Barbi Pilvre algatab karusloomade kasvatamist lõpetava seaduseelnõu

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

rebasefarm nuckö10

Foto Arvo Tarmula

Sotsiaaldemokraadist Riigikogu liige Barbi Pilvre algatab loomakaitse- ja looduskaitseseaduste muutmise eelnõu, et keelustada Eestis loomade pidamine, nende aretamine ja paljundamine karusnaha tootmise eesmärgil.

„Karusloomad on metsloomad. Neile ei ole võimalik karusloomakasvanduste intensiivpidamise tingimustes tagada ligilähedaseltki liigiomast elu. Samas ei suudeta Eestis tegutsevates karusloomakasvandustes täita isegi intensiivpidamise tingimustele vastavaid nõudeid. Karusnaha tootmisega kaasneb lisaks hulgaliselt keskkonnaprobleeme,“ ütles Barbi Pilvre. „Karusnahk on luksuskaup ning karusnaha tootmine ei tohiks olla inimese eluks oluline tööstusharu. Seetõttu on põhjendatud karusloomakasvandused teatud üleminekuajaga sulgeda.“

Enamikes riikides, kus karusloomakasvandused on keelustatud, on seda tehtud eetilistel kaalutlustel. Karusloomafarmid on keelustanud Inglismaa ja Põhja-Iirimaa (2002), Austria (2004), Horvaatia (2007), Holland (2012), Makedoonia (2014), Brasiilia (2014), Bosnia ja Hertsegoviina (2009), Sloveenia (2013), Saksamaa liidumaad Baier, Hesse, Nordrhein-Westfalen ja Schleswig-Holstein ning Belgia suurim piirkond Valloonia täielikult. Osaliselt on seda teinud Šveits, Taani, Rootsi, Uus-Meremaa, Ameerika Ühendriigid.

Karusloomakasvanduste keelustamist toetab Eestis oluline avalik huvi, meenutas Barbi Pilvre. KantarEmori poolt 2016. aasta detsembri lõpus läbi viidud üleriigilises omnibuss uuringu kohaselt ei poolda 81% naistest ja 55% meestest loomade kasvatamist ja hukkamist farmides karusnaha saamise eesmärgil.

Eestis kasvatatakse karusloomadena tšintšiljasid, küülikuid, naaritsaid ja rebaseid. Kokku peetakse Eestis umbes 200 000 karuslooma. Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti registri, kuhu peavad kuuluma karusnahakasvanduse hooned ja territooriumid, andmetel on sini- ja hõberebasefarme kolm, mingi ehk ameerika naaritsa farme samuti kolm ja tšintšiljafarme 26.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
19 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
edgar
7 aastat tagasi

aga meeletu genotsiid sääskede ja kärbete suhtes, nüüd ka puugid ette võetud, süütud olevused issanda loomaias, kes nende kaitseks välja astuks

ko
7 aastat tagasi

Inimesed on eluaeg tahtnud talvel soojas olla aga nüüd BARBI sugused tahavad külmetada, EDU NEILE .

Kure Lonni
7 aastat tagasi

Aga mis teema on hobustega – kas lõbu või vajaduste pärast vangistatakse neid vaba hingega uhkeid loomi ?

eluaeg
7 aastat tagasi

on peetud ja tapetud loomi juba aegade algusest saati. Karusloomadega on nii,et see pole meie toidulaua vajaduseks, rohkem nagu luksuse ja ilu mõttes aga ka seda on inimene oma heaoluks mitmeid sajandeid tarbinud. ON väga kaheldav, mida sellele alternatiiviks pakutaks.

juss
7 aastat tagasi

õnneks seda valitsust pole kauaks.

3.kodanik
7 aastat tagasi

Ja keelustage siis ka kutsikate farmid!

2. kodanik
7 aastat tagasi

Aga me ju pakumegi, sest üritame tänavaröövleid kinnipidamisasutustes ja muul moel ümber kasvatada. Reeglina ei löö keegi neid kohapeal mättasse.
Muide, oled kursis, et küülikuliha, mida ka Haapsalu peatänava äärses restoranis näiteks pakutakse, on mõnikord karusloomakasvatuse kõrvalprodukt? Kas korteris lemmikloomana peetav küülik on seal oma loomuomastes tingimustes?
Tahtsin lihtsalt öelda, et teema on veidi laiem….

Imelik
7 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

Teema on laiem. Siiski ei tolereeri me tänaval röövimist ja keelame seda seadustega ja järgneva karistuse vältimatusega (saab teostaja oma sissetuleku muul viisil või mitte).
Ka karuslooma kasvatajaid ei lööda mättasse, vaid sanktsioonide hirmus sunnitakse tegevusala vahetama. “Kalduvusega ettevõtjaid” tuleb ka võib-olla
“ümber kasvatada”.

Imelik
7 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Nagu aru olen saanud, tolereerivad loomakaitsjad loomade vangistuses pidamist ja tapmist toiduks, “lõbu ja ilu” pärast mitte.
Lemmikloomi küll ei surmata aga ahistatakse ikka ja ainult lõbu pärast ning
sportlik kalapüük ei ole vist ka/ainult toidu hankimine? Seega saab teemat
laiendada alati.
Nahk on emotsioonideta hinnates ka lihtsalt looduslik materjal, nagu puit näiteks. Paraku tekitavad meis erineva emotsiooni ja eetilise valuläve.
Kui saab selle ületamist vältida, siis oleks loomuomane seda mitte teha.
Eriti taunitav on seda ületada “raha nimel”… arvan ma.

2. kodanik
7 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Kas me siis kasvatame küülikuid edasi või mitte? :))

Imelik
7 aastat tagasi

Kahjuks see argument ei päde, kuna küsimus on eetikas.
Vastasel korral peaksime tänavaröövlile ka midagi asemele pakkuma, või seda taluma (kui neid on palju) kuna kaotab sissetuleku.

2. kodanik
7 aastat tagasi

Keelame ära, aga asemele midagi ei paku. Kui Barbi Pilvre on võtnud vaevaks juba statistikaga tegeleda, siis oleks võinud ju ka välja tuua selle, kui suur on tööhõive selles majandusharus. Ju selle autobussi käest oleks ka need arvud kätte saanud. Selle avaliku huviga vehklemine meenutab kangesti kooseluseaduse tralli, mis nüüd otsapidi kohtus on ja mille korraldajad sotsid nüüd enam ei varjagi, et selline juriidiline soperdamine käib nende elustiili juurde.
Ma tõesti ei pea seda karusnahksete kasukatega uhkeldamist normaalseks, aga midagi tuleks neile inimestele ikkagi asemele pakkuda, kellele see ettevõtmine leiva lauale toob.

Mari
7 aastat tagasi

Kas töesti ei ole Eestis karjuvamaid probleeme,mis tuleks
lahendada.Jätke karusloomad ükskord
rahule,ei ole üldsus midagi nende
kaotamise poolt.Inimestel on töö
maapiirkonnas,las nad tegelevad
sellega.Vöi on teil neile karusloomakasvatuse asemele muud
tööd pakkuda???

Hardi
7 aastat tagasi
Reply to  Mari

Pooldan seda seisukohta

piinlik
7 aastat tagasi
Reply to  Mari

Kas tõesti pole Eestis normaalseid inimesi, kes mõistaksid, et ka loomad on ELUSOLENDID ja neil on ka õigus elada tingimustes, kus neil on täidetud eluks vajalikud nõudmised. Paneme sinu nt wc suurusesse traatpuuri (rõhutan, et ka jalgealune on traadist) koos kahe teise inimesega kinni ja vaatame, kaua sa seal vastu pead!
Aeg on, et Eesti ka reaalselt astuks tänapäevaseid väärtusi hindavate riikide sekka, ka tegudes!

to piinlik
7 aastat tagasi
Reply to  piinlik

Ära sa siis jumala pärast sealiha söö – sead tavalooduses elavad ju metsas ; ära ka kanaliha söö ja muna ka mitte – kanadki elavad ju tavalooduses metsas mitte kanalas . Ka piimajoomise vastu alusta kohe sõda -lehmadki tavalooduses võsa vahel mitte ei lüpsta neid masinaga .
Veel enam – aianditoiduga tuleb ka kohe võitlema hakata ………………..

Arvos
7 aastat tagasi
Reply to  to piinlik

Ei saa võrrelda siga ja kägu. Sinu võrdlus on kohatu.