Prokurör Savisaare tervises probleem ei näe

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Edgar Savisaar. Foto. Arvo Tarmula

Kui Edgar Savisaare kaitsja taotles täna Harju maakohtus Savisaare kohtuasja lõpetamist viimase kehva tervise tõttu, siis prokuratuur Savisaare tervises probleemi ei näe.

Juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus ütles BNS-ile, et senine asjade kulg ei ole viidanud Edgar Savisaare tõsistele terviseprobleemidele. "Aasta ja kolme kuu jooksul sellist taotlust ei esitanud, Savisaar on tööle võetud Keskerakonna ajaloonõunikuks ning ta kohtub valijatega," loetles Evestus asjaolusid, mille tõttu ei ole tema hinnangul alust arvata, et Savisaare tervis oleks väga halb.

Evestus lisas, et kui kohtuprotsessil peaks tekkima vajadus, saab alati kutsuda kiirabi ning kohus saab jooksvalt otsustada, kas Savisaar on võimeline istungitel osalema.

Kohus teeb kaitsja taotluse osas määruse 13. aprillil.

Edgar Savisaare kohtuprotsessil taotles Savisaare kaitsja, vandeadvokaat Oliver Nääs teisipäeval prokuröri taandamist, kuid kohus seda ei teinud.

Nääs põhjendas soovi taandada juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus seoses ebakõladega süüdistuse menetlemisel. Nääs tõi näiteks, et kohtueelsel menetlusel sai kahtlustus avalikkusele teatavaks mitu nädalal enne, kui see esitati Savisaarele.

Kohtunik täna Nääsi taotlust siiski ei rahuldanud.

Nääs esitas teisipäeval Harju maakohtus toimunud eelistungil taotluse Savisaare osas kohtumenetlus lõpetada kohtualuse kehva tervise tõttu. Järgnevalt peab kohus otsustama, kas rahuldab kaitsja taotluse.

16. veebruaril toimunud esimesel eelistungil palusid Savisaare kaitsjad lisaaega kaitseakti esitamiseks, mida kohus ka tegi ning määras teise eelistungi teisipäevale. Kaitsjad esitasid Savisaare kaitseakti kohtul möödunud nädala teisel poolel.

Samuti süüdistuse saanud ärimees Aleksander Kofkinit kaitsev vandeadvokaat Aivar Pilv on varem BNS-ile kinnitanud, et Kofkin kokkuleppele ei lähe. Pilv rõhutas, et tema kaitsealune ei ole milleski süüdi ja vajadusel on nad valmis seda tõestama üldmenetluses.

Riigiprokuratuur esitas novembri lõpus süüdistuse kuritegude toimepanemises Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele, MTÜ-le Eesti Keskerakond, Tallinna linnavolikogu esimehele Kalev Kallole, lisaks veel linnavalitsuse endisele nõunikule ja viiele ettevõtjale.

Kogutud tõendite alusel on Tallinna linnapeale, Edgar Savisaarele esitatud süüdistus korduvas suures ulatuses altkäemaksuga nõustumises ja vastuvõtmises, suures ulatuses toime pandud rahapesus, suures ulatuses ja korduvalt toime pandud omastamises ning suures ulatuses erakonnale keelatud annetuse vastuvõtmises. Esitatud süüdistuse kohaselt olles Tallinna linnapea võttis Edgar Savisaar altkäemaksu vastu ja nõustus sellega seoses oma tööülesannete täitmisega.

Tallinna linna eelarveliste vahendite ebaseadusliku omastamise puhul on tegemist süüdistuse kohaselt linnale eraldatud eelarveliste vahendite kuritarvitamisega kohaliku omavalitsuse volikogu valimisreklaamide valmistamiseks 2013. aastal. Kohtueelse menetluse käigus esitati kahtlustus mitmele linnavalitsuse ametnikule ja eraisikule. Seitsme ametiisiku suhtes lõpetas prokuratuur kriminaalmenetluse selle aluse puudumise tõttu, kuna ametnike tegevus ei olnud kantud tahtlusest omastada linna vara erakonnale ega sellega seotud inimestele. Seitsme inimese suhtes lõpetas prokuratuur kriminaalmenetluse oportuniteedi põhimõtetel. See tähendab, et prokuratuuri hinnangul on kahtlustuse saanud inimeste poolt toime pandud kuritegu tuvastatud, kuid nende süü ja roll kuriteo toimepanemisel ei olnud määrav. Kõnealustele inimestele on määratud rahaline kohustus, mis tasutakse riigituludesse, lisaks peavad nad hüvitama osaliselt kriminaalmenetluse kulud.

Riigiprokuratuuri juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus selgitas, et kohtueelse menetluse ajal ühendati kolm menetluses olevat kriminaalasja, mille raames esitati süüdistus erinevate kuritegude toimepanemises. Kõnealuse kriminaalasja raames on arestitud konfiskeerimise asendamise tagamiseks sularaha kokku summas üle 200 000 euro. „Kõnealuste juhtumite uurimisega oleme jõudnud järgmisesse faasi ehk süüdistusakti kohtusse saatmiseni. Kuna kohtumenetlus on veel ees, siis kriminaalasja raames kogutud tõendite ning süüdistuse sisu detailne avaldamine jääb kohtusaali,“ sõnas juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus.

Varasemalt on avalikuks saanud, et lisaks Savisaarele ootab kohtutee ka Savisaarele altkäemaksu andmises süüdistuse saanud ärimehi Aivar Tuulbergi, Alexander Kofkini, Hillar Tederit ja Vello Kunmani. Tallinna linnavolikogu esimeest Kalev Kallot süüdistatakse kaasaaitamises altkäemaksu andmisele ja võtmisele ning Savisaarele altkäemaksu vahendamises süüdistatakse ekspoliitik Villu Reiljani. Kohtutee ootab juriidilise isikuna ka Keskerakonda. Eeluurimisel oli kahtluse alla ka reklaamiärimees Paavo Pettai, kes aga asus prokuratuuriga koostööle ja süüdistust ei saanud.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viis läbi kaitsepolitseiamet ning juhtis riigiprokuratuur.


Vt ka: "Kaitsja: Savisaar pole võimeline kohtuprotsessil osalema"

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
nb
7 aastat tagasi

Peale juristina ka arstina ülikooli lõpetanu?