Sukles ja Karilaid panid endale hea hinde

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Sukles turismiauhinda vastu võtmas. Langovitš7

Haapsalu linnapea Urmas Sukles. PEETER LANGOVITS

Haapsalu linna juhtivate Reformierakonna ja Keskerakonna fraktsiooni juhtide Urmas Suklese ja Jaanus Karilaiu hinnangul võib viimase nelja aasta linnajuhtimisele panna hindeks neli.

Haapsalu võimuliit saatis volikogu liikmeile kokkuvõtte koalitsioonilubaduste täitmisest. Neli aastat tagasi kirja pandud lubadustele on alla kirjutanud Urmas Sukles ja Kalju Aigro Reformierakonnast ning Jaanus Karilaid ja Peeter Vikman Keskerakonnast. Kui enamik lubadusi on täidetud, siis teine osa ongi jäänud kavatsusteks ja heaks tahteks ning mõned võtnud uue kuju.

Näiteks lubadusest algatada Haapsalu koogifestival sai hoopis toidufestival „Maitsete promenaad”, mis on linnapea Urmas Suklese hinnangul hoopis suurem ja toredam kui lihtsalt koogipidu.

Lääne Elu noppis valimislubaduste nimekirjast välja mõned punktid, mille üle on kõige rohkem rahulolematust avaldatud, ja küsis, miks on linlastele antud lubadused täitmata.

„Eks mitmed punktid ole kirja pandud mõttega, et kui nelja aastaga ei jõua, siis kaheksaga, ja kui ka siis mitte, siis kaheteistkümnega, aga teha tuleb ikka,” selgitas Sukles. Ta kinnitas, et kõik lubatud asjad saavad tehtud mõne üksiku erandiga. Näiteks ei saa asja mõttest teha Haapsallu seikluspark, sest pärast mitmekordset arutamist leiti, et pole sobivat kohta, rajamine ise on väga kulukas nagu ka seikluspargi majandamine, mis nõuab väljaõppinud personali. „Selline seikluspark sobib Roosta puhkekülla, mitte Haapsalu linna,” märkis linnapea.

„Paljud asjad on sellised, mida lootsime teha, aga mis jäid objektiivsetel põhjustel tegemata,” nentis Sukles. Liiga julgelt loodeti Euroopa toetusrahale ja riigi toetavale õlale.

„Lootsime, et avaneb mõni meede, mille abil oleks saanud remontida Metsa tänava. Linna rahaga me seda teha ei suuda. See tähendaks umbes kaht miljonit eurot ja sellist raha ei ole ühelgi omavalitsusel,” seletas linnapea ja lisas, et tänu kaasavale eelarvele on aga valmis jupp Metsa tänava kõnniteed ning kindlasti tulevad ka järgmised jupid.

Raha taga seisab samuti Tallinna maantee rekonstrueerimine – eskiisprojekt on olemas. „Aga Tamme tänava ristmiku teeme nüüd korda,” märkis Sukles. Varsti kuulutatakse välja ehitushange.

Heakorrastamata kruntidega on Suklese sõnul nii ja naa. Et maaomanik Kroonikeskus OÜ, kes ostis ära teenindusmaja, pärast ettekirjutusi ja sunniraha määramist Krimmi holmil osa endise kalatööstuse ohtlikke hooneid lammutas, peab Sukles poolikuks võiduks. „Meie näpud jäid natuke lühikeseks. Aga hoiame asjal silma peal. Kui lapsed seal ikkagi seiklemas käivad, tuleb kogu plats puhtaks teha.”

Ettekirjutus Suur-Lossi tänava korduvalt põlenud puitmaja omanikule läks teele eelmisel teisipäeval. Miks alles nüüd? „Seadused. Me peame alustuseks tõestama, et omanik ei võta heatahtlikke märkusi ja otsuseid kuulda. See kõik võtab aega,” selgitas Sukles.

Omanikul on nüüd 1. juunini aega. Kui selleks ajaks pole midagi ette võetud, peab ta linnale maksma 6000 eurot sunniraha. „See peaks panema inimesed liigutama. Kui ei liiguta, saab uue ettekirjutuse,” ütles Sukles.

Kergliiklustee Promenaadilt Uuemõisa on siiani vaid paberil nii raha nappuse kui ka ühinemise pärast Ridalaga. „Eks lubadusi andes ole silmas peetud ka pikemat perspektiivi. Kui poolteist aastat tagasi järjega kergliiklusteedeni jõudsime, hakkas ühinemise teema juba pihta ja seepärast pole me seda projekti eriti surunud ka,” rääkis Sukles. „Üks asi on plaan, järgmine asi on plaanile rahasumma taha kirjutada ja kolmandaks tuleb reaalne raha leida,” lisas ta.

Raha saadi Haapsalu turu rekonstrueerimiseks – 17 000 eurot tõi katuserahana Jaanus Karilaid ja teist sama palju paneb juurde Haapsalu linn. „Eelmisel nädalal selgusid hanke tulemused. Kui soojemaks läheb, hakatakse kohe askeldama,” lubas Sukles.

Mis hinde linnapea oma meeskonna neljale tööaastale paneb?
„Ma arvan, et hea – neli,” ütles Sukles ja lisas, et paar asja kripeldab hinge peal.

„Üks on muusikakool. Me ei ole ikkagi veel selgeks saanud, kuhu see tuleb. Teine asi on, et algkool on natuke põhikooli varju jäänud. Järgmise nelja aasta jooksul tuleb seal ka korralik remont teha.”

 

Kommentaar

Jaanus Karilaid, Keskerakonna Läänemaa piirkonna esimees

Kui vaadata, kui palju on Haapsalu suutnud investeeringuteks euroraha saada, on linn olnud väga heal tasemel. Kohalikke omavalitsusi on aasta-aastalt nõrgemaks tehtud – rohkem kohustusi, vähem vahendeid, ja nende tingimustes on välja võetud enam-vähem maksimum. Pärast haldus- ja riigireformi on võimalik veel rohkem teha.

Achilleuse kand on aastaid olnud kohalikud teed, mis on ühtlasi üks kallimaid ridu linna eelarves üldse. Et seda muuta, tuleb alustuseks muuta keskvalitsuse ja kohaliku omavalitsuse rahaliste vahendite vahekorda. Uus valitsus on võtnud suuna, et seda tuleb hakata võrdsustama – praegu on seis 75/25 riigi poole kaldu.

Võib-olla sai ka liiga palju loodetud, et koostöö valitsusega on tõhusam.

Teatud punktides võib kahtlemata kriitikat teha. Näiteks peaks eelnõude ettevalmistamine olema paremal tasemel ja seletuskirjad põhjalikumad. Ehk siis kvaliteetsem õigusloome. Teiseks tuleb üle vaadata bürokraatiamasin, kas see toimib küllalt efektiivselt, ja analüüsida haldussuutlikkust.

Tervikuna olen Haapsalu linna juhtimisega rahul. Ma vaatan alati ka seda, milline oleks alternatiiv.

 

 

Lisalugu

Haapsalu linnavõimu valimislubadused 2013–2017

Lubadus/põhjendus

Remondime Metsa tänava.

Metsa tn kõnnitee rekonstrueerimine 160 m, kõnniteede panduste ehitus. Suur teeremont on rahaliste vahendite puuduse tõttu tegemata.

Remondime koostöös riigiga Tallinna mnt – Jaama tänava (lahenduse saab ka Tamme tn ristmik).

Remonditud on Jaama oja autosild ja Tallinna mnt – Lihula mnt ristmik. Tellitud on Tamme ristmiku foorisüsteemi ehitusprojekt, projekt pidi olema linnale üle antud 31. jaanuariks.

Kutsume korrale heakorrastamata kinnistute omanikud.

Tehtud osaliselt. Krimmi holmi lammutus on töös ja tehtud ettekirjutus põlenud maja kohta Suur Lossi tänaval.

