TAI ei vaimustu Mihhail Korbi plaanist instituut Haapsallu kolida

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Mihhail Korb. Foto: Urmas Lauri

Mihhail Korb Haapsalus 031

Riigihalduse ministri Mihhail Korbi riigiasutuste kolimise plaan tekitab vastuseisu. Foto: Urmas Lauri

Tervise arengu instituudi (TAI) direktori Annika Veimeri hinnangul tähendaks sundkolimine Haapsallu suure tõenäosusega asutuse lõppu.

Riigihalduse ministril Mihhail Korbil on plaan mitme Tallinnas asuva ametkonna kolimiseks üle Eesti maakonnalinnadesse. Korbi plaani järgi tuleks pealinnast mujale viia 25 riigiasutust. Koos ametiasutustega läheb maakondadesse ka sadu töökohti. Korb on öelnud, et asutuse kolimisel läheb ametikohaga kaasa umbes iga neljas töötaja. Seega avaneksid teiste maakondade spetsialistidel hoopis uued karjäärivõimalused.

Haapsallu peaks plaani järgi kolima tervise arengu instituut. TAI direktor Annika Veimer ei ole sellest mõttest sugugi vaimustatud. Esialgu on muidugi tegemist vaid ideega, mis on üsna värske, kuid võimalikku stsenaariumit on TAIs juba arutatud.

Veimer tõi näite hiljutisest kogemusest Soomes, kus 2012. aastal otsustati kolida Helsingis Kuopiosse Fimea, mis on ravimiametiga sarnane riigiasutus, millel on ka mõned terviseameti ja tervisetehnoloogiate hindamise funktsioonid. 2016. aastal tehtud analüüsi tulemusel sündis aga otsus protsess poole peal peatada ja asutus Helsingisse tagasi viia.

„Ka meie ei näe, et selline kolimine õnnestuks, ilma et me kaotaks oma väärt töötajaid ja asutuse terviklikkust. Tervise arengu instituudi kõige suurem vara on meie inimesed. Just nemad määratlevad meie asutuse sisu ja olemuse,” rõhutas Veimer.

Ta selgitas, et TAIs on praegu tööl 30 doktori- ja 88 magistrikraadiga töötajat, kes on hariduse ja eksperditeadmised omandanud väga spetsiifilistel erialadel. „Meile võib ehitada uue maja ükskõik kuhu, pidades mõistagi silmas meie laboritele ja hoonele esitatavaid turva- ja erinõudeid, aga kui töötajad sinna kaasa ei tule, ei ole enam ka asutust,” nentis Veimer.

Inimeste valmisolek Haapsallu kolida on tema sõnul küsitav, nagu ilmselt ka Haapsalu võimalused kõik TAI töötajad koos peredega vastu võtta. „Kuigi Haapsalu on nii mulle kui ka paljudele kolleegidele sümpaatne linn, ei mõtle me siiski tõsiselt asutuse kolimisele,” võttis Veimer teema kokku.

Suure ja spetsiifiliste vajadustega asutuse kolimise teeb küsitavamaks seegi, et kinnisvarabüroo Apslund ühe omaniku Siim Saarevälja hinnangul pole Haapsalus ühtegi maja, mis TAI vajadustele vastaks. „Pole neile sobivat ja tänapäevase energialahendusega hoonet. Aga linnas piisab muidugi tühje krunte, kuhu saab ehitada sobiva hoone, ja ka hooneid, mida saaks rekonstrueerida,” andis ta oludest ülevaate.

Korbi plaani järgi peaks EAS kolima Rakverre, maanteeamet Pärnu ja Riigi Kinnisvara AS Jõhvi. Haridusministeerium peaks kolima aga tagasi Tallinna.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Invaliid
7 aastat tagasi

Huvitav…kuhu kolitaxe?
Lossiparki vää..
Dolbajoobõ bljäät

Kodanik
7 aastat tagasi

TAI Haapsallu

peatage
7 aastat tagasi

uisa-päisa tegutsemine. See ei tohiks ju olla üle mõistuse keeruline teha arvestus mitu töötajat on kolitavas asutuses, paljud neist tuleks kaasa ja palju peaks leidma uusi, siit saaks teha järelduse kas on mõtet koolitada uusi, mis see maksab ja kas meie linnas on olemas hoone. s.t. ruumid kus asutus hakkab paiknema või tuleks investeerida ka veel ehitisse. Igal juhul on selline kolimine seal töötavate inimeste suhtes üleliia suur elumuutuse tekitamine. Neile , kes koos asutusega kolivad ei pruugi üldse Haapsalus samaväärset elamispinda leiduda ja miks peaks leppima kehvemaga, lapsed teise linna kooli, huviringid ja muu ka kõik muutub. On millele… Loe rohkem »

mõtlemine
7 aastat tagasi
Reply to  peatage

Aga need inimesed, kes igal aastal Tallinnasse, Soome, Inglismaale, Austraaliase kolivad, võtavad ju elumuutusi ette, jättes kodu, sõbrad, lapsed oma sõbrad ja mängukaaslased. Kuidas saab Tallinnas Haapsallu liikumine nii palju kohutavam olla? Või kõik need kümned inimesed, kes igapäevaselt Tallinnasse tööle sõidavad? Kas vastupidi on nii palju mõistusevastasem? Ehk hoopis jääb seda sõitmist vähemaks ja haapsallased leiavad väärika tasuga töö kodulinnas. Arutlen, mitte ei väida!

dgdfgb
7 aastat tagasi

Väga rumal mõte on see kolimise plaan.

töötajad
7 aastat tagasi

Kui vaadata üht osa TAI töötajatest, siis usutavasti tuleksid Haapsalus need ametikohad täidetud uute inimestega suhteliselt kergelt. Kindlasti on olemas raamatupidajaid, it inimesi, assistente ja sekretäre, kes valiksid peale kooli lõpetamist Haapslau oma elukohaks kui seal sellised töökohad pakkuda oleks. Need 20 ametit ei ole raketiteadus. Ja samas leiaksid need praegused TAI töötajad ilmselt endale uue töökoha Tallinnas. http://www.tai.ee/et/instituut/tootajad Probleem ei tohiks olla ka registripidajate leidmine ja koolitamine. jah, väheke keerulisem on teaduritega aga tonti kujutatakse suuremana ette kui see tegelikult on. Lihtsalt see on nii kohutavalt kivistunud mõttemallide vastu käiv kujutluspilt, et kusagil mujal linnas on võimalik midagi teha… Loe rohkem »

uskmatu+toomas
7 aastat tagasi

Kui omal ajal Haapsalust ametiasutusi Pärnu koliti miks siis niisugust hädaldamist ei olnud.Kui ääremaadele kolimisega tuleb kaasa teatav palgatõus siis pole kahtlust,et leitakse ka tööle inimesed.
Avalikus sektoris töötabki suur osa mugandunuid, ebakompententseid ja nende raputamine tuleb riigile ainult kasuks.

Vandaal
7 aastat tagasi

Koliks valitsuse üksikule saarele ja elu läheks palju rahulikumaks!

tule taevas appi
7 aastat tagasi

ei oska rohkem kedagi enam kutsuda. Kas saab veel lollimat raha tuulde loopimise plaani olla kui KORBI massiline kolimine. Kui suudaks keegi uuele ministrile ja üldse valitsusele mõistuse peale koputada–mida te tõmblete ja reformite, iga lõhutud asja ülesehitamine on kordades kallim , kui vana käigusoleva uuendamine ja parendamine. Mis jutt see on ,,loob töökohti,, aga seda ei mõtle, et need kes enne neil kohtadel töötasid on ju tööst ilma. Need on õppinud kogemusega inimesed. Hr. RATAS palun jälgi mida su ministrid plaanivad ja kui rumal see kõik isegi lihtsale inimesele paistab,

see
7 aastat tagasi

tai nimeline asutus tuleks kinni panna mitte ära kolida , see info mida nad koguvad ei aita kedagi ega midagi, pealegi enamus nende tööst seisneb mulli puhumises vaadake ise tai.ee

valitsus keedab ainult putru
7 aastat tagasi

Kolige edasi-tagasi, siis näib, et midagi tehakse. Mis tulemus asjal on, seda visiooni pole. Raha kulub ja kulub. Jabur oleks Haapsallu tulla küll, kui juba ette näha, et kõigest iga neljas töötaja on kolimiseks valmis. Asutus kaotab väärt spetsialistid, aga siit linnast asemele pole kedagi võtta. Korb leiab, et toob töökohti väikelinnadesse. Jaa, kohad on siis olemas, aga kellega neid täita???

Saab+asja
7 aastat tagasi

Ega inimesed ei ole huvitatud pealinnast ära tulema, see on ilmselge. Kahjuks peabki seda vägisi tegema ja kvaliteet võib kannatada. Mõne uue asutuse tegemisel oleks asi palju lihtsam. Pealinna on muidugi riigi rahadega eelisarendatud aastakümneid,