Postimees: võitluses tuulepargi vastu lähevad käiku eksitavad pildid

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Virtsu tuulikud (urmas lauri)

Virtsu tuulikud 33 km kauguselt nähtuna. Pildistatud 480 mm teleobjektiiviga Hiiumaa liinil kurseeriva parvlaeva ülemiselt tekilt, s.o u 15 m merepinnast kõrgemalt. Foto: Urmas Lauri

Üle kümne aasta kestnud vaidlused, kas ja millistel tingimustel saaks Nelja Energia Hiiumaa loode- ja põhjarannikule Eesti esimese meretuulepargi rajada, on jõudnud niikaugele, et selle vastu võitlevad hiidlased püüavad kas tahtlikult või tahtmatult tõde moonutada, kirjutas Postimees.

3. märtsil avaldas Hiiu Leht hiidlasest hobifotograafi Kalle Kruusi arvamusloo ja fotomontaaži, kuidas võiks välja näha vähemalt 12 kilomeetri kaugusele Hiiumaa loode- ja põhjarannikust plaanitud Eesti esimene meretuulepark.

Postimees kutsus appi kolm sõltumatut eksperti – Tartu Ülikooli geograafia osakonna professori Raivo Aunapi, Tallinna Tehnikaülikooli teedeehituse ja geodeesia programmijuhi Tiit Metsvahi ning füüsikaõpetaja ja fotograafist astronoomiahuvilise Martin Välliku – ja palus neil anda hinnangu nii KMH aruandes leiduvatele Taani büroo piltidele kui ka mõlemale Kalle Kruusi fotomontaažile.

Taani büroo fotomontaaži uurinuna kinnitasid eksperdid vähemalt kahe pildi kohta kolmest, et sellel kujutatud tuulikud asuvad 12 kilomeetri kaugusel. Mis puudutab Kalle Kruusi algset fotomontaaži, siis selle kohta ütlesid kõik kolm eksperti, et nendel on tuulikud selgelt võimendatud ja kindlasti ei näita need tegelikku olukorda.

Nelja Energia juhi Martin Kruusi sõnul ei piirdu aga kohaliku kogukonna meretuulepargivastane võitlus ainult fotomanipulatsioonidega, mida on kohalikus lehes juba korduvalt ette tulnud. „Üks müüt, mida jäärapäiselt üritatakse levitada – ja mis tuli nüüd viimase avalikustamise puhul välja – on kõik, mis seondub elektriliinidega,“ lausus Nelja Energia juht. Kruus ütles, et Loode-Eesti meretuulepargi merealade kinnitamise käigus on Nelja Energia AS korduvalt kinnitanud, et ettevõte kasutab ainult kaablit, st õhuliine selle projekti käigus ei rajatagi.

Meretuulepargi rajamise vastu Hiiumaa loode- ja põhjarannikule on Kalle Kruus aga mitmel põhjusel. „Selle projekti puhul on probleemiks asjaajamise viis, kogukonna arvamusest sõidetakse lihtsalt üle,“ ütles ta. Ka ütles Kruus, et ettevõtja koostööleping on reklaami ja kogukonna poolehoiu ostmine.

Loode-Eesti meretuulepark

  • Loode-Eesti rannikumere tuulepargi rajab tuuleenergiatootja Nelja Energia AS
  • Tuulepargi võimsus peaks olema 700–1100 MW.
  • Kavandatav tuulikute arv on umbes 166, tuulikute omavaheline kaugus umbes 1 km.
  • Tuulepargi asukoht on Hiiumaa rannikust vähemalt 12 km kaugusel asuvad merealad.
  • Sinna plaanitud tuulikute nimivõimsus on 4–7 MW, masti kõrgus 100–105 m ja rootori diameeter 130–164 m.

Allikas: Nelja Energia AS

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments