Täna hommikul avati Haapsalu – Noarootsi jäätee

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Porsche ja jääpurjekas Noarootsi jääteel (ARVO TARMULA) (3)
Jääteesaba Haapsalus mullu jaanuaris. Foto: Arvo Tarmula

Maanteeamet avas täna hommikul esimese mere jääteena 3,9 kilomeetrise Haapsalu – Noarootsi jäätee.

Jäätee avati kell 9 ja sellel võivad liikuda sõidukid, mille tegelik mass on kuni 2,5 tonni, teatas maanteeameti pressiesindaja BNS-ile.

Jäätee algab Haapsalus Suur-Mere tänava ja Supeluse ristmikult ning lõpeb Noarootsis Österby sadama muuli juures riigimaantee Nõmmküla-Aulepa-Österby lõpus. Tee on avatud kella 7-17, selle rajaja ja hooldaja on Paralepa Sadam OÜ.

Vastavalt ilmastikuoludele võib ette tulla jääteede erakorralist sulgemist. Teede hetkeolukorda soovitab maanteamet vaadata ameti jääteede kaardilt, mida täiendatakse uue teabe korral.

Maanteemat palub sõidukijuhtidel rangelt kinni pidada trassile paigaldatud liikluskorraldusest ja jääteel liiklemise korrast.

Jäätee on liiklemiseks avatud ainult valge ajal, alla 300 meetrise nähtavuse korral liiklus suletakse ning soovitav sõidukiirus on kuni 25 km/h või 40-70 km/h – kiirusel 25-40 km/h võib sõiduk tekitada jää lõhkumist soodustavat resonantslainet.

Jääteele võib sõita ainult tähistatud kohtadest, minimaalselt kahe minutilise ajavahemiku järel ja eessõitjaga tuleb hoida vähemalt 250 meetrist vahet. Keelatud on eessõitjast möödumine ja kahesuunaline sõit samal sõidurajal.

Ttähistatud jääteest kõrvale sõita ei ole lubatud, turvavööd peab hoidma lahti ja tuleb jälgida, et sõiduki uksed oleks kergesti avatavad. Ebatasased kohad tuleb ületada võimalikult väikese kiirusega, teel ei tohi autot seisma jätta, kihutada, liigelda tuisuga, uduga, pimedas.

Jääteele sõites salvesta mobiiltelefoni jäätee alguse viidal olev valvetalituse number, et vajadusel abi kutsuda.

“Tungiv palve sõidukijuhtidele: mitte sõita seni avamata jääteedele, see on eluohtlik!” teatas maanteeamet.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments