Reps: aasta lõpuks jõuab õpetajate keskmine palk 1300 euro juurde

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Mailis Reps (arvo tarmula) (2)Tänasel kohtumisel omavalitsusliitude ja õpetajate esindusorganisatsioonidega ütles haridus- ja teadusminister Mailis Reps (pildil), et õpetajate palgatõus jätkub ennaktempos. Selle aasta sügisest tõuseb õpetajate miinimumpalk 1050 euroni ning realistlik on, et aasta lõpuks on õpetajate keskmine palk orienteeruvalt 1300 eurot.

Arutades õpetajate töötasu kasvu järgmisel aastal, rõhutas minister Reps, et see on jätkuvalt eelarveprioriteet. „Sellel aastal said omavalitsused riigilt õpetajate töötasuks juurde üle 8 protsendi lisaraha. Arvestades, et detsembris ületas õpetajate keskmine palk 1200 eurot, siis on igati realistlik, et aasta lõpuks jõuab Eesti õpetajate keskmine töötasu 1300 euro juurde,“ ütles minister.

Minister Reps märkis, et haldusreformiga omavalitsuste võimekus kasvab ning see peegeldub kindlasti ka hariduse rahastamises ning õpetajate palgas. „Sealjuures oleme fookusesse võtnud koostöös omavalitsustega ka lasteaiaõpetajate töötasude konkurentsivõimeliseks muutmise ning tugispetsialistide toe kättesaadavuse parandamise. Järgmisest aastast toetame omavalitsusi kuue miljoni euroga aastas, mis lubab võtta tööle ca 150 tugispetsialisti enam kui praegu. Lasteaiaõpetajate palkade tõstmiseks anname omavalitsustele sihtotstarbelist toetust – järgmisel aastal ca 15 miljonit eurot ning aastaks 2020 kasvab toetus 21 miljoni euroni.“

Õpetajate palga jätkuvasse kasvu annab oma osa ka riiklik põhikoolide korrastamiseks mõeldud investeeringutoetus. „Valitsus eraldas paari nädala eest 22 omavalitsusele enam kui 55 miljonit eurot, et nad saaksid oma koolide õppekeskkonda parandada ning vähendada ülalpidamiskulusid. Lisaks koolide õppimissõbralikumaks muutmisele, lubavad investeeringud põhikoolivõrgu uuendamisesse suunata rohkem raha hariduse sisulistesse tegevustesse,“ rääkis minister Mailis Reps.

Eelmise aasta lõpus ületas Eesti üldhariduskoolide õpetajate keskmine palk esimest korda 1200 euro piiri, jõudes 1208 euroni.Tänavu said omavalitsused 211,7 miljonit eurot õpetajate palgatoetust, mis lubab tõsta õpetajate palku sellel aastal kahel korral. Jaanuarist tõusis õpetajate miinimumpalk 958 euro pealt 1000 euroni ja septembrist tõuseb 1050 euroni.

Õpetajate palk

  • Omavalitsused ning erakoolide pidajad saavad riigilt võrdsetel alustel haridustoetust, millest enam kui 80 protsenti moodustab õpetajate palgatoetus.
  • Omavalitsustele ja erakoolide pidajatele antav riiklik palgatoetus võimaldab maksta õpetajatele kehtivast alammäärast keskmiselt 20 protsenti kõrgemat töötasu. Enamik omavalitsusi panustab õpetajate töötasudesse ka omalt poolt juurde.
  • Õpetajate töötasu alammäär ehk miinimumpalk on õpetaja palga riiklik garantii, millest vähem ei tohi täiskohaga töötavale õpetajale maksta. Õpetajate lõplik töötasu lepitakse kokku lepingus koolijuhiga ning koolile eraldab eelarve tema pidaja, kelleks riigikoolis on Haridus- ja Teadusministeerium ja munitsipaalkoolis kohalik omavalitsus.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kodanik
7 aastat tagasi

tahaks ka aru saada, kuidas statistika ja loosungid õpetaja reaalpalka suurendavad?

Mmm
7 aastat tagasi

Liikuge palun Tallinnast välja ja oalk kohe keskmisest 3x väiksem

jutt
7 aastat tagasi

lollidele, see ju keskmine palk mida enamus ei näe.Nagu ka keskmine palk Eestis üldse.

kondile
7 aastat tagasi

õpi õpetajaks,siis ei jää sulle kätte mitte 470 vaid tervelt 800…..sellega elad nagu juusr või sees.

Statistik
7 aastat tagasi

Statistiliselt keskmine õpetaja palk 1200 euri on mittestatistiliselt ehk reaalselt 1050 euri.
1300 juures oleks vastav näitaja 1137,5 euri.

Statistik
7 aastat tagasi
Reply to  Statistik

1208 -> 1057

jabur
7 aastat tagasi

ja imelik selliseid lubadusi anda. ehk peaks kõigil keskmist palka kuni 1300 tõstma. miks peavad teised era- või riigitöötajad vähem palka saama?

irwq
7 aastat tagasi

Huvitav – kunas õpetajad tööle ka hakkavad – kuna palk on juba kõrgel , peaks ka töökoormuse normaalseks viima ( u 30 kontakttundi nädalas , 35 päevane suvepuhkus vaid jne

Ursula
7 aastat tagasi

See keskmine palk on huvitav statistiline näitaja. Enamik õpetajaid, keda ma tunnen, saavad riiklikult kehtestatud miinimumi. Ma ei ole andmeanalüüsiga kursis, aga kas see kõrge keskmine ei tulene järsku ületunnitööst?

kont
7 aastat tagasi

Äkki tõstaks kohe miinimumi 3000€ peale.
Las teised virelevad 470€ peal.

Aga
7 aastat tagasi
Reply to  kont

kont, mine õpetajaks, siis ei pea see 470 euroga teine olema!

to kont
7 aastat tagasi
Reply to  kont

Kui sa omal ajal koolis kooli õpetajad ei kuulanud….siis 470 on sinule palju