Jaak Aab: valitsuse pensionireform on hädavajalik, opositsiooni kriitika pole tõsiseltvõetav

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Kroonid-eurod

Foto: arhiiv

Keskerakonna peasekretäri ja endise sotsiaalministri Jaak Aabi hinnangul on valitsuse plaanitav pensionireform hädavajalik ning annab olulise tõuke ühiskonna solidaarsemaks muutmise suunal.

"Vähemalt viimased kümme aastat oleme pidanud debatte pensionisüsteemi teemal. Oleme jõudnud järeldusele, et praeguse pensioniarvestuse jätkumisel suureneb ühiskonna ebavõrdsus ja lähitulevikus saavad madalapalgalised pensionieas veelgi enam karistada," ütles Aab. "Keskerakond on aastaid nõudnud riikliku pensioni arvestamise muutmist, et üks tööaasta annaks kõigile esimeses sambas võrdse panuse. Mul on hea meel, et Keskerakonna loodud koalitsioonis meie üks tähtsamaid ettepanekuid leidis toetust."

Aabi sõnul ei ole riigikogu opositsiooni kriitika pensionireformile tõsiseltvõetav. "Kui reformierakondlane Jürgen Ligi leiab, et pensioni suuruse sõltumine töötatud ajast tähendab inimeste karistamist, siis on ta küll väga valel teel. Tõeliseks karistuseks on hoopis olukord, kus madalapalgalised peavad ühe palgakoefitsendi kirjasaamiseks mitu aastat töötama," rõhutas Aab.

Ta kinnitas, et Keskerakonna juhitava valitsuse eesmärk on vähendada ühiskonna kihistumist ning suurendada solidaarsust, mida kavandatav pensionireform ka teeb. "Kui kehtiv pensionisüsteem on kasulik veerandile töötajatest ja ebasoodne kolmveerandile, siis ilmselgelt tuleb selle muutmine käsile võtta. Kui praegu erinevad suuremad ja väiksemad pensionid 1,7 korda, siis paarikümne aasta pärast oleks erinevus juba neljakordne," märkis Aab.

Keskerakonna peasekretär kiitis ka reformiplaani tulevikkuvaatavust, kus inimeste töötamist ning pensionilejäämist nähakse paindlikuna. "Muudatuste jõustudes on võimalik edaspidi ise valida pensionile mineku iga, saada pensionit osaliselt, lasta oma pensioni maksmine peatada ja sobival hetkel taas jätkata," loetles Aab. "See on väga oluline muudatus, mis tähendab riigile küll rohkem asjaajamist ja arvestamist, kuid pensionisaajate jaoks palju rohkem mugavust ja otsustamisvabadust," lisas ta.

"Kriitikat tulistavad reformierakondlased teavad tegelikult väga hästi, et pensionisüsteemi on vaja muuta, sest tööealiste inimeste arv väheneb ning pensioniealiste inimeste arv kasvab. Muudatusi tegemata langeks keskmine vanaduspension kõigile oluliselt. See on probleem, millega tuleb tegeleda juba täna ja valitsus on selle käsile võtnud," rõhutas Aab.

19. jaanuari kabinetiistungil otsustas valitsus minna edasi vanaduspensioni muudatustega ning muuta ka pensionivalemit. Lisaks paindlikule pensionile ja alates 2027. aastast pensioniea sidumisele oodatava keskmise elueaga, hakkab esimese samba pensioni suurus alates 2037. aastast sõltuma täielikult töötatud ajast, mitte palga suurusest. Sellest jääb ka edaspidi sõltuvusse kohustuslik kogumispension ehk pensionisüsteemi teine sammas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lolikesed
7 aastat tagasi

Makske muidugi maksusid,ja vastu saate kopikaid,aga Aabi sugused koorivad omale koore sealt ja pension kohe neljakohaline………

pole
7 aastat tagasi

tõsi nagu keegi siineespool kirjutab, et tavaliselt saadakse 400. Ei saada , minu vanemad on 68 ja 69-eluaeg töötasid , ühel 40ja teisel 42 tööaastat,pensionid on neil 356ja 358 euri.

jumalast
7 aastat tagasi

õige jutt. Kellel on vaja teada, mismoodi on pension 20a pärast, kui need kes plaani peavad ja lubadusi pilluvad ei tea seda ise ka. Inimestel on vaja konkreetselt saada see suurejooneline pension peopeale ja siis on selge, etnii ka on. Ei usu, et valimistel rahvas oma peaga mõelda ei oska -liiga palju on olnud lubadusii, loeb see, mis ON,lubadustele tuginedes me ei hääleta.

õigus
7 aastat tagasi

on Jaanil, minu tööaastad on 40, pensionile jäin 10a tagasi, saan 356euri praegu-no kas ma töötasin vähe aega , arvan, et parasjagu . Kogu häda ongi selles, et viimased tööaastad läksid kofitsiendiga,kui palk oli väike siis 1tööaasta andis kofits. alla 1-e ja sealt ei tulnudki suurt midagi lisaks.
Häbilugu on see, kuis praegune valitsus lollitab palja lubadusega , et ikka uuesti valituks saada. Pangu praegustele 100eurot kuus juurde ja meievanused valivadki nad tagasi, sest noored ei hooli 20aasta lubadusest-õige ka, keegi ei tea ,mis riik ja keel meil selleks ajaks on.

aastal 2037
7 aastat tagasi

Ülimalt targad valitsejad, kes nii kaugele ette plaane teevad! Jätaksin selle 2037 meelde, aga arvan, et ei vea sinnani välja. Olen 58.

Mmm
7 aastat tagasi

Ära kurvasta alles 2037 veel 30 aastat läheb aega kui esimene pens välja makstakse ja kindlasti sa juba lahkunud meieseast kui juba 47 aastat pensil olnud

Benno
7 aastat tagasi

Olen samuti seda meelt, et meie praegune pensioni arvestus on totaalselt vale ja tekitab liigset pensionäride hulgas mõttetuid probleeme.
Ise olen juba nn “õnnelik pensionär” st et olen siiski vaatamata pensioniea tõusule jõudnud pensini ikka.
Minu 47-st pensioniaastast on 30 aastat toonud 1/2 praegusest pensionist ja 1/2 pesioni on arvestatud alates 1999 aastst so 17 aasta pensioni arvestus on võrdne varasema 30-aasta eest kogutud pensioni suurusega.
Leian , et see on ÄÄRMISELT ebaõiglane arvestus.
Pean ütlema, et minu viimase 17 aasta kuu töötasu on olnud keskmisest kõrgem seega mitte miinimumpalk.
Miinimum palga saajate seisukohast on see väga ebaõiglane.

Jaanile
7 aastat tagasi

Ju sul on vähe tööstaazi kui nii vähe saad,oleksid pidanud rohkem töötama,tavaliselt saadakse vähemalt 400.-

maali
7 aastat tagasi
Reply to  Jaanile

400 ja üle saavad endised partkommi liikmed

Jaan
7 aastat tagasi

Aga praegused 300euri saavad pensionärid?Kas nad polegi inimesed?10-20aasta pärast on neist
paljud parimatel jahimaadel,nii et
nende pärast ei pea tänapäeval
muretsema? Väga ebaöiglane.