Juhtkiri: veel üks võimalus Vatlale

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Lääne Elu: kus suitsu seal tuld Kui Hanila valla arengukava järgi peab koolis olema vähemalt 12 õpilast, siis on see arukas kriteerium, mis hindab realistlikult, milliseid koole jaksab vald lahti hoida. Kui Vatla põhikooli õpilaste arv jäi alla 12, tõstis vallavalitsus kooli sulgemise päevakorda. Vatla rahvaga korraldati arutelu, neile pakuti kooli allesjäämiseks veel võimalust otsida kiiresti paar õpilast juurde. See ei õnnestunud ja sel nädalal oli Hanila volikogu istungil otsuse eelnõu kooli tegevuse lõpetamise kohta. Seega oleks täiesti korrektne olnud mitteelujõuline väikekool sulgeda. Ometi jäi hääletustulemus volikogus viiki.

Muidugi ei näita volikogu hääletus, et vald oleks järsku rikkaks saanud või Vatla kool lastega täitunud. Küllap ei suutnud mõni volinik lihtsalt kätt oma armsa kodukooli surmaotsuseks tõsta, isegi kui see oli loogiline otsus. Aga võib-olla ei olegi selle otsusega nii kiire?

Tulevast aastast on Hanila osa Lääneranna vallast. Kui vald liitub Lihula, Koonga ja Varblaga, ei olegi Vatla kaardi järgi enam omavalitsuse serva peal. Selge see, et ühinemine iseenesest ei too kooli lapsi juurde, aga aasta või kaks võiks koolile armuaega pakkuda. See lisakulu, mis Hanila eelarvele käib üle jõu, on Läänerannale kindlasti jõukohane. Kui uue valla tekkega peaks muutuma vallasisesed jõujooned ja rahva liikumisteed, tuleks tervikuna üle vaadata ja läbi analüüsida ka valla koolivõrk.

Lääne-Nigula on just sellise tee valinud ja tellinud uue koolivõrgu analüüsi loodava tervet Põhja-Läänemaad hõlmava valla jaoks. Võib arvata, et Lääneranna vallavolikogul on lihtsam Vatla kooli vajalikkust objektiivselt hinnata, nii et kui on mõistlik kool sulgeda, küll siis uus volikogu selle suleb. Vatla küla kogukond saab aga veel ühe võimaluse kooli lapsi leida. Vaevalt et Hanila vald kooli lahtihoidmisest tuleva nelja kuu lisakulu pärast pankrotti läheb.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Arvos
7 aastat tagasi

Kui mitmest taskust tõsta raha kokku ühte, jääb summa igal juhul samaks. Täpselt nii – vedas, et volikogus ka Vatlast inimesi on.

Marek
7 aastat tagasi

Mina küll ei usu. Praegused vallaametnikud oleks võimalusel ammu selle kooli kinni pannud. Vedas, et volikogus ka Vatlast inimesi on.

toop
7 aastat tagasi

Vaesed vallad ühinevad ja huvitav kuidas neil raha juurde tuleb. Kas saab ikka uskuda,et Lääneranna valitsusel on rohkem võhma kõigi hädasolijate jaoks. Tahaks seda loota küll.