Avakülg » Galeriid, Majandus, Pealugu, Uudised » Beguta kohvik avas uute tegijatega taas ukse

Beguta kohvik avas uute tegijatega taas ukse (13)

Haapsalus Kalda tänavas tegutsev Beguta taimetoidukohvik avas 1. märtsil pärast talvepausi taas uksed. Suures osas on kõik sama nagu varasematel aastatel, ainult et nüüd peavad kohvikut Janika Illend ja Liisi Ansip, kes asutasid selle tarvis oma ettevõtte.

Noored hakkajad naised said kohviku Beguta Kevvailt rendile. Kevvai meenutas, et taimetoidukohvik on tema majas tegutsenud juba kolm aastat. „Kõige esimesel aastal oli kohvik samuti rendil, vahepeal pidasin kaks aastat ise, nüüd taas rendil,“ ütles majaomanik.

Illend ja Ansip töötasid eelmisel aastal Beguta kohvikus. „Vaatasin, et teevad hästi süüa, saavad hakkama, las siis teevad. Vahepeal saan ise ka puhata, ei jaksa kõike korraga, see on nii suur töö.“ Kevvai pühendub ise nüüd enam lillepoe ja külaliste majas toimetamisele.

„Uuel hooajal uue hooga,“ nentis Janika Illend ja lisas, et kohvik tehti taas lahti 1. märtsil. „Oli lihtne üle võtta, sest Begutal oli kõik arendatud, meil on vaja vaid parendada.“

Esialgu toimetavad Illend ja Ansip nii kohvikus kui ka köögis kahekesi. Tippajal tuleb töötajaid juurde palgata. „Oleneb päevast,“ arutles Illend selle üle, kui palju neil lisatööjõudu vaja oleks. „Tavalisel päeval saab kahe inimesega hakkama, kuid Augustibluusi ja muude suuremate suveürituste aegu on kohvikusse vaja 3-4 inimest.“

Mõte ise kohvikut pidama hakata tekkinud naistel sügisel. „Liisi tuli aasta tagasi kevadel meile tööle,“ meenutas Illend. „Vaatasin, et klapime. Tal on põnevaid ideid ning mõtlesime, et saame kahekesi hakkama küll.“

Nii Illendile kui ka Ansipile on kohvikupidamine esimene äri. „Natuke on kõhe, aga kahekesi on lihtsam,“ ütles Janika Illend lootusrikkalt. „Kõik on ju meile siin kohvikus tuttav – potid-pannid ja muu,“ lisas Ansip.

Menüü tegid kohvikupidajad ringi. Menuroad? „Toorkook. See on selliselt valmistatud, et kuumus ei tõuse üle 42 kraadi, kõik pähklid ja marjad säilitavad oma toiteomadused,“ loetles Illend. „Vegan šokolaadi tort tšilliga ja loodetavasti kikerherne omlett saab olema järgmine hitt,“ pakkus Ansip lisaks. Muide, veganitele omlett valmistatakse ilma munata. „Maitseb superhästi!“ kiitis Illend.

„Ja meilt saab ausa kaubanduse [fair trade] kohvi,“ ütles Illend. Selline kohv on oluliselt kallim kui nn tavaline. Aga kohvitassi hind on Begutas ikka vaid kaks eurot. Kohvikupidaja saab tassi pealt lihtsalt vähem kasu.

„Kasutame hästi palju värsket toorainet,“ kinnitas Ansip ja selgitas, et kui valmivad kohalikud annid, siis tuuakse need turult. Kartul-porgand-peet tuuakse Lihula kandist. „Toob ise siia ja puud toob ka. Vägev mees!“ kiitis Janika Illend kohviku varustajat.

Liisi Ansipi sõnul on enamik kohvikukülastajaid nende püsikliendid. „Aga on ka uudistajaid Eestist ja mujalt,“ nentis Ansip. Veganeid ja taimtoitlasi on tema sõnul ka Haapsalus. „Ütlevad, et nii raske on see kaks kuud ilma teieta olnud. Siis tekkis tunne et jee, meid vajatakse!“

Vahepeal oligi söögileti ette saba tekkinud. „Kui vahepeal oli kinni, siis oli jama majas küll,“ naeris end kohviku stammkundeks nimetav Paula buffeelauast toitu valides.

Fotod: Urmas Lauri
Beguta kohvik 002

Beguta kohvik 019

Beguta kohvik 020

Beguta kohvik 025

Beguta kohvik 028

Beguta kohvik 029

Beguta kohvik 030

Beguta kohvik 035

Beguta kohvik 041

Beguta kohvik 043

Beguta kohvik 044

Beguta kohvik 046

Beguta kohvik 052


13 “Beguta kohvik avas uute tegijatega taas ukse”

  1. korra seal käinud ja ka söönud, toidul polnud vigagi, kuid iga päev käimiseks ei pea pension vastu, Hädasti oleks vaja üle minna mõneks kuuks taimetoidule tervise tõttu, aga……..

    • Hea inimene, taimetoitu võib valmistada ka iseseisvalt (kui oskused lubavad).
      Lohutuseks, on kõik siin maailmas õpitav. See on teenus, mille hind ei peagi olema igapäevaselt kõigile taskukohane (oleneb kahjuks kliendi sissetulekust ja ettevõtja hinnapoliitikast ).
      Selle teenuse hinnaklass jääb paraku lugejale saladuseks (“täna pakume” näitel).
      Tegijatele edu ja Teile tervist!

  2. Et siis salatit pakutakse aga kotletid peab ise kaasa võtma?

  3. Porknad on wiilutatud köik?

  4. Ehk paneks köögis toidu tegemise ajaks hügieeni tagamiseks ikka mütsi ka pähe?

  5. Millex müts?
    Juuksekarv ju looduseand

  6. Tublid naised! Aga see on nii peenike äri et oi, oi, oi! Jõudu!

  7. Just puhas äri see taimetoidu jura…

  8. Kui teile meeldib papist keeduvors,mida on mõni päev leotatud *suitsumarinaadis*,milleletehke kindlasti valge nisujahuga pärmitaigen ümber.
    Ja palun laske hea maitsta.Kui tahate tervist säilitada,siis mõelge,mida suhu
    pisate või joote.Ma ei taha kedagi halvustada,aga ärge ilkuge seal kus te asja ei tunne! JÄTKU LEIBA KÕIGILE1

  9. Edu neidudele! Tulen kindlasti teilt läbi.

  10. Kas piparkoogi küpsetaja on ikka veel tööl ?

  11. Kui kohvik, siis ikka vähemalt 20.00 – ni avatud. Egas inimesed töö ajal saa siis kohvikus kohvi juua?!

  12. Olin püsiklient ja võin öelda, et toidud olid seal kõik head, huvitavad ning kõik oligi ülivõrdes, väljaarvatud asjaolu, et hakkas pisu rahakotile, seepärast enam ei käi seal kohvikus, kahju on.

Leave a Reply to Fine

Viimased uudised

css.php

© 2017 Lääne Elu. All Rights Reserved.