Haapsalu pastorid tegid pöördumise HÕFFi vastu

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

hoff 2016 avamine 13

HÕFFi avatseremoonia. Foto Arvo Tarmula

Viie Haapsalu koguduse pastorid saatsid linnavalitsuse poole pöördumise, milles soovivad, et linn lõpetaks Haapsalu õudus- ja fantaasiafilmide festivali toetamise.

„Oleme ühiselt seisukohal, et õudusi ja vägivalda kunstina esitavate filmide festival ei ole osa kultuuri väärtustava ja edendava kuurortlinna kuvandist,” seisab pöördumises.  „Teeme ettepaneku, et õudus- ja fantaasiafilmide festivalile planeeritud linnavalitsuse toetus suunataks C. Kreegi nimelise Haapsalu muusikakooli tegevuse edendamiseks ja muusikainstrumentide ostmiseks.”

„Põhjust selle festivali vastu astuda on küllalt,” ütles pöördumisele alla kirjutanud Haapsalu baptisti koguduse pastor Eenok Palm. „Meie elu praegu on piisavalt ootamatute sündmuste ja pingetega täidetud. Ise sinna õudusi lisada ei ole lihtsalt tarvis, see ei mõju hästi – alles hiljuti tutvustas „Imeline Teadus” selle kohta üht uuringut. Leian, et linna raha võiks paremini kulutada, mitte linnarahva vaimse olukorra hullemaks muutmiseks.”

Küsimusele, kas festivali ei peaks üldse korraldama, tuleks piirata õudusfilmide hulka festivalil või piisab, kui linn maksumaksja raha sellele ei kuluta, vastas Palm: „Kui mingi seltskond tahab seda teha – elame vabal maal ega pane kätt ette, aga me ütleme selgelt, et meile see asi ei meeldi.”

Küsimusele, kas kirik ei ole esitanud oma ajaloo jooksul õudusi ja vägivalda kunstina, vastas Palm, et teatavas mõttes on. „Aga seda saab teha leebemal viisil. Ei pea kõike paksult punaseks või mustaks võõpama, et öelda: see on kole.

„Mõni võib kusagil nurgas aru saada, et kurjus on aktsepteeritav,” ütles Palm festivali võimaliku mõju kohta. „Ma arvan, et see ajab lihtsalt inimesi segadusse, kui selgelt ei öelda, et kuri on kuri, vaid esitatakse kurjust kunstiliste võtetega.”

Palmi sõnul on linnavalitsus toetanud festivali 7000 euroga. „7000 eurot on päris suur raha. Võib-olla mitte europarlamendi liikmele, aga tavainimesele küll,” ütles ta.

Pastorite vastuseis festivalile on Palmi sõnul juba vana, kuid tänavu leiti sobiv vorm, milles oma meelt avaldada. „Me saame Haapsalu pastoritega iga kuu esimesel esmaspäeval kokku ja arutame päevakajalist. Seekord otsustasime teha pöördumise,” ütles ta. „See teema on meil ringelnud juba mõnda aega, ilmselt ajast, mil festival tekkis. Ka koguduse liikmed küsivad, miks sellist üritust Haapsalus peetakse. Oleme kaalunud, kuidas oma protesti ja vastuseisu väljendada. Leidsime, et kasutame sellist tsiviliseeritud ja väljapeetud teed.”

„HÕFFiga on kokkulepe sõlmitud ja eelarve tehtud. See, et Haapsalu linn võtaks kuu aega enne üritust toetuse ära, ei tule kõne allagi,” ütles Haapsalu linnapea Urmas Sukles.

Linnapea sõnul peaks rahata jätmine olema poliitiline otsus. „Minu arust on see tore üritus, kus on õudusfilme suhteliselt vähe ning küllalt on filmiklassikat ja fantaasiafilme,” ütles ta. „Olen poliitika mõttes HÕFFi suhtes erapooletu, sest see on IRLi ajal sündinud festival, aga toimib väga hästi.”

