Lihula tarbijate ühistu küsis Omnivalt suuremat tasu

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Martna raamatukogu Anu Huusi Foto: Arvo Tarmula

Martna raamatukoguhoidja Anu Huusi peab ka postkontoritöötaja ametit. Foto: Arvo Tarmula

Lihula tarbijate ühistu otsustas koostöölepingu Omnivaga lõpetada, sest leiab, et Omniva makstava püsitasu eest ei ole võimalik postipunkti pidada.

Omniva suleb 1. aprillist Kullamaa, Kirbla, Kõmsi ja Koonga postipunkti, mis tegutsevad Lihula tarbijate ühistu poodides. „Nii ta on. See ei ole aprillinali,” ütles Lihula tarbijate ühistu juht Arvo Miilmets.

Postipunkti eest maksab Omniva ühistule igakuist püsitasu. Lääne Elule teadaolevalt on summa 100–150 eurot kuus. Püsitasule lisandus 50 senti tehingult ja viis protsenti läbimüügi pealt. Miilmetsa sõnul ei piisa Omniva pakutud tasust postipunkti kulude katteks. Mullu oktoobris üritas ühistu Omnivaga läbirääkimisi pidada.
„Küsisime suuremat summat,” ütles Miilmets. Vastust Lihula tarbijate ühistu oma kirjadele ei saanud, ka mitte keeldumist. „Omniva tegutseb väga jäigalt ja survestavalt. Aeg läks. Lõpuks otsustasime lepingu lõpetada,” ütles Miilmets.

Eesti Posti jaevõrgu üksuse juht Eve Vuks ütles, et Lihula tarbijate ühistu küsitud hinnad olid Eesti teenindussektori palgatasemega võrreldes ebareaalselt kõrged. Miilmetsa sõnul on teine lepingu lõpetamise põhjus suur lisatöö.
„Postipakid ja maksed. Selle kõigega peab tegelema müüjatöö kõrvalt,” ütles Miilmets.
Maapoodides on tööl korraga üks müüja. „Poodi tulnud inimesed nurisevad,” ütles Miilmets. Miilmetsa sõnul ei saa eraldi inimest panna postitööd tegema, sest püsitasu ei võimalda talle palka maksta.

Postipunktid on ühistu poodides tegutsenud veidi üle aasta. „Esialgu tuli kõik dokumendid ja aruanded vormistada käsitsi,” ütles Miilmets. Ka see tähendas müüjaile lisatööd. Praegu on Omnival aruandluseks tarkvaralahendus.

Postipunkti on pakkunud Omniva ka Haapsalu tarbijate ühistule, kes sellest keeldus. „Paar aastat tagasi oli juttu Risti poest, aga leping oli väga jäik ja ühepoolne. Sisult pakkusid nad meile ainult lisatööd ja mitte midagi muud. Püsitasu ei olnud märkimist väärt. Kogu aruandlus tulnuks teha käsitsi,” ütles Haapsalu tarbijate ühistu juht Raimond Lunev.

Kullamaast saab esimene vald Läänemaal, kus postipunkti enam ei ole. Vuks ütles, et koostöös kohaliku omavalitsusega püüab firma leida postipunktile uut asukoha. Kullamaa vallavanema Jüri Oti sõnul aga sellist kohta pole.

Läänemaa postipunktid tegutsevad enamasti raamatukogudes. Martna raamatukoguhoidja Anu Huusi on oma töö kõrvalt postiteenust osutanud paar aastat. Tasu sai ta selle eest esialgu 50 eurot, millest läksid maksud maha. Praegu on summa veidi suurem. Huusi vormistab kõik dokumendid käsitsi. „Pastakaga kirjutan paberi peale,” kinnitas Huusi.
Raamatukogutöö kannatab eriti päevadel, mil inimesed tulevad makse maksma. „Ajalehti tellitakse, elektrit makstakse,” loetles Huusi.
Esmaspäeva keskpäeval ootas üleandmist kaheksa postipakki.

Martna vallavanem Tiiu Aavik ütles, et jäi väikese püsitasuga nõusse ainult sellepärast, et Martna rahvas oleks jäänud postiteenuseta. „Omniva on pannud kohalikud omavalitsused väljapääsmatusse seisukorda,” ütles Aavik.
Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus ütles, et vallavalitsusel õnnestus kaubelda Omnivalt suurem püsitasu Risti raamatukogu postipunktile. Risti postipunkt oli esialgu bensiinijaama kioskis, kuid ka seal ei laabunud koostöö. Seejärel oli Omniva sundseisus ning pidi vallavalitsuse küsitud suurema tasuga nõustuma.

Omnival on kavas postipunktide püsitasu kaotada ning maksta tasu vaid tehingute pealt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Omniva
7 aastat tagasi

on täiesti mõtetu ettevõte ilma igasuguse organisatsiooni kultuurita. On küll pandud seaduse järgi osutama inimestele teenuseid,aga need on olematud või väga viletsad. Ometi võiks võtta eeskuju Maksuametist, Töötukassast ja millest iganes. Kogu see seltskond tuleb koju saata, neinde jutujoru on tühi kõmin, ei tasu neid isegi uksest sisse lasta ,sest muidu hakkavad peale suruma,et osutaksime nendele seadusega pandud teenust olematu raha eest…

Elju Valk
7 aastat tagasi

Midagi on väga mäda Omniva postiteenustega. Näiteks. Hanila vallast reedel posti pandud kiri jõudis Tallinasse kohale kolmapäeval. Tallinnas reedel posti pandud sünnipäevakaart jõudis kohale linna piires samuti kolmapäeval. Vanasti oli kohal sama päeva õhtuks või järgmise päeva hommikuks.

Mari+Kisa
7 aastat tagasi

Tubli, Miilmets! Ma oleks selle jama juba eos lõpetanud, imestan, et nii kannatlikud olite!