Õhuturbe lennukid harjutavad Eesti õhuruumis

Kaie Ilves

kaie@le.ee

USA ründelennukid A-10 (Siim Verner Teder) (4)

Urmas Lauri foto 

Alates esmaspäevast teevad töönädala vältel Eesti kohal harjutuslende Ämari lennubaasis paiknevad Saksa õhuväe Eurofighter-tüüpi hävituslennukid. Lennukid lendavad üle Eesti madallennu aladel, mitte madalamal kui 152 meetrit, ja eelistatavalt asustatud punktidest eemal.

NATO liikmesriigid eraldavad õhuväeõppuste ja -harjutuste, sh madallendude läbiviimiseks kindla osa oma õhuruumist. Ka Eesti, Läti ja Leedu on eraldanud oma õhuruumis piirkonnad madallendude sooritamiseks. Madallende sooritatakse kokkuleppel lennuameti ja lennuliiklusteenindusega.

Põhja-Atlandi nõukogu otsuse järgi valvavad NATO liikmesriikide õhujõud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi rotatsiooni korras 2004. aasta 29. märtsist, mil Balti riigid said NATO liikmeks.

Balti riikide õhuturve moodustab osa NATO kaitsekontseptsioonist eesmärgiga säästa alliansi liikmesriikide ressurssi, panustades ühiselt.

Saksa õhuväe lennusalk võttis Balti riikide õhuturbe üle 31. augustil. Šiauliai lennubaasis paikneb 5. jaanuarist Hollandi kuningliku õhuväe lennusalk, mille relvastuses on F-16-tüüpi hävitajad.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments