Pärnu jalgpalliklubid ootavad Lõuna-Läänemaa panust

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Jaanus_Getreu
Lõuna-Läänemaa jalgpallitreener Jaanus Getreu. Foto arhiiv

Lõuna-Läänemaal algab uuest aastast uus ajajärk: Hanilas ja Lihulas jääb endist kodumaakonda meenutama vaid nimi – Lääneranna vald. Muutusi tuleb ka spordirindel – Lõuna-Läänemaa lapsed hakkavad võistlema Pärnumaa koolidega ja täiskasvanud saavad soovi korral osaleda Pärnumaa meistrivõistlustel.

Ilmselt on aga võimatu, et Pärnumaa valdade spordi suvemängud kunagi veel Virtsu pargis toimuvad nagu toimusid Läänemaa suvemängud 2016 aastal või et Pärnumaa valdade pallimängude turniire mängitakse Lihula staadionil, nii nagu mitmetel varasematel Läänemaa suvemängudel. samamoodi on kultuuriga. Kas Lihula kõlakojas laulavad Pärnumaa ühendkoorid või tantsivad tantsijad, nii nagu Läänemaa rühmad? Mina ei usu.
Küll aga on üks spordiala, millel ainsana on Pärnumaaga viljakalt suhelnud – see on jalgpall. Seda tänu 20 aastat kestnud väga tihedale koostööle Pärnu jalgpalliklubidega.

Tulemas on koostöökoosolek

Pärnu ja Lihula jalgpallitreenerite esimene arutelu toimub Lihulas 15. märtsil. Seal pannakse paika koostöö alused, ühised eesmärgid ja tulevikuplaanid.

Premium Liiga klubi Pärnu JK Vaprus peatreener Marko Lelov tõdeb, et ees on kindlasti huvitav ja viljakas aeg. Senine koostöö Pärnu ja Lõuna-Läänemaa jalgpalliklubide vahel on olnud pikk ja väga viljaks ja seda püütakse veel tõhusamaks muuta. 

Sel sajandil on 20 Lõuna-Läänemaa noorjalgpallurit Pärnusse õppima minnes leidnud seal uue klubi. Pärnu JK Vaprus, Pärnu Jalgpalliklubi, Pärnu Kalev, aga ka Vändra JK Vaprus on meie noortele uueks jalgpallikoduks saanud. Peamiselt minnakse Pärnusse õppima pärast Virtsu põhikooli, või Lihula gümnaasiumi 9. klassi lõpetamist. Kuid on ka neid noori, kes Pärnusse mängima hakanud peale gümnaasiumihariduse saamist. Siiski pole tegemist "Põrsas kotis ostmisega". Pärnu treenerid on käinud vaatamas meie noortevõistkondade mänge ja külastanud ka Lõuna-Läänemaa jalgpalliklubi treeninguid. Noori on Pärnu klubidesse siirdunud Lihulast, Kirblast, Virtsust, Kõmsilt, Vatlast. 

Pärnu noortevõistkonnad on osalenud Lõuna-Läänemaa noorteturniiridel ja siinsed noored jälle Pärnus. Tihe on olnud ka täiskasvanute võistkondade koostöö. Lihulas on mänginud nii valitsev Eesti naiste jalgpallimeister Pärnu Jalgpalliklubi, korraldatud on ühisturniire ja toimunud on isegi sõprusmäng Lihula Jalgpalliklubi meeskonna ja Premium Liigas mängiva Pärnu Linnameeskonna vahel. Kõikide nende klubide treenerid soovivad senise koostöö jätkumist ja hindavad kõrgelt maakohas tehtud tööd.

Pärnu Jalgpalliklubi noortetreener Mart Paumäe imetleb stabiilsust: "Mina tahan, et kõik jätkuks. Mind hämmastab selle väikekoha ülim stabiilsus. Igal aastal on head võistkonnad. Ja mitmed väga head persoonid. Paljud on jõudnud ka noortekoondiste vaatevälja." Paumäe sõnul võiks haldusreform ehk seda koostööd tugevdada.

