Hõrgud seapraeideed Eesti Vabariigi aastapäevaks

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Rakvere_vanaema ahjurull hapukapsagaSealiha on Eesti köögi alustala ja peagi saabuv Eesti vabariigi aastapäev tõstab sealiha söömise traditsiooni veelgi erilisemasse staatusesse. Koduköökides on taas valmimas aastakalendri üks kõige olulisem pidusöök, mille kuningas on ikka traditsiooniline seapraad. Rakvere jagab põnevaid ideid, kuidas valmistada traditsiooniline seapraad üllatavas võtmes ja tuua kodumaise sealiha maitsed kõige paremini esile.

Maitsevõi aitab seaprael särada

Maitsevõid on kodus väga lihtne valmistada ja see annab hea võimaluse erinevate kooslustega mängida. Alates klassikalisest peterselli-maitsevõi retseptist lõpetades loovamate kooslustega. Seaprae maitsel aitavad särada näiteks sellised maitsevõid, kuhu on liidetud tšilli ja laim, suitsutatud küülauk ja tüümian, must pipar ja seened või vürtsikas sinep.

Maitsevõi valmistamiseks aseta või toatemperatuulile pehmenema, misjärel sega võisse meelepärased koostisosad.

 Puuviljad lisavad mahlasust ja maitsekontrasti

Uhke ahjupraad saab eriti hõrk, kui panna sellega seltsis küpsema erinevad mahlased puuviljad, mis võivad olla nii kuivatatud kui ka värsked. Puuviljade magusus loob maitsekontrasti sealiha soolakusega ning toob esile selle parimad maitseomadused. Mahedama maitsekoosluse saavutamiseks proovi sealiha ja õuna või pirni kombinatsiooni, veidi julgema meki saad aga tsitruselistega, nagu näiteks apelsin. Kuivatatud puuviljadest kasuta julgelt ploome, kirsse või aprikoosi ning eriti piduliku tulemuse saad siis, kui lisad seapraele viigimarjad.

Ebatraditsiooniline praekõrvane loob meeldiva üllatuse

Seaprae traditsiooniline liitlane on kartul, kuid sobivaid praekõrvaseid on veelgi. Üllata külalisi näiteks ahvatlevate aroomide ja rosmariiniga kostitatud fenkoliga või aseta lauale talvine üllatuskülaline – röstitud rabarber. Kodumaine traditsiooniline porgand saavutab põneva maitseaktsendi, kui röstid seda meega ning tervisegurmaanide maitsemeeli paitad küllusliku roheoaasiga, olgu selleks näiteks Brüsseli kapsas või spinati-peterselli salat.

Hõrgud täidiseideed igale maitsele

Täidetud seapraad on kodukokale hea võimalus fantaasia tööle panna ja üllatada sööjaid millegi hõrgu ja ahvatlevaga. Seaprae täidise retsepte on sadu ja tuhandeid, proovi näiteks koduse mekiga küüslaugu täidist või salvei ja sibula kombinatsiooni. Kuna salvei on väga intensiivse maitsega taim, kasuta seda ettevaatlikult. Eksootilisemate maitseelamuste otsijad ühendagu täidiseks aga näiteks viigimarjad ja õunad või sootuks aprikoosid ja pekaanipähklid, mis loob põneva tekstuurikontrasti.

Head nautimist!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments