Riigil pole aimugi, kui paljudel tööraamatud puudu on

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Tööraamat,_Vikipeedia

Foto: Vikipeedia

Sotsiaalkindlustusamet kinnitab, et tööraamatute saatmise üleskutse pole kuidagi seotud valitsuse pensionireformiga, kus pensioni hakatakse arvestama staaži alusel, vahendab ERR-i uudisteportaal.

Kui paljudel inimestel kehtivuse kaotanud dokumendi puudumisel pensionistaaži kaotsi läheb, amet hinnata ei oska. Ehkki ka enne 1999. aastat maksti töötajate pealt sotsiaalmaksu, ei olnud see isikustatud. Seetõttu puudub riiklikes registrites ka info inimese tööstaaži kohta enne 1999. aastat.

Kui palju neid tööinimesi on, kelle oma tööraamatu asukohast aimugi pole või kes selle teadlikult ära on visanud, sotsiaalkindlustusamet prognoosida ei oska.

Sotsiaalkindlustusameti hüvitiste osakonna juht Kati Kümnik aitas ERR.ee-l välja arvutada kõige mustema stsenaariumi, kui palju oma pensionis kaotada võib: näiteks juhul, kui inimene läheb järgmisest, 2018. aastast pensionile, olles selleks ajaks 63 aastat ja kuus kuud vana, nagu näeb ette praegune seadus, ning alustas tööd 20-aastaselt ega ole teeninud oma baasosale midagi lisaks ehk siis tegi tavalist kuni keskmise palgaga tasustatavat tööd, kogus ta 1999. aastaks 24 aastat tööstaaži, mille võrra ta oma pensionis kaotab, juhul kui seda millegagi tõestada ei suuda. Pensioni keskmine aastahinne on 5,514 eurot. 24 aasta peale tuleb kokku 132,34 eurot pensionikadu kuu kohta ehk suurusjärgus kolmandik kogu pensionist igas kuus. Ja nii elu lõpuni.

Loe pikemalt ERR-i uudisteportaalist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vandaal
7 aastat tagasi

On inimesed on probleemid pole inimesi pole probleeme

talupojatarkus
7 aastat tagasi

ma võin seda tööraamatut seal näitamas käia aga tehku sellest koopia, originaali mina ära ei anna. Mine tea millal jälle vaja, sotsamet võibolla kaob ära koos raamatuga.

olaf
7 aastat tagasi

Muidugi on tööraamat seotud pensioniga enne 1999 a. Empaatiline ametnik ütles, et pead oma tööstaaži tõestama nende poolt väljamõeldud põhimõtete järgi. Seda enne 1999 aastat. Kui ei tõesta, siis mittetõestatud aja eest pensioni ei saa, sellega empaatia lõpeb. Kolhoosides töö ei lähe vist üldse kirja – võib-olla eksin.

Volli͈,+saarlane.
7 aastat tagasi

Sünnitunnistusi enam ei väljastata. Millega Eesti Vabariigis tõendada, et oled siia ilma sündinud?

Tõsiselt. On ju mitu kohtuasja juba olnud, kus inimene peab tõestama, et on elus. Absurdsus hakkab juba sellest, et “surnuna” ei saa inimene isegi kohtusse pöörduda — enese elusolevaks kuulutamise juures vajab see inimene kolmanda inimese abi, et saaks üldse kohtusse pöördud.

kont
7 aastat tagasi

Kuni 90-ndate lõpuni ei olnud ühtset arvutisüsteemi, kus kõikide tööstaažid kirjas. Ainukeseks tõestavaks dokumendiks oli tööraamat, kuhu kanti kõik ametliku töötamised. Paljud ei suuda enam tõestada, kus ja kui pikalt töötasid, sest tööraamat on kas kadunud või paljud ei võtnudki viimasest töökahast seda lahkudes kaasa. Nüüdseks on firmad, kus töötati kadunud ja proovige te tõestada.
Kõige lollimad on need, kes lihtsalt minema viskasid, kuna kogu aeg kuulutati, et tööraamatut pole enam vaja.
Praegune meenutab juba nõuka ajal tehtud rahareforme, kui koguti aastakümneid raha hoiuraamatule ja ühel päeval tehti etteteatamata raha devalvatsioon mõne nulli eemaldamisega

lollidemaa
7 aastat tagasi

kus on nii tore elada, iga valitsusvahetus toob ilmsiks jälle midagi toredat ja uut, aga peab proovima aru saada, ju on mõni ametkond suures töötuhinas osa dokumente prügimäele või sekondhändi annetanud.

Imelik
7 aastat tagasi
Reply to  lollidemaa

Ilma naljata…. minu haiguslugu näiteks hakkab situatsioonis, kus ma olen kahe lapse isa ja keskealine.

tavainimene
7 aastat tagasi

Eesti vabariik üllatas jälle! Ei saa aru, miks peaks selle tööraamatu kuhugi kellelegi hoida andma, kui see veel alles on, sest ei tea, mida juba ülehomme võidakse nõuda… Ehk korjaksime igaks juhuks ka ID kaardid inimestelt kokku, muidu võivad ju ära kaduda…

Imelik
7 aastat tagasi

Kehtetu dokumendi alusel tööaastate arvutamine on enam kui kummaline.
Sel juhul tuleks solidaarsel alusel hinnata kõik selle vanusegrupi inimesed
tööaastaid omavateks.
Kehtetuks tunnistatud dokumendi kehtivuse taastamine, koos säilituskohustusega on õiguslikult absurdne. Eeldan kohtuasju, milles riik tõenäoliselt kaotab.

juss
7 aastat tagasi
Reply to  Imelik

lolliks olete läinud oma õigusriigiga. savipätsiga eesotsas.

teadja
7 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Absoluutselt óige.Esiteks vóiks teha pöördumise õiguskantsleri poole,et kui óiguspärane on nôue,et kodanik peab tóestama riigile oma tööstaazi.Nsvl tööraamatu alleshoidmist ei saa kyll eesti riik kohustada.Absurd!!!Ja kui muud yle ei jää siis hagi halduskohtusse.

maestro
7 aastat tagasi

alati tuleb dokumendid alles hoida
tark ei torma