Teeme kergliiklusteed Väikese viigi ümber ja Promenaadilt Uuemõisa.

Viigi ringil osa tehtud ja taotlus rohkema tegemiseks on MKMi sisse antud, ootame, millal rahastamise järjekord meieni jõuab. Uuemõisa tee on seotud ühinemisega Ridalaga.

Nüüdisajastame Haapsalu turu kauplemistingimused.

Projekt pooleli. Osa vanu hooneid on lammutatud ning 2017 aastal linna eelarve ja „katuseraha” abil korrastame platsi ning rajame uued kauplemiskohad.

Arendame skatepark’i.

Eriti pole arendanud. Remontisime pisut. Noored eestvedajad on Haapsalust lahkunud.

Muudame jäätee Haapsalu talviseks kaubamärgiks.

Kui jääd on, siis on populaarne.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lehte Kask
7 aastat tagasi

Head lugemist leiab ka vallalehtedest: Emmaste vallavanem Tiit Paulusele makstakse hüvitist vallavalitsuse töös osalemise eest!!!??????????????
Veri ninast välja-meie ei taha kellegagi liituda!

kuidas+on+lood?
7 aastat tagasi

Teine suunis oli kultuuri- ja haridusala aselinnapeale Liina Põllule. Temale tegi Karilaid ülesandeks 3–4 kuu jooksul välja töötada programm Eesti kümne kõige rahvuslikuma laulu leidmiseks. „Teha sellest üle-eestiline konkurss meie kultuurimajas,” selgitas ta oma mõtet.
Esimeseks lauluks pakkus Karilaid ise „Saaremaa valssi”. Mis sellest projektist sai? Või palun täpsustada üleüldiselt Liina Põllu tegevust kultuurivaldkonna raames.

kuidas on lood?
7 aastat tagasi

„Meil on linna sissesõidul silt, et Haapsalu on laste- ja noortesõbralik linn, aga kui räägime linna perepoliitikast, siis siin väga palju häid samme ei ole,” põhjendas ta.
Karilaid tegi ettepaneku, et sotsiaalala aselinnapea Kaja Rootare töötaks välja sammud, mis aitaksid teha peredele kättesaadavamaks kultuuri ja vaba aja veetmise võimalusi. „Kas see puudutab üksikvanemaid või on see alates kolmandast lapsest, peab Kaja nüüd mõtlema,” lisas Karilaid.
Kas Rootare, kui äsja tunnustuse saanud ametnik on midagi välja mõelnud?

läänlane
7 aastat tagasi

mets läks metsa ja tallinna tee viib vaid tallinna…

eiolekeski
7 aastat tagasi

kari urmaseid!
linnaga ei tegeleta üldse-eriti kui võrrelda teiste väikelinnadega: Rapla, Türi, Paide, Viljandi, kus kõik toimib. St. tänavad on korras ja juhtkond suhtleb rahvaga!
2, miinusega kui saab!

väike+mõte
7 aastat tagasi

huvitav, enamus asju ju poolikult tehtud,siis peaks olema 3?

juss
7 aastat tagasi

ma panin koolis ka endale ise hindeid, aga nää, välja visati!

Imelik
7 aastat tagasi
Reply to  juss

Sa vähemalt õppisid ise ja lahendasid tervikülesandeid
või tegid pool ja sedagi teistega kahasse ning konstateerisid, et rohkemaks pole lihtsalt suuteline (igaks juhuks rohkem ei lubanud ka)?
Vbl. läksid ahneks ja panid endale viie?

igatahes
7 aastat tagasi

on meil tööjõuline linnavalitsus ja võimaluste piires ka tegutsenud parandamaks olukorda linnas. Soove ja tahtmisi oleks muidugi igasugusteks asjadeks aga eluski pole nii olnud, et kõik mida soovida saab ka olema.

kodanik
7 aastat tagasi

Vingujad,tuld.Aga palun nimesid,kes peale sügisesi valimisi õnne õuele tooks.Paras aeg valimiskampaaniat alustada.

5
7 aastat tagasi

aga mida teha , et saada 5