Ilmateenistus: lootus talvele!

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

talv_tuli_tarmula23 Foto: Arvo Tarmula

Täna on Eesti üle Soome itta liikuva aktiivse madalrõhkkonna soojenevas lõunaservas, kuid etteulatuvad ilmakaardid on juba mõnda aega andnud lootust talveilma tagasitulekuks, teatas riigi ilmateenistus.

Tänasega on lootus kasvanud juba mäekõrguseks ning 25.-26.02. planeeritud Tartu Maratoni ära jätma küll ei pea. Tõsisemaid ettevalmistusi selleks saab teha alates kesknädalast. Talviste tingimustega tuleb arvestada ka Eesti Vabariigi aastapäeva paraadi ajal 24.02.

Esmaspäeval (20. veebruaril) liigub aktiivne madalrõhkkond Soomest Venemaale. Selle edelaservas ulatub Eestini madalrõhulohk, mis meile sajupilvi juurde toob. Ühes sajuga saabub Eesti kohale ka veidi külmem õhk ning vihma- ja lörtsisadu asendub vähemalt kirde pool lumega. Pärastlõunal tihedam sadu lahkub. Õhtul läheneb Skandinaaviast uus sajune madalrõhkkond, mis teisipäeval (21. veebruaril) üle Eesti ida-kirde suunas liigub. Selle pöörise järel hakkab loodesse ja põhja pöörduv tuul külma juurde tooma ning sadu jõuab minna lumeks üle laiemalt. Õhutemperatuur langeb õhtuks 0..-5°C-ni.

Kolmapäeva (22. veebruari) öö pakub kuivas kõrgrõhuharjas kargemat õhku (külma sisemaal kohati enam kui 10°C), päeval on oodata lääne poolt madalrõhkkonda. Tsükloni trajektoor on veel ebaselge ning halvimal juhul, kui pööris liigub läänest itta üle Soome lahe, siis on Eesti lõunapoolses osas saju faasiks lörts, kui kese liigub üle Läti, saab terve Eesti märgatava lumelisa.

Igal juhul on ilmakaardid seda meelt, et neljapäeval (23. veebruaril), kui madalrõhkkond lahkub Venemaale, pääseb põhjavoolus meile külm ligi ja jääb nädala lõpuni.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ks inimenr
7 aastat tagasi

No kui nina tatiseks sellise ilmaga läheb siis ju reaalsus.

sass1.
7 aastat tagasi

Lootus talvele? Mis talvele, 9 päeva pärast
algab kalendrikevad!

Malle
7 aastat tagasi

No mis lootus talvele,kellele seda tatti ja külma vaja veel on.Lootus on kevadele.

sass1.
7 aastat tagasi
Reply to  Malle

Ma ei taha kommentaarist lugeda sõna ” tatti “.
No vot ei taha.