on tegelikult ohvrid
9.Loomad ei pea neid tappes vastu.
10. Loomadele saab tapmine saatuslikuks
11. ups rohkem tuli jne jne
Huvtitav miks te lihaleti ääres ei karju? Miks te kingapoes ei möirga?

vaba+meri
7 aastat tagasi

SEE ET INIMENE MUU TOIDU HULGAKS LOOMI TOIDUKS KASUTAB, EI OLE ARGUMENT LOOMADE VANGISTUSES PIDAMISEKS ENDA LÕBUSTAMISE VÕI EDEVUSE TEENIMISE EESMÄRGIL.

PUNKT.

ENDA TOITMISEST INIMENE EI PÄÄSE, KÜLL AGA ON VÕIMALIK ENNAST LÕBUSTADA NII ET SEE EI TOIMU TEISTE ELUSOLENDITE ARVELT.

AGA SELGE ON SEE, ET EESTIS ON KONTINGENT, KES JUST TEISTE KANNATUSTE ARVELT ENDA LÕBUSTAMIST KÕIGE PAREMAKS PEAB.

MILLEST ON KAHJU…

aga palun
7 aastat tagasi

ole hea ja lükka ümber need väited.