Virtsus ja Lihulas 23 aastat toimunud jalgpallitreeningute eesmärk on kindlasti ka treeningu kaudu lapsest korraliku inimese kasvatamine. Selleks on vaja head suhtumist treeningutesse, treeningukaaslastesse ja mängu endasse. Ajaga on aga need parameetrid veidi nihkesse läinud. Tänapäeva noorsportlane pole oma suhtumises enam kaugelt see, kes varem. Laste õigused ja kohustused on koolis pea peale pööratud ja seetõttu on ka treeningul noortele sportlastele nõudmiste esitamine keerulisem. Siiski treenivad meil lapsed, kellest enamikel paigas arusaam, miks tuleb treenida.

Pärnu JK Vaprus treener Kalev Pajula toob esimese tõsiasjana välja just selle, et temale on sattunud selliste omadustega noored: "Minu koostöö Lõuna-Läänemaaga on hea. Muidugi on see ka tulevikus vajalik. See töö on olnud seal väikeses kohas tänuväärne. Kui meie linnaski oleme raskustes komplekteerimisega, siis seal on alati kvaliteetsed pundid. Jälgin neid alates 2005. aastast, kui mängisid 1991 sündinud poisid. See oli väga hea punt. Olen saanud Lihulast oma erinevatele võistkondadele kaptenid: Rocco Mõtti ja Andro Aaviku. See just näitab isiksuste kasvatamist."

Lõuna-Läänemaa ja Pärnumaa jalgpall hakkasid ühte jalga astuma juba 20 aastat tagasi, mil toimusid maakoolide jaoks ülitähtsad Snickers Cup turniirid. See sai kogu siinse noortejalgpalli ja Pärnu jalgpalliga koostöö aluseks. Kui Virtsu ja Paikuse kool, kes neil turniiridel alati esikoha pärast pusisid. Paikuse poiste legendaarne treener Märt Siigur oli Virtsu poiste treeneri Jaanus Getreu esimene jalgpalliõpetaja. Siiguri järgi sai õpitud, suunatud, treenitud, kuulatud tema nõuandeid ja soovitusi. Muidugi kasvas sellest välja koostöö."Meie koostöö on olnud pikk ja meeldiv. Eredaim näide, kelle olen Lõuna-Läänemaalt oma võistkonda saanud, on Virtsu poisa Harry Silling, kes on väga andekas ja tubli poiss," ütles Siigur.

Samuti väikeses kohas treenerina töötav Vändra JK Vapruse treener Ranet Lepik tõi palju võrdlusi ja lõi laiema pildi. Ta hindab Lõuna-Läänemaal tehtavat tööd tüdrukute ja naistega ning toob esile ka Lihula Jalgpalliklubi meeskonna osalemise Eesti meistrivõistluste III liigas. Ranet Lepik: "Lõuna-Läänemaal on alati olnud palju häid noori. Samuti oleme mänginud koos eri noorte võistkondadega. Ka minu oma klubi on saanud Lihulast täiendust. Esile toon Andro Aaviku ja Raiko Söötmaa. Vändra, nagu Lihulagi on väike asula."

Mõlemapoolne suur huvi

Koostööhuvi ja tahtmine on mõlemapoolne. Pärnu ja Lõuna-Läänemaa senine koostöö on olnud väga pikk ja sisutihe ning Pärnusse õppima läinud noorsportlased on leidnud seal treenimiseks sobiva jalgpalliklubi. Noore klubivalik on alati lähtunud esmalt lapse soovist. Muidugi on oma osa mänginud ka see, millist rolli uus klubi noorsportlases näeb, sest tegu on siiski tulemusspordiga. Kõik, kes on soovinud jalgpalli edasi mängida ja seda kõrgemal tasemel, on seda alati ka saanud. Ja just seda on senine tõhus koostöö Pärnu jalgpalliklubide ja Lõuna-Läänemaa Jalgpalliklubi vahel võimaldanud. Oleme uhked, et koos lastega treenides oleme jõudnud kvaliteedini ning linnaklubide tase meie noori ei hirmuta. Vastupidi, meie jalgpallurid on alati seal ka läbi löönud.

Jaanus Getreu

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
sõnanoria
7 aastat tagasi

Pärnu jalgpallurid ka PANUSTAVAD?