Galerii: toomkirikus õnnistati Haapsalu malevkonna lipp

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Vabariigi aastapäev toomkirikus. Foto: Arvo Tarmula

Eesti Vabariigi 99. aastapäeva tähistamisele Haapsalu toomkirikus lisas täna pidulikkust Kaitseliidu Haapsalu malevkonna lipu õnnistamine.

Haapsalu malevkond oli Lääne maleva üksustest viimane, mis oma lipu sai. Piiskop Tiit Salumäe rõhutas enne lipu õnnistamist, et lipp on üksmeele sümbol  Sini-kollane lipp on valmistatud sõjaeelse malevkonna lipu järgi – sinine on lootuse värv, kollane on kaitseliidu värv ja ustavuse sümbol. "Ma soovin, et te hoiaksite väärikalt seda lippu," pani piiskop Haapsalu malevkonna kaitseliitlastele südamele. 

Lipu naelutasid piiskop Tiit Salumäe, Lääne maavanem Neeme Suur, Haapsalu linnapea Urmas Sukles, Kaitseliidu Lääne maleva pealik kolonelleitnant Rasmus Lippur, kauaaegne Haapsalu malevkonna pealik Vladimir Padama ja praegune Haapsalu malevkonna pealik leitnant Sulev Luiga.

Toomkirikus kõneles Lääne maavanem Neeme Suur, kes ütles muuhulgas, et vabadusejanu on inimesele omane, kuid kuivõrd me oskame vabad olla. "Vabadus pole midagi absoluutset," sõnas ta.

Maavanema arutles oma kõnes vabaduse ja valikute üle. "Vabadus võimaldab valida. Me peame ise olema valmis otsuseid tegema ja ise valime kellega ja millist elu me elame," sõnas ta. Suur ütles, et nii nagu inimesel valida kus ja kellega ta elab ning omavalitsusel valida mida rohkem arendada ja nüüd ka seda, kust tema piirid jooksevad, nii valib riik oma positsiooni maailmakaardil. "Hoidkem üksteist ja ärgem laskem vaidlustel end lõhestada," ütles Suur.

Läänemaa ühisgümnaasiumi õpilane Marko Maisalu arutles oma kõnes vabaduse teemadel ja lubas: "Mina teenin oma riiki nii nagu oskan".

Toomkirikus asetasid naiskodukaitsjad pärja emaaltarile, meenutamaks neid, kes Siberis pidid kannatama.

Kontserjumalateenistusel lõid meeleolu poistekoor Kadri Kelneri juhatusel, Haapsalu muusikakooli õpilased ja keelpilliorkester Lehari Kausteli juhatusel.

Kirikus kanti esmakordselt ette Sirje Kaasiku teos "Ole minu üle uhke, Eestimaa".

Toomkirikust sammusid lippurid ja kaitseliitlased Lossiplatsile, kus jätkus vabariigi aastapäeva tähistamine mälestushetkega Vabadussõjas langenute mälestussamba juures.

Fotod Arvo Tarmula

Vabariigi aastapäev toomkirikus. Tarmula01 Vabariigi aastapäev toomkirikus. Tarmula02 Vabariigi aastapäev toomkirikus. Tarmula03 Vabariigi aastapäev toomkirikus. Tarmula04 Vabariigi aastapäev toomkirikus. Tarmula05 Vabariigi aastapäev toomkirikus. Tarmula06 Vabariigi aastapäev toomkirikus. Tarmula07 Vabariigi aastapäev toomkirikus. Tarmula08 Vabariigi aastapäev toomkirikus. Tarmula09 Vabariigi aastapäev toomkirikus. Tarmula10 Vabariigi aastapäev toomkirikus. Tarmula11 Vabariigi aastapäev toomkirikus. Tarmula12 Vabariigi aastapäev toomkirikus. Tarmula13 Vabariigi aastapäev toomkirikus. Tarmula14 Vabariigi aastapäev toomkirikus. Tarmula15 Vabariigi aastapäev toomkirikus. Tarmula16 Vabariigi aastapäev toomkirikus. Tarmula17 Vabariigi aastapäev toomkirikus. Tarmula18 Vabariigi aastapäev toomkirikus. Tarmula19 Vabariigi aastapäev toomkirikus. Tarmula20 Vabariigi aastapäev toomkirikus. Tarmula21 Vabariigi aastapäev toomkirikus. Tarmula22

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
21 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Imelik
7 aastat tagasi

Ma ei tea mida Sa loomise all silmas pead? Kuna tegemist on riigikaitselise
organisatsiooniga, siis võib oma õnnistuse anda Kaitseliidu ülem, Kaitseväe juhataja,Vabariigi President? Oleneb asutajaliikmete hinnangust autoriteetsusele.

2. kodanik
7 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Kui suur on võimalus, et Vabariigi President võtab vastu ettepaneku osaleda ühe malevkonna lipu naelutamise korraldamisel? Ja seda veel mõnel riiklikul pühal?

Imelik
7 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

President teeb otsuse ise ja kui ei lähe mitte, siis korraldatakse vastavalt võimalustele. Ei ole ju sobilik minna selle pärast seda tegema “kolme lambapea” pühasse hiide ohvrialtarile?

2. kodanik
7 aastat tagasi
Reply to  Imelik

See kuidas üks lipp ideest lõpuks päris lipuks saab, on tavaliselt üsna pikk protsess ja täis vaidlusi. Ju siis seekord jõuti sellisele tulemusele. Isiklikult pole mul au selle lipu lugu tunda, aga usaldaksin tegijaid.
Aga hetkel soovin Sulle ilusat õhtut, sest peale sellist pikka nädalavahetust, mis oli täis erinevaid üritusi ja emotsioone, on vaja ka veidi puhata. :))

olaf
7 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Tee endale Kaitseliidu juriidiline pool selgeks.

olaf
7 aastat tagasi

Eelpool kõnelejad pole ehk Toomkirikus kunagi käinud ja Peapiiskopi kõne kuulanud. Mina nimetaks seda kohta ainsaks kohaks Läänemaal, kus eesti rahvust ja kultuuri säilitakse. Kontserdil kõlas Heino Eller “Kodumaine viis” ja kaks Läänemaa helilooja Sirje Kaasiku teost milledest üks oli esiettekandes “Ole minu üle uhke Eestimaa”. Need teosed tõid nii mõnegil inimesel pisarad silma. Esines meie enda Läänemaa keelpilliorkester + koor.

Imelik
7 aastat tagasi
Reply to  olaf

Ehk ikka on? … ja äkki isegi musitseerinud seal?
Keegi ei seagi kahtluse alla ürituse korralduslikku poolt vaid pigem eetilist.
Usklikku “mängida” on ebaeetiline. Ükski ususekt ei esinda kogu rahvust ja kultuuri. Lisaks on Kaitseliit Eesti rahva, mitte eestlaste vabatahtlik riigikaitseorganisatsioon, kes tegutseb Kaitseministeeriumi valitsemisalas.
Muuseas, Kaitseliidu üks eesmärk on (vastava seaduse alusel) suurendada rahva valmisolekut kaitsta põhiseaduslikku korda. Kas põhiseaduse otsene rikkumine on selleks õige tee?
Kus nüüd see “paljukiidetud” õiguskantsler on?

2. kodanik
7 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Milline oleks pidanud siis olema malevkonna lipu loomise protsess, et oleks olnud eetiline ja puuduks põhiseaduslik riive?

see
7 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

peaks olema spartalik, malevkonna ees, aga mitte mõttetu mustakuuemeeste soigumise, viirukisuitsu ning veepritsimise saatel

2. kodanik
7 aastat tagasi
Reply to  see

Äkki malevkond otsustaski, et tseremoonia peab olema selline, nagu see just parasjagu teoks sai…?

kodanik
7 aastat tagasi

Tõesti imelik,kui elujõuline on nõukaaegne ateismi propakanda.
Kui kasutada USA poliitikas kahte sõna ateism ja sotsialism,siis võid arvestada,et sinu poliitine karjäär on igaveseks lõppenud.

Ristisõda käib edasi
7 aastat tagasi

Nagu ma aru saan siis kalitseliit allub nüüdsest piiskopile. Huvitav on tead ka seda et kirik õnnistab ju ka ristisõdijaid keda moslameid tapma saadetakse.

2. kodanik
7 aastat tagasi

Sa peaksid oma mõtted ja tunded kirja panema. Sest kunagi, kui Sa lasteaia lõpetad ja kooli lähed, siis võib juhtuda, et maailmapilt veidi muutub. Aga läbi kirjapandu on Sul võimalik seda muutust paremini tajuda ja mõista….

jah
7 aastat tagasi

eks see kiriku juhtimisele allutatud ristisõdalaste formeering ole

Juudi vanasõna
7 aastat tagasi

Selleks et olla sionist, ei pea olema juut. Selleks et orjastada rahvast ei pea tegema seda mõõgaga. Piisab ilusatest sõnadest ja piiblikorrast – AAMEN

Rohud
7 aastat tagasi

Ajugeeniustest kommenteerijatel jäid täna rohud võtmata ?

kellelgi
7 aastat tagasi
Reply to  Rohud

aga sellest usust pidev üledoos, ei kuule, et kusagil oleks formeeritud pappide pataljon idarinde jaoks, las parem jänkid viivad oma naha turule

läänlane
7 aastat tagasi

Raske see paranoiliste kommijate elu:24h ja 365 päeva.

irv
7 aastat tagasi

Pedeseaduse autor on hakanud nüüd Liivi Ordut taastama. Lipp viidi kohaliku piiskppi alatarile juba ära, nüüd on küismus- kes või mis on järgmine;)

Vanapagan kavalantsudele
7 aastat tagasi

Vägisi tulevad vanad kompartei vaimuvägistamise tseremooniad meelde. Mina aru ei saa miks nüüd peab neid kirikus läbi viima, Äkki keegi selgitaks rahvale 😉

Imelik
7 aastat tagasi

Sul on õigus. See silmakirjalikkus ajab lihtsalt oksele. Tõeliselt usklikud inimesed nüüd ei ole solvunud? Eks see räägib nii mõndagi nende usu kohta.
Hommikusest televisiooni ülekandest jäi meelde U. Viilmaa väide meie kristlikust identiteedist ja meie rahvast, meie riigist ning meie kirikust.
Tuletan siis veelkord meelde, et meil on põhiseaduse järgi ilmalik riik ning riigiusku ja riigikirikut ei eksisteeri.
Ehk on meie rahvas, meie riik aga mitte mingit meie kirikut.