Riigikogu ratifitseeris vangidevahetusleppe Indiaga

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Indian policemen escort crew members of Sierra Leone-flagged ship Seaman Guard Ohio outside a court in Tuticorin

Indias vangis viibivatel laevakaitsjatel on lootus kodumaale pääseda, sest Riigikogu ratifitseeris vangidevahetusleppe. Foto arhiiv

Riigikogu ratifitseeris täna Indiaga sõlmitud kohtulikult karistatud isikute üleandmise kokkuleppe, mis annab võimaluse Indias süüdi mõistetud Eesti laevakaitsjate toomiseks kodumaale.

Leppe heakskiitmise poolt hääletas 58 riigikogu saadikut, vastu ja erapooletu ei olnud keegi, ütles riigikogu pressiesindaja BNS-ile. Välislepingute ratifitseerimiseks on riigikogus vaja kahte lugemist.

Kokkulepe jõustub pärast viimase lepinguosalise riigi õigustoimingute lõpuleviimise teavitamisest, täpsemalt teavitamisele järgneva kuu esimesest päevast.

Leppe heakskiitmise järel riigikogus peab Eesti-poolse ratifitseerimisprotsessi lõpuleviimiseks president selle 14 päeva jooksul välja kuulutama ja nädala jooksul tuleb see avaldada, misjärel see saab jõustuda. India on lepingu juba ratifitseerinud.

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris 2013. aasta 18. oktoobril piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas oli indialaste, brittide ja ukrainlaste kõrval ka 14 Eesti kodanikku. Sama aasta detsembris esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

Vahepeal mitu kohtuastet läbinud kohtuasja saatis India ülemkohus tagasi alama astme Tuticorini kohtusse, mis tegi oma otsuse 2016. aasta 11. jaanuaril, määrates süüalustele relvadega riiki sisenemise eest viieaastase vanglakaristuse.

Eelmise aasta jaanuari lõpus otsustasid laevakaitsjad kohtuotsuse edasi kaevata ning samas taotlesid ka kautsjoni vastu vabastamist. Kohus lükkas kautsjonitaotluse 29. veebruaril tagasi, kuid otsustas jätkata laevakaitsjate edasikaebuse menetlemist. Kohtuistungid kaebuse osas algasid India kohtus alles oktoobris ning kohus lõpetas Eesti laevakaitsjate apellatsioonikaebuse kuulamised 30. novembril. Millal kohus otsuse teeb, ei ole teada.

Kolmapäeval ratifitseeritud lepingut ei saa rakendada enne, kui laevakaitsjate kohtuotsus on jõustunud, mis tähendab nende poolt edasikaebamisest loobumist.

Leppe kohaselt saavad Eesti või India üle anda kodaniku, keda pole karistatud surmanuhtlusega ja kes pole süüdi mõistetud sõjakuriteos. Inimese suhtes tehtud kohtuotsus peab olema lõplik. Üheks üleandmise tingimuseks on see, et tegu, mille eest kohapeal karistus määrati, peab olema kuriteona karistatav ka vastasriigis. Üleandmine on lubatud, kui karistust on jäänud kanda rohkem kui kuus kuud.

Pärast üleandmist peab inimene jätkama mõistetud karistuse kandmist. Riikidel on õigus anda armu, amnestiat või kergendada karistust kooskõlas oma riigi põhiseadusega.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments