Maavanem tunnustab viit läänlast teenetemärgiga

Kelli Seiton

kelliseiton@gmail.com

Pomerants Lihulas (25) Kaja Lotman Kaja Lotman. Foto: Arvo Tarmula

Maavanem Neeme Suur annab viimast korda teenetemärgi viiele läänlasele hariduse ning kultuuri edendamise ja looduskaitse eest. Maakonna kõrgeima autasu saavad Kaja Lotman, Marju Viitmaa, Laine Belovas, Koit Uus ja Hannes Danilov.

Looduskaitsja Kaja Lotmani teenetena tõi maavanem oma teates välja näiteks Matsalu looduskaitseala rahvuspargiks kujundamise, säästva turismi sertifikaadi väljavõitlemise ja loodushariduse edendamise. Täna töötab Kaja Lotman Keskkonnaameti looduskaitse valdkonna nõunikuna.

Noarootsi gümnaasiumi drektriss Laine Belovasi tunnustab Suur gümnaasiumi asutamise ja selle arendamise ning eestvedamise eest Noarootsis. Tänaseks on Noarootsi gümnaasium üle-eestiliselt tuntud ja mainekas kool, kindel osa Läänemaa identiteedist ja kaubamärgist.

Teenetemärgi saab ka kunagine Lääne maavanem Hannes Danilov. Suuresti tänu tema pingutustele tekkis maakonda Tallinna ülikooli Haapsalu kolledž, mille loomine andis maakonna hariduselule täiesti uue suuna ja kus on 19 aasta jooksul kõrghariduse saanud sajad õpilased, põhjendas maavanem Suur.

Panus haridusellu

Teise maakonna jaoks olulise haridusasutuse, Haapsalu kutsehariduskeskuse, käivitamise üks põhilisi algatajaid oli Koit Uus. Just selle eest saab ta ka teenetemärgi. „Omal ajal Taeblas tegutsenud kutsekool sai Uuemõisa kolimisega uue hingamise ning on täna hinnatud ja nõutud kutseõppeasutus nii Läänemaal kui ka teistes naabermaakondades,” kirjutas maavanem teadaandes. Lisaks on Koit Uus panustanud ka mitmetesse muudesse ettevõtmistesse. Pannes näiteks aluse õpiraskustes lastega tegelevale MTÜ-le Hoovõtukeskus, mille eesmärgiks on ennetada noorte põhikoolist väljalangemist.

Pikaaegne rahvakultuuri spetsialist ning maakonna laulu- ja tantsupidude eestvedaja Marju Viitmaa saab samuti maavanema tunnustuse osaliseks. „Kindlasti on tema roll ka selles, et Lääne maakonnas on rahvatantsuharrastajate osakaal suurim Eestis ning iga-aastaste tantsupidudega oleme teistest selgelt eristuvad,” seisab maavanema teates.

„Maakonnas on palju tegusaid ja toimekaid inimesi, kes väärivad igati maakonna kõrgemat autasu. Loodetavasti ei kao maavanema institutsiooni kadumisega ära hea tava neid kodanikke iga-aastaselt esile tõsta,” sõnas Neeme Suur. Maakonna teetemärgid antakse tänavu välja viiendat korda. Varem on maavanem tunnustanud Ülo Kalmi, Lehte Ilvest, Zemfiira Tammikut, Endel Vooremaad, Lembitu Tverdjanskit, Tiit Salumäed, Sulev Saarevälja, Mati Mandelit ja Koidula Sildret.

Tänavused teenetemärgid annab maavanem üle 22. veebruaril Eesti Vabariigi 99. aastapäevale pühendatud Lääne maavanema ja Läänemaa omavalitsuste liidu esimehe vastuvõtul Lihula kultuurimajas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Uudu
7 aastat tagasi

Tiit Moorile aumärk. Tegus ja nägus noormees. Teinud rohkem kui te arvata oskategi!

Triibik
7 aastat tagasi

Saareväli peaks kümme aumärki saama juba ainult selle eest,et ta firma on kõva tegija ning Esttransi jaanipeod olid aastaid maakonna parimad. Aga see pole peamine. Kui juba Uusile moslemite Haapsallu toomise eest aumärk antakse,siis mina Saarevälja asemel paneks sellise aumärgi oma koerale kaela.

...
7 aastat tagasi

Kaja vääriks enamatki, aga asi seegi

majaomanik
7 aastat tagasi

Saareväljad on tegijadm Mida irisejad on teinud?

Vetevana
7 aastat tagasi
Reply to  majaomanik

Irisejad ei oska muud kui iriseda!

muhhahhaale
7 aastat tagasi

Tee siis Saareväljast kõvemini-paremini, kui palju oled kultuuri ja sporti toetanud.

juss
7 aastat tagasi
Reply to  muhhahhaale

Kellele sa räägid? Nad ei oska lugedagi! Sullil on ju märk ammu käes!

kodanik 66
7 aastat tagasi
Reply to  muhhahhaale

Meile andis 100 € aga kellas seda iga nurga peal, nagu me tema rahast ainult elakski. Aitähh et andis! CV’s esitleb end tänini meie suursponsorina. Eks need tema tiitlid ole kõik ostetud ja moositud. Tehke järele, kuidas mõnesaja euroga end tegijaks puhuda.

Kübe
7 aastat tagasi

Olen tagasihoidlik persoon…tähelepanu ei soovi. Auraha samuti mitte, kilone viin ajaks asja ära.

Arnold
7 aastat tagasi

Kas jääbki kodumaakonna teenetemärgi ajalugu nii üürikeseks ?

Sokk
7 aastat tagasi

Miks Kübe ei saa, rahvas tänavatele !?

Sulev
7 aastat tagasi

Ja mida on teinud Vare ?

einoh
7 aastat tagasi
Reply to  Sulev

Vare muudkui teeb ja teeb seda mida suured poisid ütlevad, tänutäheks ametikohad, ordenid.

einoh
7 aastat tagasi

mida on teinud Sulev Saareväli ja miks ei saa Sulev Vare