„Pöördumises ei nõutud mitte just festivali keelamist, vaid et festivali raha läheks muusikakoolile pillide ostmiseks. Muusikakoolil on pille vaja küll, aga raha on vaja väga paljudeks asjadeks. See ei tähenda, et peaks HÕFFi ära lõpetama,” lisas linnapea.

“HÕFF on aastaid panustanud sellesse, et Haapsalu oleks jätkuvalt noortesõbralik linn,” ütles HÕFFi festivali juht Maria Reinup.

„Noortele on võimaldatud kultuurikorraldusel põhinevat tööd. Oleme toonud aastaid festivalile spetsiaalselt noortele mõeldud filme ja loenguid. Haapsalu noored on HÕFFi olulisim abijõud ja festivali asendamatu osa vabatahlike, tantsurühmade, koreograafide ja eriürituste abilistena,” lisas ta.

HÕFF algab 28. aprillil ja kestab 30. aprillini.

Pastorite pöördumine

Haapsalu linn oma väärika kuurortlinna ajalooga ning oskusliku mainekujundusega ja selle turundamisega on muutunud atraktiivseks ürituste ja kontsertide paigaks. Oma osa Haapsalu ajaloopärandisse on andnud ka Haapsalu kogudused. Sajand ja enamgi tagasi on Haapsalu olnud kogu Eestit puudutanud Läänemaa ärkamise keskuseks ja kristlik mõju on olnud siin vahest suuremgi kui mujal Eestis ja kestmas tänaseni.

Oleme rõõmsad, et C. Kreegi pärandi väärtustamiseks on tema nimi antud Haapsalu muusikakoolile ja iga-aastased muusikaüritused taaselustavad ka tema kristlikku mõju.

Oleme ühiselt seisukohal, et õudusi ja vägivalda kunstina esitavate filmide festival ei ole osa kultuuri väärtustava ja edendava kuurortlinna kuvandist. Soovime, et Haapsalu õigustaks jätkuvalt oma laste- ja noortesõbraliku linna tiitlit ja laste ning noorte kehaline ja vaimne areng oleks jätkuvalt prioriteedid.

Teeme ettepaneku, et õudus- ja fantaasiafilmide festivalile planeeritud linnavalitsuse toetus suunataks C. Kreegi nimelise Haapsalu muusikakooli tegevuse edendamiseks ja muusikainstrumentide ostmiseks.

Eenok Palm, Haapsalu baptisti kogudus

Urmas Rahuvarm, EMK Haapsalu kogudus

Valdo Nõlvak, EKNK Haapsalu kogudus

Jüri Ilves, EAÕK Haapsalu Maria-Magdaleena kogudus

Rein Käsk, SPAKEL Haapsalu kogudus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
32 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Pastorid vrs. Haapsalu ÕFF – Mihkel siin ja täna
6 aastat tagasi
vavalt
7 aastat tagasi

siin kõik kirjutajad usuga seotud on.Lihtsalt elukogenud ja õudusi mittepooldavad.Tõepoolest,avafoto järgi otsustades tahaks küsida,milleks selline õudus.Pole küll ühtegi selle ürituse õudust vaatamas käinud,sest ei pea seda vajalikuks, ammugi mitte kunstiks. Aga vaadates noori kes end värvidega õudukateks võõpavad olen murelik.

ebasobilikud kommentaarid
7 aastat tagasi

Ehk võtaks nüüd Lääne Elu vaevaks kommentaariumi puhastada usuliselt motiveeritud tagakiusamisest? Pööbli arusaam lubatud käitumisest ei toimi. Ajakirjandus võiks parem valgustada hoopis õuduse ja vägivalla (pöördumatut) mõju noorte psüühikale.

Läänemaallane
7 aastat tagasi

Mina isiklikult olen vastu, et keegi lobitöö tegija jälle maksumaksja raha oma tasku paneks Linnaviletsuse abiga. Aga Muusikakol jääb sellest rahast ilma, mis me lestelt ära võetakse. Asi on selles, et Muusikakooli toetaks võimaluste järgi ehk iga teine Haapsalu elanik. Aga seda nägudemrimisega hullufilmi ffestivali vist mitteüks normaalne inimene. Ongi küsimus, kes selle rahast noosi oma tasdku paneb. Sellele peaks rohkem tähelepanu pöörama. Siis jääb Maksumaksja raha rohkem ka Maksumaksja käsutada rohkem vajalikesse kohtadesse. Ehk oleks ka aeg avalikustada, kelle tasku konkreetselt Maksumaksja raha läheb, mille eest ja kui palju?! Siis saaks muidujoodikud ka tööle panna ja 10 korda väiksema… Loe rohkem »

Läänemaallane
7 aastat tagasi

Ebasobilik 24 märts 2017 – 17.14 !!!

vaadake
7 aastat tagasi

vaid neid noori ,,tulnukaid,, artikli avapildil,kas tõesti peab sellise ebardluse demonstreerimiseks linna raha abi kasutama.
Aga muidu oma kulu ja kirjadega lõigaku või pead poolrippu ainult pole vaja seda kogu vabariigile demonstreerida, võiks väheke varjule hoida.

struula
7 aastat tagasi

Kristlasele Carlile: Kas funktsionaalse lugemisoskuse puudulikkus?! Piisanuks pealkirja läbilugemisest taipamaks, et midagi ei taheta ÄRA KEELATA. Elame vabal maal ja olgu pastoritel või paganatel on kodanikena mitte ainult õigus, vaid suisa kohustus kaasa rääkida avaliku raha (väär)kasutamise teemal. Kristlane olla ei tähenda tingimata rumal olemist. Kui aga oled, ei pea seda kogu maailmale kuulutama.

Carl
7 aastat tagasi

See on tegelikult täpselt sama asi, mis toimub praegu Kaur Kenderi kohtuprotsessidega – kultuuri tsenseerimine, liiga “õudsete” asjade ärakeelamine. Õnneks ei ole pastoritel Eesti ühiskonnas sellist positsiooni, et ükski linnapea nende nõudmisi tõsiselt võtaks, mistõttu ei ole vaja kartagi, et sellest pöördumisest mingit tulu tõuseks, aga suhtumist näitab seegi – kui Eesti riik tahab kohtuga Kenderi õudusnovelli ära keelata, siis miks mitte ära keelata õudusfilmide festivali?

Olen ise kristlane, aga selline suhtumine pastorite poolt on küll tagurlik ja silmakirjalik. Võiks ikkagi seista demokraatlike väärtuste ja sõnavabaduse eest.

uuemõisakas
7 aastat tagasi

Kui inimeste väärtushinnangud elus langevad, siis langeb lõpuks ka kogu ühiskonna vastupanuvõime halvale. Ei ole tõesti vaja lisaõudusi meelelahutuse sildi all meie ellu pidevalt lisada! Arendades lastes kauneid kunste, kasvavad neist terve psüühikaga inimesed. Okultismiga ei tasu mängida.

jj
7 aastat tagasi

Kristus ei sekkunud kunagi igapäevapoliitikasse, kui välja arvat´a nõue riigimakse maksta, ka ebaõiglasi.

Tont
7 aastat tagasi

Selles osas olen kùll pùhade isadega nòus. Igasugu òuduste ja vàgivalla kunsti pàhe esitamine tuleks lòpetada. Sellist nn. kunsti nàeb piisavalt Euroopa tolerastide tànavatel moslemite esituses. Ja kui paljudel mòistus jàrgmisteks valimisteks koju ei tule,siis ka meil varsti. ????

Veel suurem eestlane
7 aastat tagasi

Nüüd tuli nagu paisu tagant seda pahandust. Selles on ilmselt ka kirik süüdi, et nii palju kurja rahvast Lääne Elu loeb. Nüüd aitab küll. Kõik klassika on eelnevates kommentaarides juba väga tabavalt ära öeldud. 🙂