Dirhamisse rajatav kogupere külastuskeskus Meritäht saab EASilt 2,25 miljonit eurot toetust

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Dirhami kalurikoda Merilin Kaustel lehemets(20)

Foto: Merilin Kaustel-Lehemets

EAS toetab 15 miljoni euroga seitsme rahvusvaheliselt huvipakkuva pereatraktsiooni loomist. Nimekirjas on ka Dirhami sadamasse rajatav kogupere külastuskeskus Meritäht.

Eelmise aasta detsembris laekunud 34 taotleja seast valis Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) hindamiskomisjon välja seitse kõige tugevama potentsiaaliga pereatraktsiooni, mis kokku plaanivad luua Eestis 100 uut töökohta ja meelitada Eestit aastaringselt külastama täiendavalt 270 000 välisturisti. Toetuse saavad Kosmopark Põltsamaal, Meritäht Dirhamis, WOW! Kuressaares, Paks Margareeta Tallinnas, Pilvemets Tallinna loomaaias, vaateratas Ülemistel ning virtuaalreaalsuse keskus Tallinnas Noblessneris.

Meritäht ehk Sea Star on Eesti esimene ühe katuse alla koondatud multifunktsionaalne keskus, mis hõlmab ookeanikalade akvaariumi, veekeskust, seiklusparki, teaduskeskust, sukelduskeskust ja siseranda laialdaste teenustega asukohaga maalilisel mererannal Dirhami sadamas, Läänemaal. Toetuse suurus on 2,25 miljonit eurot. Keskus plaanitakse avada 2019 suvel.

Meritäht Pilt EAS

Meritäht

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri Urve Palo sõnul on toetusega pereatraktsioonidele tegemist ühe kõige suurema investeeringuga turismi valdkonda. „Tahame, et ettevõtlus areneks kõikjal Eestis ning nii sise- kui välisturistil oleks põhjust leida tegevust ka pealinnast väljaspool ja seda aastaringselt. See omakorda annab võimaluse areneda ka muul kohalikul ettevõtlusel nagu majutusteenused ja toitlustus.“

Palo märkis, et lisaks pereatraktsioonidele investeeritakse lähiajal veel Tallinna Linnahalli konverentsikeskuse rajamisse, mis toob siia ärituriste, kes kulutavad kohapeal kolm korda rohkem raha kui puhkuseturistid, ja lisaks panustatakse Eesti kui mereturismi sihtkoha ehk väikesadamate arengusse. „Need investeeringud võimaldavad meil meelitada Eestisse varasemast veelgi rohkem turiste, mis omakorda aitab kasvatada majandust.“

EAS turismiarenduskeskuse direktori Tarmo Mutso sõnul on tulemus põnev, kuna atraktsioonid moodustavad Eesti kui pereturismi sihtkoha tutvustamiseks eristuva komplekti ja mõjuvad samas ka olemasolevatele atraktsioonidele täiendava väärtuse loojatena.

„Põltsamaa ja Dirhami atraktsioonid loovad eeldused suurematest keskustest veelgi kaugemale reisida, atraktsioonidega loomisega kaasneb teiste turismiteenuste areng nagu majutus, toitlustus ja teised vaba aja teenused. Kuressaare saab olulise atraktsiooni, mis koostöös olemasolevate spaade pakkumisega aitab hoida aastaringseid töökohti ning loob täiendavat motivatsiooni võtta ette reis Saaremaale ka sügisest kevadeni“, selgitas Mutso.

Põltsamaale rajatava Kosmopargi eestvedaja Raul Lättemägi tõi välja atraktsiooni ühe prioriteedina kogu Põltsamaa linna turismiatraktiivsuse tõstmise. „Tulevane Kosmopark on Läänemere-äärsetes maades ainuke, mis koondab ühte hoonesse kosmoseteemalise meelelahutuspargi, vertikaalse tuuletunneli ja tuubitoidukohviku,“ täiendas Lättemägi.

„Tallinna atraktsioonid laiendavad tavapärast turistide liikumise areaali. Näiteks Tallinna Loomaaed, mis on seni kõige külastatavam atraktsioon Eestis, ületades 2016.a 400 000 külastaja piiri, teeb projekti käigus arenguhüppe külastajateekonna kvaliteedis ja külastajale luuakse motivatsiooni tulla ka selliste ilmadega, kus õues viibimine ei ole meeldiv kogemus“, lisas Tarmo Mutso.

Projektide hindamisel olid muuhulgas olulised märksõnad kavandatav täiendavate väliskülastajate arv, teema eristuvus Eestis ja lähiturgudel pakutavast, tootearendus pereatraktsioonina, pakkudes tegevusi, mis on ilma eelneva broneeringuta saadaval pere erinevas vanuses liikmetele, klienditeekonna mugavus ja kvaliteet. Samuti on oluline mõju ettevõtlusele ja hooajalisuse vähendamisele, taotleja finantsvõimekus projekti elluviimiseks ning sisu ja pakkumise uuendamiseks, projekti ettevalmistuse kvaliteet ja riskide maandamise suutlikkus.

„Toetusega pereatraktsioonidele on tegemist kõige suurema investeeringuga turismi valdkondliku arengu hüvanguks, mille kaudu Eesti realiseerib oma potentsiaali kasvatada külastajate arvu erinevates kliendisegmentides. Lisaks pereturismi arendamisele investeerib Eesti lähiajal veel konverentsiturismi ja Eesti kui mereturismi sihtkoha ehk väikesadamate arengusse. Loodame sel viisil tagada, et eelmisel aastal saavutatud rekordilised turismitulemused jääksid püsima ning looksid eeldused jätkuvale kasvule. Noored kasvavad peale uute huvidega ja külastajate motiveerimiseks tuleb areneda nii kvaliteedis kui temaatiliselt“, rääkis Mutso.

Toetust jagatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
22 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mulle väga meeldib
7 aastat tagasi

Tehakse vähemalt üks päris asi, muidu kõik nii virtuaalne. Vaevalt, et mul õnnestub kusagil Vaikses ookeanis haisid oma silmaga näha. Ootan huviga selle keskuse valmimist.

veel rohkem
7 aastat tagasi

edasiarendusena võiks olla ka kaamlisafari ja olekski meil oma Hurghada, Ilmselt kandideerib projekt kategoorias World dumbest vacation ideas

...
7 aastat tagasi

Täiesti haige. Kogu muu maailm liigub selle poole, et suuri ookeaniimetajaid ja kalu mitte hoid tehistingimustes, isendeid enese kasu huvides ära kasutada. See on loomadele-kaladele tohutu depressioon. Viige ennast kurssi muu maailma trendidega. Igal pool likvideeritakse kalde-ietajatega veelõbustusparke, vaaake filmi tapjavaalde vangistuses pidamisest – kui depressiivne ja hingemattev see film on! ja nüüd hakkavad siin uuesti jalgratast leiutama loomapiinamisega.

aga
7 aastat tagasi

kohalikele on vaja normaalseid töökohti,mitte klienditeenindaja akvapargis 2.50 tund.

Vanamees
7 aastat tagasi

Vinguge aga vinguge, kui teil sest parem saab. Õigem oleks minna Läänemaa haiglasse selle uue kliinilise psühholoogi juurde.

Siiri Konks
7 aastat tagasi

Teeme aga kogu maa täis Disneylande ja Neverlande ja Pokulande ja Lottelande ja Dih-landide, et lollidemaa saaks kaetud lollide ja lollustega, siis tõmbame Rail Balticust nendesse otsestriimid ja laseme eurokultuuri tulema. Saame oma Estlandi ilma vaevata teist korda maha müüdud ja Euroopa takkapihta, kogu maailm on varsti üks suur Americland – Läbuländ. Andka aga minna!

välisturist
7 aastat tagasi

on nagu jumal keda oodatakse, kas ka lihtne eestlane oma lastetagavaraga kellelegi meenuks, aga noh, neil pole ju nii suurt raha võimu kui turistil . Loodame, et ei lõpe samaga kui ärmatamine ja järjekordne EAS juht kaotab koha.

eestalsed ju
7 aastat tagasi

vingume ja hädaldame, oleme Eestased ju

Kata
7 aastat tagasi

Selle rahaga suudetakse võib-olla tõesti üles ehitada “Meritäht”, aga millistest vahenditest seda kõike haldama hakatakse? Tööjõukulud pole ju ainsad kulud. Odav see olema ei saa!
Ja puutumata loodus- see pärl- tuhmub…

Kurb
7 aastat tagasi

Ilus ,vaikne koht rikutakse àra – kurb