Pühakodade programmist saab tuge kolm Läänemaa kirikut

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Toomkiriku katuseremont

Pühakodade programmi ja annetajate toel hakkab Haapsalu toomkiriku katusevahetus ühele poole saame. Foto arhiiv

Muinsuskaitseameti pühakodade programmist toetatakse sel aastal Haapsalu toomkiriku, Noarootsi ja Haapsalu Metodistikiriku remonti.

Kõige suurem summa, 50 000 eurot eraldati Haapsalu toomkiriku katusetööde lõpetamiseks. Toomkiriku katuse väljavahetamist on pühakodade programm eelmisel kolmel aastal toetanud 200 000 euroga.  

Lisaks on piiskopilinnust haldav sihtasutus Haapsalu ja Läänemaa muuseumid kogunud katusevahetuse toetuseks annetusi. Haapsalu piiskopilinnuse muuseumi juhi Kaire Toominga sõnul on kiriku katuseremondiks annetatud ligi 17 000 eurot. „Me oleme ääretult positiivselt üllatunud, et nii paljudele inimestele on toomkiriku katus korda läinud," ütles Tooming. Ta lisas, et kes soovib veel veel katuseremonti toetada, saab seda teha 15. märtsini, sest katusetööd plaanitakse lõpetada aprilli lõpuks.    

Noarootsi kiriku katusteööde jaoks eraldati pühakodade programmist 17 726 eurot.

Läänemaa muinsuskaitseinspektori Kalli Petsi sõnul sai kümmekond aastat tagasi Noarootsi kirik peale uue laudkatuse, mis värviti tõrvavärviga. „Selline katus vajab alguses pidevalt hoolt, aga kuna kogudusel sel ajal raha ei olnud jäi katus hooldamata ja nüüd on osad laudu päikese ja vihmaga kahjustada saanud ning tuleb välja vahetada ja katus üle tõrvata,” selgitas Pets.

Muinsuskaitseinspektori sõnul ilmselt kogu katuse remondiks toetusest ei jagu. „Kohapeal vaatame ja otsustame, milline külg on kõige viletsamas seisus ja sellest küljest ka töid alustame,” lisas ta.  

Kolmanda kirikuna toetas pühakodade programm Haapsalu Metodistikirikut, mille vundamendi kindlustustööde II etapi tarvis eraldati 20 000 eurot. Kalli Petsi sõnul on praegu raske prognoosida, kas sellest summast jagub vundamenditööde lõpetamiseks, sest vundamendi olukorda saab hinnata alles pärast selle lahtivõtmist.

Kokku eraldatakse programmist „Pühakodade säilitamine ja areng 2014-2018“ sel aastal kultuuriväärtuslike pühakodade remondiks 617 671 eurot, pühakodade sisustuse konserveerimiseks 12 574 eurot, ehituse projektdokumentatsiooni koostamiseks 11 803 eurot, piksekaitsete paigaldamiseks 6 225 eurot ning pühakodade jätkusuutliku kasutamise valdkonna toetusteks 4 500 eurot.

 Taotluste arv ja kogusumma näitavad jätkuvalt kultuuriväärtuslike hoonete suurt investeerimisvajadust. 2017. aastaks esitati pühakodade programmile 143 taotlust kogusummas üle 3,4 miljoni euro, vahendeid investeeringute eelarves on käesoleval aastal 660 486 eurot. Sel aastal otsustati erinevas mahus restaureerimistoetusi eraldada 19-le pühakojale, projektdokumentatsioonide koostamise toetusi antakse neljale pühakojale ning kaks pühakoda saavad toetused piksekaitsete paigaldamiseks. Toetuste andmise üle otsustab programmi 15-liikmeline juhtnõukogu, kuhu kuuluvad erinevate konfessioonide, ministeeriumide, linna- ja maaomavalitsuste liitude esindajad ning sakraalarhitektuuri eksperdid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments