Läänemaa ettevõte sattus korruptsiooniskandaali

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Ankalte reisid. Foto: http://ankalte.blogspot.com.ee/

Foto: ankalte.blogspot.com.ee

OÜ Ankalte, millelt tellitud teenuste tõttu Turba kooli direktor korruptsioonivastase seadusega pahuksisse sattus, on registreeritud Ridala valda.

Eesti Päevaleht kirjutas, et Turba kooli direktor Kädly Künnap tellis aastaid transporditeenust oma mehelt, korruptsioonivastane seadus ei luba aga asutuse juhil oma elukaaslaselt töid ja teenuseid osta.

Nissi vallavolikogu revisjonikomisjon avastas kooli raamatupidamist uurides, et kooli direktor Kädly Künnap on aastatel 2012 – 2017 tellinud 46 500 euro eest töid ja teenuseid oma elukaaslase firmalt OÜ Ankalte, mis pakub transporditeenust 50- ja 54-kohalise turismibussi ning kaheksakohalise väikebussiga.

Turba kooli direktori Kädly Künnapi sõnul oli vald asjast algusest peale teadlik, tema ise aga korruptsioonivastase seaduse nõuetest mitte. Künnapi sõnul kinnitas valla finantsjuht talle, et elukaaslase ettevõttelt teenuste tellimine ei ole iseenesest keelatud, kui hinna puhul on tegemist turuhinnaga ja on võetud mitu võistlevat pakkumist.

Künnap rääkis, et hankeid korraldades lähtuti 2012. aasta sügisel vallavalitsusest koolile saadetud Nissi valla hankekorra eelnõust, mis nägi ette, et minihanke korras sõlmitav töövõtuleping peab olema sõlmitud kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormist, st piisab ka arvest. Praeguseks on selgunud, et volikogu oli eelnõu enne vastuvõtmist 15. novembril 2012 muutnud, seadnud minihanke ülempiiriks 3000 eurot ning muutnud hankekorda uuesti alates 1. juulist 2015 ja kehtestanud minihankele ülemmääraks 6000 eurot.

„Hankekorra muutmistest vallavalitsus Turba kooli ei teavitanud. Olen nendest muudatustest saanud teada revisjoni ajal,” ütles Künnap.

„Ma ei eita oma eksimusi, kuid kuna neid on soodustanud vallavalitsuse eksimused ning vallale ei ole nende rikkumistega tekitatud varalist kahju, siis loodan, et minu töösuhe jätkub. Küsimuse, kas ma olen pannud toime süüteo, lahendab politsei ja kohus,” lisas direktor.

Kädly Künnap ütles Lääne Elule, et ei oska öelda, miks revisjonikomisjon alles nüüd väidetavale rikkumisele näpuga näitas, kui vallavalitsus oli juba viis aastat tagasi kooli bussihangetega kursis ja need oli vallavalitsuse finantsjuhiga kooskõlastatud.

"Mina tunnen, et ma ei ole üksi selle asja eest vastutav ja kavatsen selle laiemas ringis ka välja öelda, kui peaks juhtuma, et vald tahab ennast puhtaks pesta. Ma ei ole mitte midagi valla selja taga teinud ja ei kavatse seepärast ka alla anda," kinnitas Künnap. 

Keskkriminaalpolitsei esindaja kinnitas Eesti Päevalehele, et korruptsioonikuritegude büroo kontrollib juhtumi asjaolusid.

Loe pikemalt Eesti Päevalehest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mina ei saa
7 aastat tagasi

aru, kas osutati siis bussiteenust või ehitusteenust. Vahet tegelikult polegi, kui direktor oma sõnu väänab ja seadust ei tunne, siis… Pealegi, kuidas ja miks lahkus eelmine direktor Turba koolist? Kas ei olnud mitte frau Künnap ise see, kes tema peale keelt peksmas käis? Kas ei olnud seegi mitte raha teemdel??? Igal oinal oma mihklipäev 🙂

Gen
7 aastat tagasi

Bussid on korralikud ja töö suhtes pretensioone polnud. Kas oleks parem, kui oleks leitud mingi vähempakkuja romudega ?? Kunagi ütles mu naine,et ära uuri,miks teine nii palju teenis,vaid miks sina nii vähe.

A.O.
7 aastat tagasi

Probleem on suuremalt jaolt ehitustöödega, mida Ankalte OÜ osutas..mitte inimeste veoga. Künnap arvab, et kui armas sõber volikogus teadis ja silma kinni pigistas..siis terve vallavalitsus ja volikogu teadis. Võibolla ei tasuks iga tühikargajat usaldada.

KodanikM
7 aastat tagasi

Oh jah. Mul on selle tädikesega ebameeldiv kogemus. Soovis osta midagi, aga kohale ei ilmunud. Isegi ei teatatud, et aitäh aga enam ei soovi. Imelik inimene see Kädly.

mulle+öeldi+"ei+kvalifitseeru"
7 aastat tagasi

Õigusaktide mittetundmine ei vabasta vastutusest. Intelligentne inimene esitaks avalduse ja lahkuks. Nii lihtne see ongi. kas seda teevad ka vallaametnikud, jäägu igaühe enda otsustada.

Imelik
7 aastat tagasi

Hoolimata “toredusest”, tuleb paraku kommenteerija “kodanikuga” nõustuda. Naeruväärne on väide teadmatusest ja valla väidetavast seisukohast- “iseenesest ei ole keelatud”. Tegemist on selgelt ja arusaadavalt seotud isikutega, kelle kohta ametiisik teeb iga aasta majanduslike huvide deklaratsiooni ning tulla peale seda väitega- ei teadnud….???

nii on
7 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Täiesti nõus! Juhi suust sellised sõnad,et ei teadnud, kõlavad absurdsena. Toolilt peaks ta küll ise lahkuma.

lapsevanem
7 aastat tagasi

õelad ja kadedad urgitsevad,esimene normaalne direktor Turba koolis.

kodanik
7 aastat tagasi

Künnapi plämamine ajab lihtsalt naerma, sama naiivne on loota töösuhte jätkumust. Krim.korras karistamine on reaalne.

varesvaakkatuselt
7 aastat tagasi

Turba kooli direktor on Haapsalu gümnaasiumi vilistlane.
Kooli kohta oli ka hiljuti negatiivne artikkel.
Loodetavasti laheneb kõik paremaks.

arvan
7 aastat tagasi

hoopis et proua direktor on kellelegi vastukarva kas siis vallas või lapsevanematele mõningaste koolisiseste apsakate tõttu mille lahendused või lahendamata jätmised on vanemad tigedaks ajanud.