Jaak Madison: senine kodakondsuspoliitika on riikliku iseseisvuse alustala

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

madison

Jaak Madison. Foto: erakogu

Alates uue valitsuse moodustamisest läinud novembris on tehtud rohkem muudatusi riiklike aluspõhimõtete rikkumiseks kui ühegi teise valitsuse jooksul.

Riigi toimimise alused on maa-ala, kus riik eksisteerib, ja inimesed, kes moodustavad elanikkonna. Elanikkonna põhikoosseis moodustub kodanikest, kellele on riigi poolt loodud nii privileegid kui ka nendega kaasnevad kohustused.

Üks kohustus kodakondsusest tulenevate õiguste eest on näiteks jääda ustavaks põhiseaduslikule korrale.

Sellest tulenevalt on iga riik kehtestanud kodakondsuse saamiseks teatud nõuded neile, kes ei ole sünnijärgsed kodanikud. Eestis on selline nõue näiteks keele- ja kodakondsuseksami sooritamine, mis näitab inimeste võimet suhelda riigikeeles ning nende teadlikkust Eesti ajaloost, kultuurist ja põhiseadusest.

Selline poliitiline suund on olnud valitsev alates taasiseseisvumisest, kuid nüüd on tekkimas ohupilved ja puhumas uued tuuled. Väga halvad tuuled.

Uue valitsuse moodustamisest, st läinud novembrist on tehtud rohkem muudatusi riiklike aluspõhimõtete rikkumiseks kui ühegi teise valitsuse jooksul. Alustades uuest õigusabiseadusest, millega tagatakse õigusabitaotluste tõlkimine maksumaksja kulul, ja lõpetades sooviga kaotada nõue õpetada muukeelsetes koolides vähemalt 60 protsendi ulatuses eesti keeles.

Vähem kui kolme kuu möödudes uue valitsuse ametisseastumisest on peaminister Jüri Ratas aga võtnud sõna kodakondsuspoliitika muutmiseks ehk nullkodakondsuse kehtestamiseks. Kui selline ettepanek kostaks Jevgeni Ossinovski suust, oleks see ehk isegi mõistetav (kuigi ka sotsiaaldemokraadid tahaksid toetada ja toetavad seda), kuid niinimetatud „muutunud” Keskerakonna uue juhi poolt kõlab see õõvastavalt.

Tegelikult tõestab see aga, et Keskerakond on täpselt samasugune nagu Savisaare ajastul ja sisult on tegu venemeelse parteiga, kes sõltub valimistel muukeelsetest mitte-eestlastest.

Ma tuletaksin kõigile riigikogulastele – eriti Keskerakonna fraktsiooni liikmetele – meelde, et me oleme andnud ametivande, millega oleme lubanud jääda ustavaks põhiseaduslikule korrale. Seega peame oma töös tagama Eesti kui rahvusriigi säilimise koos oma keele, kultuuri ja rahvusega. Kõik tegevused ja avaldused, mis lähevad vastuollu nimetatud põhimõttega, on ametivande rikkumine.

Kui teostatavat poliitikat hakkab juhtima võimuahnus ja sõltuvus teatud huvirühmadest, ei tohi sellisel erakonnal ega selle parlamendiliikmetel olla kohta riigitüüri juures.

Eesti Vabariigis elab eestlasi vaid veidi üle 900 000. Alla miljoni! Mitte-eestlaste osakaal on 25 protsenti. 2016. aasta alguses elas Eestis alaliselt ligi 80 000 kodakondsuseta isikut ja enamikule neist sooviks uus peaminister kandikul kinkida kodakondsuse, sest sellest sõltub otseselt Keskerakonna valijaskond. Sedagi aga vaid helesinises unistuses, sest mitu märki näitab uue, Venemaa huvidest lähtuva erakonna loomise võimalust.

Võib vaid spekuleerida, millisele poolele lähevad isikud, kes pole aastakümnete jooksul soovinud ega tahtnud Eesti kodakondsust ja saavad selle vaid ühe erakonna huvidest lähtuvate otsuste tulemusel.

See on ohtlik Eesti iseseisvusele, seda ei tohi aktsepteerida ja seda tuleb takistada kõikide võimalike vahenditega.

Hea valitsusjuht, tuleta meelde oma kohustust ja ametivannet: meie eesmärk on eestluse ehk rahvusriigi kaitsmine ning arendamine, mitte poliitiline künism.

Jaak Madison,
riigikogu liige ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna aseesimees

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
eret
7 aastat tagasi

Ilma et ma lugu lugenud olen arvan et peaks rohkem pakulasi, homosid ja muid kahtlaseid maale lubama.

uskmatu+toomas
7 aastat tagasi

Kulla Jaak loe veel kord läbi mida Ratas tegelikult ütles ja ära lahmi huupi.

olaf
7 aastat tagasi

Anna valitsusjuht kohtusse. Seda nimetakse tegevuseks.

lunakeiness
7 aastat tagasi

Tere,

Te ei suuda, keelatud panka ja sa ei pea kasuks pangad või sa parem on projekti ja vajavad rahastamist, halb krediidi või vajavad raha, et maksta arveid, raha investeerida äri. Pakun laenu alates 5 000 € kuni 50 000 000 € iga 3% määra, minuga kiiresti laenu saada.

E-post: lunakeiness@gmail.com

Isik ei ole tõsine erapooletuks.

Imelik
7 aastat tagasi

Ehk teiste sõnadega, eesti keele mittevaldaja ei saa olla Eesti Vabariigi kodanik.
Eestis resideerumine ei ole põhjus võrdsustamiseks kodanikega.
Samas ajab autor kapitaalselt segi rahva ja rahvuse, kuna need on osaliselt kattuvad. Eesti kodanikud esindavad Eesti rahvast. Põhirahvust esindavad ainult eestlased, kelle identiteedile on see riik loodud.
Keele selgeks õppimine ei tähenda selle identiteedi omandamist, kuid
on paratamatu eeltingimus sellega sideme tekkimiseks.
Multikultuursus on selle juures ka paratamatu nähtus ning selle juures igat kultuuri arendav.
EKRE-st ei sõltu see teps mitte.