Galerii: Ann ja Ants Roos ning Anneli Ammas said presidendilt teenetemärgid

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

President Kersti Kaljulaid andis täna, iseseisvuspäeva eel, Eestile osutatud teenete tunnustuseks üle riiklikud teenetemärgid, mille pälvis 113 inimest.

Läänemaalt said teenetemärgid muinasjutuvõistluse organisaatorid Ann ja Ants Roos ning Lääne Elu asutaja, Postimehe ajakirjanik Anneli Ammas. Aga samuti kunstnik Epp Maria Kokkamägi.

Teenetemärgid anti üle NUKU teatris Tallinnas.

"Te tegutsete väga erinevatel elualadel. Osa teist tunnustatakse tegude eest, mille olete valinud oma ametialaseks karjääriks, palgatööks; teisi asjade eest, mida teete oma põhitöö kõrvalt. Teid kõiki ühendab, et olete teinud rohkem, kui kirjutavad ette ametijuhendid, põhikirjad ja igapäevased ootused. Ja mida muud siis Eesti lõppeks ongi kui see, mida me otsustame teha või tegemata jätta," lausus president teenetemärkide üleandmisel.

Kaljulaidi sõnul osutavad teenetemärkide kavaleridele tunnustust nende kaaskodanikud: "Nemad on teie tegusid märganud. Nemad on juhtinud nendele tegudele minu tähelepanu. Nemad on kirjutanud inspireerivad põhjendused ja niimoodi seisnud teie tunnustamise eest."

Riigipea lubas olla toeks arstidele, politseinikele, päästeametnikele, sotsiaaltöö tegijatele, kaitseväelastele, veredoonoritele ning vabakonna liikmetele nende valdkonna probleemide päevavalgusesse toomisel. "Teie autasustamine on meeldetuletus, et nõrgemaid ei jäeta maha. Et haiget saanuid tuleb märgata. Et haiget saanuile tuleb pakkuda uut elu. Teie töö läheb sellest kergemaks, kui ühiskond julgeb ja tahab tegeleda sellega, millega teie tegelete iga päev," sõnas president Kaljulaid.

"Siin on täna neid, kelle tööst teab igaüks midagi, ja kelle kutsumuseks on vaikselt ja sihikindlalt teha ühiskonnas seda, millele tingimata iga päev ei mõtle, aga mille puudumist märkaksime 24 tunni jooksul," tõstis riigipea esile õpetajaid, haridustöötajaid, kohaliku kultuurikihi kogujaid. "Paljudel teist on omas kogukonnas kokkupuude mitmete põlvkondadega, olete kujundanud kogukonna kui terviku väärtusi ja ilmavaadet. See on suur vastutus, mille olete võtnud ja auga kandnud," lisas Vabariigi President.

Riigipea õnnitles kõiki teenetemärkide saajaid, lisades et: "Siin on ärkamist siis, kui, ja seal, kus teised alles magasid. Jonnakat jätkamist, kui teised on juba käega löönud. Seemne külvamist sinna, kus seni veel kunagi mitte midagi idanenud ei olnud. Sisimas tiksuvat sundi, mis ei luba rahulduda enne tulemuseni jõudmist."

Fotod: PEETER LANGOVITS

kaljulaid teenetemärgid01 kaljulaid teenetemärgid02 kaljulaid teenetemärgid04 kaljulaid teenetemärgid05 kaljulaid teenetemärgid07 kaljulaid teenetemärgid08 kaljulaid teenetemärgid09 kaljulaid teenetemärgid10 kaljulaid teenetemärgid11 kaljulaid teenetemärgid12 kaljulaid teenetemärgid13 kaljulaid teenetemärgid14 kaljulaid teenetemärgid15 kaljulaid teenetemärgid16 kaljulaid teenetemärgid17 kaljulaid teenetemärgid18 kaljulaid teenetemärgid19 kaljulaid teenetemärgid20 kaljulaid teenetemärgid21 kaljulaid teenetemärgid22 kaljulaid teenetemärgid23 kaljulaid teenetemärgid24 kaljulaid teenetemärgid25 kaljulaid teenetemärgid26 kaljulaid teenetemärgid27 kaljulaid teenetemärgid28 kaljulaid teenetemärgid29

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments